Dongguan vormt zich om tot innovatiecentrum voor slim maakwerk

Door Jan Jonckheere op 22 januari 2018

Dongguan dat bekend werd om zijn talrijke sweatshops waar schoenen en speelgoed vervaardigd werden, gaat resoluut een nieuwe weg op. Gestimuleerd door het provinciaal plan dat tegen 2020 van de corridor tussen Guangzhou, Dongguan en Shenzhen een soort Silicon Valley innovatiezone wil maken, vormt Dongguan zich om tot innovatiepool voor het slim maakwerk.

Assemblagelijn voor schoenen

De glorietijd van Dongguan situeert zich tussen 2003 en 2006 toen de lokale productie jaarlijks steeg met 19,5%, een record in China. Dongguan telde 8 miljoen inwoners die hoofdzakelijk werkten in het arbeidsintensief maakwerk. Vooral ondernemers uit Hongkong en Taiwan openden er fabrieken voor schoenen, kledij & textiel, meubels en speelgoed. Het gebied telde tienduizenden min of meer gelijkaardige fabrieken.

De oude economie begon te sputteren met de stijgende lonen, hogere kosten van de grondstoffen en ook hogere huren. De financiële crisis van 2009 zorgde voor minder buitenlandse bestellingen. De lokale groei die in 2007 nog 18,1% bedroeg daalde tot 5,3% in 2009 en bereikte nog nauwelijks 1,3% in 2013. In 2013 en 2014 was Dongguan meer bekend om zijn prostitutie dan om zijn maakwerk. 6500 politieagenten traden op tegen 2000 ontspanningsgelegenheden waar de sexwerkers gedijden.

Zelfs het TDK-filiaal SAE Magnetics dat in 1990 opende en voor Samsung, Toshiba en Fujitsu harde schijven vervaardigde heeft de deuren gesloten. Ze hadden een gebouw van vier verdiepingen vol migranten. Recentelijk is het gebouw omgevormd tot een centrum voor tech- en internet starters. De huur die gevraagd wordt, ligt nu drie keer hoger dan voordien.

Corridor

Een robot assembleerlijn in Guangdong Topstar Technology

Het initiatief ligt in de lijn van het provinciale initiatief om tussen Guangzhou, Dongguan en Shenzhen een innovatiecorridor te maken die de Chinese Silicon Valley wil worden. Dongguan mikt er vooral op om zijn centrum van het maakwerk om te buigen tot een centrum van slim maatwerk en kijkt daarbij vooral naar de Chinese hightech merken. De omvorming van buur Shenzhen tot een technologische hub speelt dit voornemen eveneens in de kaart.

Het bestuur van Dongguan verschafte economische stimuli en het aantal hightech bedrijven is sinds 2012 verdriedubbeld in de stad die nu 5000 dergelijke bedrijven telt. Nu al is hightech goed voor 89% van de toegevoegde waarde in de lokale nijverheid. Het bestuur hoopt de komende 5 jaar een jaarlijkse groei van 8% te bereiken.

Langs de Oppo assemblage-lijn

‘We geloven dat de economische malaise voorbij is’ zegt Wang Songhui van de stedelijke dienst Handel. ‘Voorheen domineerden buitenlandse firma’s en uitvoer de productie, maar nu dragen de binnenlandse ondernemingen al de helft van de productie’. Tijdens de eerste drie kwartalen van 2017 gingen de binnenlandse bedrijven er met 18% op vooruit en de buitenlandse met 5%. Het aantal ‘buitenlandse bedrijven’ – Taiwan en Hongkong incluis – daalde van 15.000 voor 2010 tot 11.000 nu. Met de zelfstandige initiatieven er bij telt Dongguan nu één miljoen bedrijven.

Automatisering

Economist Peng Peng, die vicevoorzitter van een ngo denktank vindt dat de economie floreert omdat hij ziet dat de lokale ondernemingen hoger de technologische ladder in het maakwerk opklimmen. Dit vindt hij de enige weg om de hogere kosten van grondstoffen, arbeid en huren te omzeilen. De overheidstoelagen zijn daar ook op toegespitst, vooral dan op automatisering. Sinds 2014 heeft het stadsbestuur de lokale fabrieken al 200 miljoen yuan per jaar aan subsidie verstrekt om die automatisering te versterken.

In januari 2017 telde Dongguan al meer dan 76.000 robots die zowat 200.000 arbeiders vervingen. Volgens het stadsbestuur zou de arbeidsproductiviteit daardoor 2,5 maal gestegen zijn en de kosten van het maakwerk daalde met met 9%. De 3 fabrikanten van smartphones Oppo, Vivo en Huawei stuurden in 2016 300 miljoen stuks de wereld in of een vijfde van het wereldtotaal.

In Guangdong Sygole Intelligent Technology

Volgens officiële cijfers zijn er al 400 bedrijven die ofwel robots ofwel geautomatiseerde uitrusting vervaardigen. Ze stellen 55.000 personen te werk met een omzet van 35 miljard yuan. Algemeen Manager Wang Yuhui van het vier jaar oude Guangdong Sygole Intelligent Technology specialiseert zich in radio frequency identification (RFID) voor industriële robots en telt 60 personeelsleden waarvan de helft ingenieurs in O&O. Zijn omzet steeg vorig jaar met de helft tot 100 miljoen yuan en hij voorspelt een verdubbeling dit jaar. Hij vindt dat Dongguan over een voordeel beschikt want de binnenlandse hightech merken zetten er in toenemende mate hun maakwerk bases op. Totnutoe zijn de belangrijkste klanten voor de automatisering grote bedrijven. Hij gelooft dat de piek komt wanneer ook de kleinere bedrijven met robots zullen starten.

Tezelfdertijd zijn de vooruitzichten voor de traditionele nijverheden weinig rooskleurig. De 51-jarige Yuan Hongzhu die 15 jaar terug Datu Shoes oprichtte, zag zijn vooral buitenlandse bestellingen dalen van 170.000 paar tot nauwelijks nog 60.000. Een andere producent hoopt vooral op de binnenlandse markt van luxe schoenen.

Bron: SCMP, newsgd.com

Binnen enkele dagen een tweede gedeelte met klemtoon op Guangzhou en Shenzhen

Stem of voeg toe aan :Plaatsen/stemmen op NUjij Plaatsen/stemmen op eKudos Plaatsen/stemmen op Digg Voeg dit artikel toe aan Del.icio.us Voeg toe aan je Google bladwijzers Plaats dit bericht op Twitter Voeg toe aan je Facebook-profiel Deel met je MySpace-vrienden Deel met je LinkedIn-contacten Abonneer je op de RSS-feed van deze site Verstuur deze pagina per e-mail via Feedburner

Tags: , ,

Plaats uw reactie

 karakters beschikbaar

Archief