2 expo-paviljoenen worden kunstmusea

Het Chinese paviljoen van Expo 2010 is omgevormd tot een historisch museum van de kunst. Het Paviljoen van de stedelijke toekomst is nu een ‘elektriciteitscentrale’ van de moderne en hedendaagse kunst. Beide musea zullen open zijn gedurende de nationale feestdag.
Het voormalige Chinese paviljoen heet nu het “China Art Museum, Shanghai” en herbergt collecties van de Qingdynastie tot 1980. De ruimte heeft een vloeroppervlakte van 160.000 m2 en een exporuimte van 70.000 m2, tien maal zo veel als op de vorige locatie. Met de 27 zalen zou het tot de topmusea van Azië moeten behoren en het zit qua dimensies niet ver af van Metropolitan Museum of Art in New York en het Musee d’Orsay in Parijs.De exporuimte heeft 5 onderdelen. de 600 stukken uit “Shanghai Brightness” tonen de oorsprong van China’s moderne kunst. “Congratulations from the World” laat 100 stukken zien uit zeven landen. “Splendid China” telt Chinese 250 stukken uit de 21-ste eeuw, “Historical Shanghai Context” omvat 64 stukken en de “Masters Hall” heeft 460 werken van artiesten zoals  Lin Fengmian, Guan Liang and Wu Guanzhong. De multimediashow uit de Wereldexpo over het Qingmingfestival blijft permanent. In november komt de tentoonstelling “Miller, Courbet and Naturalism in France”, uit het Musée d’Orsay.
Op de andere oever van de rivier ligt het “Power Station of Art”: de Nanshi-elektriciteitscentrale die in 1897 gebouwd werd en al tijdens de expo gerenoveerd werd en op de Wereldtentoonstelling het Paviljoen over de Stedelijke Toekomst. Het gebouw beslaat 40.000 m2. De 12 hallen tonen voornamelijk kunst van na 19Ex-paviljoen over toekomstige stad80 die komt uit een museum in het centraal gelegen Renmin-park (ook dat was een gebouw dat eerder andere functies had gehad: o.a. hippodroom en bibliotheek). Daarnaast zal het ook dienst doen als voornaamste locatie van de Shanghai Biënnale die loopt tot in maart 2013. In december zal er een tentoonstelling plaats grijpen uit het Pompidou-centrum uit Parijs. Aan de biënnale zal deelgenomen worden door 98 artiesten uit 27 landen. Het thema is Reactivation, enigszins verwijzend naar de functie van opwekking van energie die het pand vroeger had. Een ander project, het City Pavillion Project, doet dan weer aan de expo denken: verschillende kunststeden zullen uitgenodigd worden om een stand te houden. De bedoeling is dat beide musea vandaag proefdraaien, maar het aantal bezoekers werd beperkt tot 10.000 en 8.000. De overheid van Shanghai beweert dat nog meer van het voormalige expogebied een artistieke bestemming zal krijgen.
Bron: Shanghai Daily, wantchinatimes

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *