Ook Guangzhou legt zich toe op innovatie

Door Jan Jonckheere op 26 januari 2018

Na onze Dongguan bijdrage bekijken we nu hoe Guangzhou alias Kanton zich inschakelt in het plan om van het gebied tussen Guangzhou en Shenzhen een innovatiecorridor te maken. Shenzhen dat met 4,13% van het brp aan O&O al het hoogste percentage bereikt, wil dit zelfs tegen 2020 optrekken tot 4,25% van het brp. Shenzhen komt voorts met zijn brp van 2.200 miljard yuan (US$338 miljard) zowat op gelijke voet als buur Hongkong.

Ligging van de corridor.

Officieel heet de in september in het leven geroepen 180 km lange corridor de Guangzhou-Shenzhen Science and Technology Innovation Corridor. Hij beslaat een oppervlakte van 11.000 km² en ligt langs beide kanten van de autosnelweg tussen beide steden die ook over Dongguan loopt. Bedoeling van de provincie Guangdong is dat het gebied in China de toonaangevende innovatiezone wordt die uitstraalt tot en met Hongkong en Macao. Guangdong doet het al niet slecht qua innovatie en het upgraden van de industriële structuur.

In 2016 werden in de provincie 250.000 nieuwe patenten goedgekeurd waarbij ook 20.000 internationale patenten. Dit kwam naast 160.000 geldige ‘uitvindingpatenten’. Nu telt Guangdong 20.000 hightech ondernemingen en staat de regio van de Parelrivierdelta landelijk nummer één. Hoewel Guangzhou (Kanton), Shenzhen en Dongguan samen maar 15% in beslag nemen van de Parelrivierdelta, leveren ze 60% van het regionaal product. Deze drie bezitten een goede grondslag voor de innovatieve economie.

Hoofd planning Ma Xiangming van de Guangdong Urban and Rural Planning and Design Institute merkt op dat ‘s werelds topclusters een dominante dienstensector kennen. ‘Vermits de diensten in de Parelrivierdelta ontstaan zijn uit het maakwerk is innovatie de enige uitweg’ vindt hij. Ondertussen zijn al 8 ondernemingen doorgedrongen tot de Fortune Global 500 waarbij Huawei, Tencent, ZTE, DJI, OPPO en Vivo.

Sectoren

Huangpu district

Het stedelijk bestuur wil vooral innovatie bevorderen in 5 strategische sectoren: IT, bio geneesmiddelen, nieuwe materialen & hightech uitrusting, nieuwe voertuigen, energiebesparing en milieuzorg. Eind 2016 telde Guangzhou al 4740 hightech bedrijven waarvan er 2820 nieuw opgericht waren.

Het stadsbestuur moedigt bedrijven met een omzet van meer dan 500 miljoen yuan aan om er hun ‘onderzoek & ontwikkelings’-faciliteiten (O&O) op te zetten. Dit jaar zou het stedelijk bedrag voor O&O 2,7 % van het brp moeten bedragen. Het stadsbestuur werkt voorts nog aan een vijfjarenplan voor IT, bio geneeskunde en KI om jaarlijks 1650 miljoen opzij te zetten voor de ontwikkeling van deze sectoren. Guangzhou heeft al een zekere reputatie. De sector van de bio geneesmiddelen groeit sinds 2011 met 14% per jaar. Guangzhou Pharmacy Holdings had een omzet van 88 miljard yuan in 2016. Officiële statistieken wijzen uit dat de stad ook 2287 nijverheidsrobots vervaardigde dat jaar.

Volgens directeur Gong Hongwu van de Guangzhou Science, Technology and Innovation Commission worden in Guangzhou dagelijks 386 nieuwe ondernemingen opgericht en vijf daarvan zijn met buitenlands kapitaal. Door de steunpolitiek voor hightech ondernemingen steeg het aantal hightech incubatoren van 192 tot 215 in 2017. Vorig jaar investeerde Guangzhou 10,8 miljard yuan voor de ondersteuning van technologie.

Niet te verwonderen dat voorzitter Prof Klaus Schwab van het World Economic Forum verklaarde dat ‘Guangzhou de beste praktijk levert van de vierde industriële revolutie’. Dit neemt niet weg dat Guangzhou gaat samenwerken met Boston en Silicon Valley in de VS en ook met Tel Aviv in Israel. Hoofdingenieur Lin Huanxu van de Science and Technology Innovation Commission in Guangzhou vindt dat de stad de voorbije jaren duidelijke vooruitgang heeft geboekt door industriële omvorming naar meer innovatieve bedrijven.

Praktijk

Vergadering van wetenschapscommissie voor de corridor

Het Guangzhou stadsbestuur werkt een plan rond een aantal technologische zones uit om de sectoren westerse geneesmiddelen, moderne Chinese geneesmiddelen en medische uitrusting te consolideren. Daartoe behoren Guangzhou Science City en Guangzhou International Bio Island. De Guangzhou Science City heeft al 130 miljard aan investeringen aangetrokken en 400 bedrijven zullen er gevestigd zijn. Kunstmatige intelligentie groeit ook sterk in Guangzhou. De stad vervaardigde 2287 robots in 2016 waardoor de totale omzet van slimme uitrusting en robots dan 49 miljard yuan bedroeg. De lokale firma Guangzhou Risong Technology die in 2012 opgericht werd, realiseerde al een omzet van meer dan een half miljard yuan.

Procter & Gamble (P&G) heeft aangekondigd 100 miljoen dollar in een onderzoekscentrum te Guangzhou te zullen investeren om aan te sluiten bij de nieuwste ontwikkelingen op het vlak van e-commerce. P&G deed in 1988 zijn intrede op de Chinese markt toen het besliste zich te vestigen in Guangzhou Development District. In 2014 werd China P&G’s grootste e-commercemarkt. Het nieuwe digitaal innovatiecentrum is gericht op technologie voor virtuele schappen, digitale publiciteit, big data en KI. IFlytek dat gespecialiseerd is in stemherkenning in het Chinees beschikt over 44% van de Chinese markt. Vicevoorzitter van IFlytek Du Lan denkt er aan om in Guangzhou een onderzoekscentrum over kunstmatige intelligentie op te richten. Anderzijds heeft de  Guangzhou Automobile Group in Silicon Valley een onderzoekscentrum opgericht dat focust op nieuwe energie, nieuwe materialen geavanceerde onderdelen en elektrische uitrusting. Binnen een jaar moet het op volle capaciteit draaien.

Jin Ming automatiseringscentrum

Het lokale bestuur te Guangzhou cultiveert de betrekkingen met deze hightech bedrijven. In het Guangzhou Development District en het Huangpu district ontwikkelt zich een leveranciersketting van verpakte verbruiksgoederen:  tot nog toe hebben 200 fabrikanten van cosmetica en 100 van voeding & drank er zich gevestigd.  Sinds 2013 is verder het Guangzhou Guigu Science and Technology Park in uitbouw. Voorzitter Fan Qun heeft al 1,8 miljard in de zone geïnvesteerd. De zone moet dit jaar klaar zijn en zal starters allerlei diensten aanbieden. 5 firma’s beslisten al er zich te vestigen.

Ook drone-fabrikant Ehang is in Guangzhou gevestigd. Foxconn heeft 50 dagen met het bestuur onderhandeld om in Guangzhou een fabriek van 8,8 miljard te bouwen. General Electric Company en het Guangzhou Development District hebben in de Sino-Singapore Guangzhou Knowledge City samen 800 miljoen dollar geïnvesteerd in een biotechzone. Bovendien heeft het project voor slim maakwerk dat CISCO opzette al 30 ondernemingen aangetrokken en verwacht het een jaarlijkse productie van 100 miljard renminbi.

Shenzhen

Wie spreekt van de snelweg van Guangzhou naar Shenzhen spreekt uiteraard over Shenzhen. Deze stad overschreed in 2017 met haar brp van 2,2 miljard yuan de twee miljard mijlpaal. Op 6 jaar tijd verdubbelde de productie die in 2011 juist het miljard yuan had overschreden. De Shenzhen Special Zone Daily preciseert verder dat 40% van dit brp komt van innovatieve bedrijven zoals in internet, biotech en telecom. Over de Huaqiangbei-markt die door de wereldwijde uitvinders gekend is omdat je er hardware-onderdelen kan kopen of bestellen in alle hoeveelheden schreven we eerder.

Interessant is ook te weten of dit jaar Shenzhen over het brp van Hongkong gaat komen. Voor 2017 gaan de cijfers gelijk op. Nog volgens Shenzhen Special Zone Daily heeft Shenzhen 4,13% van het brp besteed aan onderzoek & ontwikkeling, een niveau waarvan verwacht wordt dat het tegen 2020 zal stijgen tot 4,25%. Ter vergelijking Hongkong Chief Executive Carrie Lam beloofde in oktober dat Hongkong zijn bedrag dat gedurende de komende 5 jaar aan O&O zou besteed worden, wil verdubbelen van 0,75 tot 1,5% van het brp. In feite heeft Shenzhen Hongkong al technologisch voorbij gestreefd.

Bronnen: SCMP, China Daily, newsgd.com, PRNewswire

 

Stem of voeg toe aan :Plaatsen/stemmen op NUjij Plaatsen/stemmen op eKudos Plaatsen/stemmen op Digg Voeg dit artikel toe aan Del.icio.us Voeg toe aan je Google bladwijzers Plaats dit bericht op Twitter Voeg toe aan je Facebook-profiel Deel met je MySpace-vrienden Deel met je LinkedIn-contacten Abonneer je op de RSS-feed van deze site Verstuur deze pagina per e-mail via Feedburner

Tags: ,

Plaats uw reactie

 karakters beschikbaar

Archief