60% van kerstgoederen komt uit Yiwu

Door Jan Jonckheere op 17 december 2017

Bijna twee derden van ‘s werelds kerstproducten worden vervaardigd in Yiwu, op een afstand van een uur met de sneltrein vanaf Shanghai. 600 fabrieken en werkplaatsen hebben zich het voorbije jaar uit de naad gewerkt voor de vervaardiging van 3 miljard dollar aan kerstproducten.

We schreven eerder al over het naar Chinese normen kleine stadje Yiwu dat 1,2 miljoen personen telt. De stad is wereldberoemd wegens zijn groothandelsmarkt die 75.000 kleine winkeltjes telt. Deze verkopen meer dan 1,8 miljoen producten. De stad telt een multiculturele gemeenschap van 13.000 buitenlandse handelaars. Zij komen zowel van uit het Midden-Oosten als uit Afrika tot Maleisië en Zuid-Korea. De onderverdeling kerstgoederen is maar een klein deel van de totaliteit.

Van september 20216 tot augustus dit jaar hebben 600 fabrieken en werkplaatsen voor 3 miljard dollar kerstgoederen vervaardigd. Een derde van de bestellingen komen uit de Verenigde Staten, beweert ABC news. De rest komt uit Rusland, Latijns-Amerika en de binnenlandse markt. Kerstmis is weliswaar geen officiële feestdag in China, maar toch begint de kerstsfeer  binnen te sijpelen zoals Halloween in onze contreien. En dit betekent meer decoraties die komen uit Yiwu, legt een eigenaar van een fabriek van kunstmatige kerstbomen uit.

Vooral ’s zomers is het hoog seizoen voor de kerstproducten. De handel zelf neemt immers

enkele maanden in beslag vooraleer de kerstbomen, Santa hoofddeksels, metalen ballen en LED-lichten de bestemming bereiken. De internationale handelaars kopen op de Yiwu International Trade Market. Deze groothandelsmarkt bevindt zich in het centrum van Yiwu en is 10 km² groot. De kleine stalletjes concurreren voor de goedkoopste prijs. De gefabriceerde goederen zijn meestal het werk van migranten die uit de landelijke gebieden komen. Ze werken 13 uur per dag, zeven dagen per week en verdienen zowat 200 yuan per dag. Per maand komt dit ongeveer neer op driemaal het minimumloon. De migranten werken veel hopend na een tijd werken met het vele verdiende geld naar hun thuis te kunnen terugkeren.

Ondertussen vertrokken ook al vrachttreinen uit Yiwu direct naar Madrid, Londen, Praag en recentelijk naar Teheran. Dit garandeert de afzet voor de komende jaren.

Bronnen: China Daily, Aljazeera

Bekijk ook YouTube

Stem of voeg toe aan :Plaatsen/stemmen op NUjij Plaatsen/stemmen op eKudos Plaatsen/stemmen op Digg Voeg dit artikel toe aan Del.icio.us Voeg toe aan je Google bladwijzers Plaats dit bericht op Twitter Voeg toe aan je Facebook-profiel Deel met je MySpace-vrienden Deel met je LinkedIn-contacten Abonneer je op de RSS-feed van deze site Verstuur deze pagina per e-mail via Feedburner

Tags:

Plaats uw reactie

 karakters beschikbaar

Archief