China rijdt ‘artificiële intelligentie’-gat met de VS dicht

China is de achterstand die het op de VS heeft qua artificiële intelligentie (AI) aan het bijbenen. Dit blijkt uit cijfers zowel op het vlak van investeringen en van starters als uit het aantal academische publicaties. Er wordt echter een tekort aan gekwalificeerd personeel verwacht. We bekijken van naderbij een zestal starters in de gezichtsherkenning.

In 2017 werd wereldwijd 15,2 miljard dollar geïnvesteerd in AI-starters. Deze investeringen stegen op één jaar immers met 141% en er ontstonden 1100 nieuwe starters. Dit blijkt uit cijfers van CB Insights dat vaststelt dat China voor het eerst qua financiering de VS overtrof. Het rijk van het Midden trok vorig jaar 48% van de AI-investeringen tegenover de Verenigde Staten 38%. In 2013 was China nauwelijks goed voor 11,3 % van de wereldwijde investeringen. Zelfs al telde de VS vorig jaar nog meer AI-starters dan China, ook op dat vlak zijn de cijfers aan het glijden. Vorig jaar vertegenwoordigden de Amerikanen nog de helft van de AI-starters tegenover 77% in 2013.
Uit een nieuwe studie van de University of Toronto blijkt dat China ook qua AI-onderzoek een inhaalbeweging aan het maken is. Uit cijfers van de ‘Association for the Advancement of Artificial Intelligence’ blijkt dat 23% van de academische artikels over dit onderwerp uit China kwamen. Dit betekent een ernstige sprong voorwaarts want in 2012 bedroeg het Chinees cijfer nauwelijks 10%. De Verenigde Staten zijn daarentegen aan een neergang bezig: de nog 34% van academische artikels in 2017 betekenden een daling in vergelijking met 41% in 2012. De University of Toronto leidt uit deze cijfers af dat China snel de VS inhaalt gezien China 13% vooruit ging in artikels tussen 2012-2017 en de VS 6% achteruit. De cijfers van de drie andere landen in de top 5 het VK, Singapore en Japan bleven stabiel tijdens de beschouwde periode.
Nog volgens CB Insights lijken de Chinese aanvragen voor AI-brevetten de Amerikaanse te overstijgen. In ‘deep learning’ bijvoorbeeld ligt het in China gepubliceerde aantal brevetten zes maal hoger dan het aantal in de VS. De Chinese giganten investeren ook in AI-starters in het buitenland waarbij de VS. Sommige zoals WuXi NextCODE et Pony.ai werken in beide landen. Maar volgens CB Insights zijn er meer Chinese investeringen in Amerikaanse starters dan omgekeerd. Dit blijkt met een falen te maken te hebben van de nieuwe VS-administratie (in tegenstelling tot die onder president Obama) die niet echt over een nationaal eengemaakte AI-strategie beschikt. Omdat er in de VS problemen zijn met de visa voor buitenlandse wetenschappers, hebben vooraanstaande bedrijven onderzoek labo’s zowel opgericht in Parijs als in Beijing, zo beweert Le Figaro.

Chinees perspectief

Volgens Chinese bronnen telde het land in juni 2017 592 AI-bedrijven en dit aantal was goed voor 23% van het wereldtotaal. Het land zag in 2016 meer dan 30.000 aanvragen voor KI-patenten. De groeivoet voor de sector in 2017 wordt door consultancy iiMedia Research op 51,2% geraamd en dit met een omzet van 15,21 miljard yuan. Momenteel is de sector wat oververhit in China, maar verwacht wordt dat de markt niet concurrentiële initiatieven er uit zal ziften.
Analisten wijzen er op dat AI aan het doordringen is op diverse gebieden zoals slimme wagens, draagbare toestellen en slimme robots. Het potentieel om het maakwerk slim te maken is groot. Volgens Accenture zou AI de Chinese arbeidsproductiviteit tegen 2035 kunnen verhogen met 27 % en zo 7100 miljard dollar opbrengen. Accenture China voorzitter Chen Xiaobing verwijst naar het regeringsplan om tegen 2030 leidend te worden op dit vlak. Probleem voor China zijn echter de ‘human resources’. In maart 2017 werkten wereldwijd 1,9 miljoen beroepskrachten in de sector. Daarvan telde de VS er 850.000, terwijl er maar 50.000 zijn in China. Verwacht wordt dat het land de komende jaren een ernstig tekort aan AI-beroepskrachten zal kennen.

Gezichtsherkenning

Volgens CBInsights drijven twee sub sectoren de bloei van de sector: de gezichtsherkenning en de KI-chips. Huawei vervaardigt nu zelf de chips voor zijn smartphones en kwam vandaag in Barcelona met het nieuws een 5G-chip te hebben vervaardigd die kan downloaden aan 2,3 Gbps. Volgens Trendforce zijn momenteel 17 nieuwe chip bakkerijen in China in opbouw en daarmee is 100 miljard dollar gemoeid. Toch zal het nog een tijdje duren vooraleer Tsinghua Unigroup en co belangrijker zouden worden dan gevestigde waarden als Samsung, Qualcomm en SMIC. Het is wel zo dat om de AI ten volle te voeden grote aantallen gegevens nodig zijn. Op dit vlak van big data is China gewoon onklopbaar.
De drie internetgroten in China ontplooien wekelijks nog nieuwe initiatieven om bijkomende klanten te vatten. Bij Alibaba en Tencent ligt de klemtoon op de betaalsystemen Alipay en Tenpay. Wie weet wat de markt vraagt, kan dit ten gelde maken. Baidu legt eerder de klemtoon op zelfsturende wagens. Naar eigen zeggen is de gezichtsherkenning van Baidu 99% precies; Tencent haalde tijdens de internationaal als moeilijk erkende ‘MegaFace challenge’ 83% nauwkeurigheid. Nergens is de voorsprong van China duidelijker dan op dit vlak. Verwacht wordt dat de wereldwijde markt van de gezichtsherkenning van 2,3 miljard dollar in 2016 stijgt naar 6,5 miljard in 2021, aldus onderzoek firma Technavio. We bekijken dan ook de starters die de gezichtsherkenning in China domineren.

Grote zes

DeepGlint is een AI-bedrijf dat gesticht werd in Beijing en gespecialiseerd is in herkenning en analyse van beelden. De technologie wordt aangewend bij de herkenning van personen en voertuigen. Bij de klanten behoren banken, musea en politie-agentschappen. Het bedrijf test de technologie uit bij zelfsturende auto’s, robots en slimme geneeskundige apparatuur. Tot de investeerders behoren Sequoia Capital, ZhenFund, Microsoft Accelerator Beijing en Ceyuan Ventures.

Politie verbonden met de databank

Megvii ook bekend als Face++ werd in 2011 gesticht door drie afgestudeerden van Tsinghua University. Hun gezichtsherkenning software is ’s werelds grootste. In het buitenland werken 300.000 ontwikkelaars uit 150 landen met de technologie. Bij de investeerders behoren Sinovation Ventures, Ant Financial Services Group, Foxconn Technology Group, the Russia-China Investment Fund en het China State-Owned Assets Venture Investment Fund. De software wordt gebruikt door Alipay, Meitu, DidiChuxing, Lenovo, Xiaomi, China Merchants Bank en China Citic Bank, Sunshine Insurance Group en het ministerie van Public Security (of Politie) waardoor het beschikt over biometrische gegevens van 1,3 miljard personen.
De groep SenseTime werd in 2014 gesticht door academici aan de Chinese University of Hong Kong. Na investering door Alibaba werd het bedrijf 2 miljard waard en de eerste hightech eenhoorn van Hongkong. Naast Alibaba behoren tot de investeerders CDH Investments, Sailing Capital, Qualcomm, Dalian Wanda Group, IDG Capital Partners, StarVC, China Merchants Securities. SenseTime telt meer dan 400 klanten en strategische partners waarbij China Mobile, HNA Group, Wanda Group, Meitu, Nvidia, China UnionPay, Sina Weibo, China Merchants Bank, Huawei Technologies, Oppo, Vivo en Xiaomi. Qualcomm investeert er in AI-chips. Counterpoint Technology verwacht dat tegen 2020 één op drie smartphones verscheept wordt met AI ingebedde chips terwijl dat in 2017 maar 3% bedroeg.
Yitu Technology uit Shanghai werd in 2012 gesticht en geniet brede erkenning voor zijn Dragonfly Eye System, een scanplatform dat een persoon uit een databank van twee miljard personen kan erkennen in seconden. Bij de investeerders behoren Yunfeng Capital, ZhenFund, Hillhouse Capital Group, Sequoia Capital en Banyan Capital. Het opende vorige maand een kantoor in Singapore waar het 50 onderzoekers zal aanwerven. Yitu vormde recentelijk een strategische samenwerking met lokale besturen in het VK op het vlak van politie, financiën en gezondheidszorg.

Betaal met de glimlach bij KFC

Zoloz is de nieuwe naam van EyeVerify. Alibaba betaalde 100 miljoen dollar voor de overname nadat een bedrijf uit Missouri het Eyeprint ID integreerde in Alipays betaalsysteem. Die technologie maakt van een selfie een biometrische veiligheidssleutel. Zoloz is nu een filiaal van Ant Financial dat beweert 200 miljoen gebruikers te hebben wereldwijd. De applicatie werd door Alibaba voor het eerst getest bij de KFC-keten waar betaald kon worden ‘met de glimlach’ (foto)
Tenslotte is er nog Cloudwalk dat in Guangzhou gesticht werd in 2015. Het stedelijk bestuur verschafte 2 miljard yuan om een gezichtsdatabank te maken. Het Cloudwalk erkenningssysteem wordt aangewend in financiën, veiligheid en transport. Tot nu toe gebruiken 90 banken het systeem en daarbij de Bank of China, de Bank of Communications en de Agricultural Bank of China. Het systeem functioneert volgens China Daily in 80% van de Chinese burgerluchthavens.

Zwart gat

Via gezichtsherkenning toegang tot de luchthaven gate

Kortom qua gezichtsherkenning en in het e-commerce drijven met KI-tools zijn de Chinese bedrijven baanbrekend. Zoals we eerder schreven vindt KPMG dat vier van s‘ werelds top-vijf innovatoren in fintech nu al uit China zijn met Ant Financial (Alibaba) op één. Toch merkt Nikkei terecht op dat dit internationaal geschiedt binnen een niet gereglementeerd zwart gat. Naar verluidt heeft ‘de Financial Stability Board’ die de G20 adviseert, gewaarschuwd dat de automatisering binnen de financiële technologie onverwachte vormen van verbondenheid kan veroorzaken die misschien de wereldwijde financiële markten onstabiel kunnen maken. De leiders van de G20 zouden er zich volgende maand over buigen in Argentinië.
Feit is dat de toestand nu helemaal niet lijkt op de situatie bij het ontstaan van het Internet toen de VS de lakens alleen konden uitdelen. Met de opkomst van Azië en China dient het regelgevend kader breder te zijn. Wat kan gedaan worden, is minder duidelijk. Sommige academici stellen een wereldwijd AI-agentschap voor dat te vergelijken valt met het World Intellectual Property Organization.  Anderen pleiten voor verbodsbepalingen zoals het verbieden van AI-wapens of voor het openbaar maken van algoritmen. Het probleem is gesteld.
Bronnen
https://www.frenchweb.fr/la-chine-creuse-lecart-avec-les-etats-unis-dans-la-course-a-lintelligence-artificielle/317243
http://www.lefigaro.fr/secteur/high-tech/2018/02/16/32001-20180216ARTFIG00153-intelligence-artificielle-la-chine-attire-plus-d-investissements-que-les-etats-unis.php
https://asia.nikkei.com/Viewpoints/James-Crabtree/AI-develops-in-global-regulatory-black-hole
http://www.china.org.cn/business/2018-02/23/content_50589347.htm
Fin Times, SCMP

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *