Vlaanderen en China ‘hebben elkaar veel te bieden’

De Vlaamse minister-president Bourgeois schreef ter gelegenheid van zijn bezoek aan China een bijdrage voor de Engelstalige Chinese krant China Daily over de relaties tussen Vlaanderen en China. We brengen ze hier in vertaling. Opvallend is de steun van Bourgeois voor de Belgische toetreding tot de AIIB bank, toetreding die eerder door zijn partijgenoot, minister van financiën Van Overtveldt, afgewezen werd.

Afbeelding1China is één van de belangrijkste handelspartners van Vlaanderen. In 2014 bereikte de invoer van Chinese goederen het record van meer dan 11 miljard euro, en daarmee werd China de zevende belangrijkste leverancier van Vlaanderen. De uitvoer naar China haalde bijna 7 miljard euro, zodat China in de top tien van de bestemmingen komt; het is ook de tweede uitvoerbestemming buiten de EU. Deze economische trend zou zich dit jaar verder moeten zetten.
China is niet zonder reden de economische reus in de groep van Brazilië, Rusland, India, China en Zuid-Afrika die bekend staat als BRICS. Het land zorgt op zijn eentje voor een bnp van bijna 9.500 miljard dollar en neemt 11% van de wereldwijde handel voor zijn rekening.
In de volgende jaren zal China biljoenen dollars economische output scheppen. Met andere woorden, investeerders doen er goed aan na te denken over investeringsmogelijkheden in China.
Bovendien wordt momenteel een investeringsverdrag onderhandeld tussen de EU en China, en een mogelijk toekomstig vrijhandelsverdrag zal de economische banden tussen China en de EU, en dus ook Vlaanderen, verder smeden.
China toont ook echte politieke ambities. De Chinese president Xi Jingping heeft twee jaar geleden twee nieuwe beleidslijnen voor ontwikkeling aangekondigd: De Economische Gordel langs de Zijderoute en de Maritieme Zijderoute van de 21ste Eeuw. Een initiatief voor een nieuwe financiële instelling, de Aziatische Infrastructuur Investering Bank, past in dit ontwikkelingsbeleid.
Het is een belangrijk programma dat echte duurzame ontwikkeling in de regio zal verwezenlijken op voorwaarde dat het werkt volgens internationale normen van transparantie en goed bestuur en rekening houdt met internationale sociale- en milieunormen.
Hoewel 57 landen vandaag stichtend lid zijn, is België nog geen lid. Ik ondersteun volledig de Belgische toetreding tot de AIIB in de nabije toekomst. Lidmaatschap is van cruciaal belang voor Vlaanderen aangezien China een steeds meer attractieve markt wordt voor Vlaamse bedrijven.
De Chinese verbruikers vertegenwoordigen nu 20% van de wereldwijde consumentenmarkt, en er liggen economische mogelijkheden in China op het gebied van infrastructuur en beschikbaarheid van grondstoffen, evenals in het verhogen van de productiviteit en de ontwikkeling van zakelijke waardeketens en havenfaciliteiten.
China en Vlaanderen hebben belangrijke complementaire havenactiviteiten: de Vlaamse havens bieden een toegangspoort tot de Europese markt, de Chinese havens tot de Aziatische markt. In Vlaanderen is de haven van Antwerpen de tweede grootste in de EU en ze heeft de grootste cluster van scheikundige bedrijven in Europa; de haven van Gent is de tweede grootste ter wereld voor fruitsap; en Zeebrugge is de grootste haven ter wereld voor nieuwe auto’s.
Hoewel Vlaanderen een dichtbevolkte regio is van 6,5 miljoen inwoners terwijl China zo groot is als een continent en bijna 1,35 miljard inwoners telt, hebben de twee heel wat te bieden aan elkaar.
Een goed voorbeeld is de strijd tegen de klimaatsverandering. Ik verwelkom zeer het historische akkoord tussen Xi en de Amerikaanse president Barack Obama om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen.
Klimaatsverandering is ook een prioritair beleid van mijn regering. In Vlaanderen zijn internationaal bekende kenniscentra voor schone technologie en biotechnologie gevestigd, zoals het Vlaams Instituut voor Technologie en Onderzoek, IMEC dat op wereldvlak baanbrekend onderzoek verricht in nano-elektronica, en VIB voor zijn onderzoek in biotechnologie.
Geert Bourgeois, Minister-president van Vlaanderen.
Het oorspronkelijk artikel lees je hier

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *