Bestrijding corruptie gecentraliseerd en onafhankelijker

De Chinese overheid wil de strijd tegen corruptie beter coördineren en stroomlijnen. Als  model neemt ze de Independent Commission Against Corruption (ICAC) van Hongkong. Dat heeft hoofd corruptiebestrijding Wang Qishan verklaard.

corruptieWang Qishan is lid van de zevenkoppige topleiding van de Communistische Partij (CPC) en verantwoordelijk voor de Centrale Commissie voor Discipline en Inspectie (CCDI). Dit is een partijorganisatie die de corruptie door partijleden moet aanpakken. Wang was in de provincies Shanxi, Zhejiang en in Beijing om voor deze regio’s een pilootproject aan te kondigen.
De over verschillende departementen verspreide strijd tegen de corruptie wordt gecentraliseerd. De organen voor corruptiebestrijding worden allemaal gecentraliseerd onder leiding van de CCDI. Het gaat om CCDI als partijorganisatie, de organisaties voor corruptiebestrijding op de verschillende bestuursniveaus, en de gerechtelijke opsporingsdiensten. De centralisatie moet het mogelijk maken alle beschikbare mensen en middelen samen te brengen. Dat zal gebeuren in de bureaus van de openbare aanklagers. Corruptiebestrijding moet zo efficiënter en goedkoper worden.
Als voorbereiding op invoering van de nieuwe structuur kregen de openbare aanklagers in de provincie Shanxi al de instructie om nieuwe aanwervingen en promoties voor hun afdeling corruptiebestrijding uit te stellen.

Zoals ICAC?

De ICAC in Hongkong werd onder Brits bestuur opgericht in 1974 en had tot doel de toen wijdverspreide corruptie in de kroonkolonie te bestrijden. Ze is uitsluitend verantwoording schuldig aan de regeringsleider van Hongkong. De directeur van de commissie werd tot 1997 benoemd door de Britse gouverneur van Hongkong en sindsdien door de Chinese regering.
Het plan van Wang Qishan heeft met de ICAC de centralisatie van de middelen gemeen. De nieuwe gecentraliseerde organisatie zal meer onafhankelijk zijn van de lokale besturen en gerechtelijke politie. Dat is ook vergelijkbaar met ICAC. Maar de corruptiebestrijding blijft onder controle van de CPC , via de leidende rol van de CCDI. Dat is een grondig verschil met de ICAC die enkel gecontroleerd wordt door de regeringsleider.
Bronnen: Xinhua, Caixin

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *