Aardbeving in uiterste westen van Xinjiang, China - chinasquare.be | chinasquare.be

Aardbeving in uiterste westen van Xinjiang, China

Door Dirk Nimmegeers op 12 mei 2017

In Xinjiang, in het noordwesten van China, is er op donderdag 11 mei een aardbeving geweest met een kracht van 5,5. Er vielen 8 doden en er waren 23 gewonden. Noodhulp wordt geboden.

aardbevingNaast de menselijke slachtoffers zijn er honderden stuks vee dood of gewond. Meer dan 1500 huizen, de meeste uit leem gebouwd, zijn ingestort.

Gemiddeld zware aardbeving

Duizenden mensen worden geëvacueerd en de gewonden zijn gehospitaliseerd. De schok vond plaats in Taxkorgan. Dat is een van de autonome etnische arrondissementen van de prefectuur Kashgar in het westen van de Autonome Oeigoerenregio Xinjiang. De grootste bevolkingsgroep in Taxkorgan is die van de Tadzjieken: het is een Autonoom Tadzjieks Arrondissement. Het dorp Quzgun, tien km van Taxkorgan heeft het meest te lijden gehad. Het epicentrum van de beving had een diepte van ongeveer 8 km in het zuidoostelijk deel van het Pamir-plateau, zo meldt Xinhua. Er waren wat naschokken. Aardbevingen met een kracht tussen 5 en 5,9 worden officieel als gemiddeld zwaar beschouwd.

Noodprocedures

aardbevingDe China Earthquake Administration bracht noodprocedures in werking van niveau 3. Alle departementen zijn bedacht op naschokken, nemen de schade op en sturen de hulpverlening aan. Het ministerie van Burgerzaken en de nationale Rampencommissie zorgen ervoor dat teams van hulpverleners, geld en hulpgoederen binnen de 48 uur ter plaatse zijn. Ook het Rode Kruis van China draagt bij aan de hulp. De organisatie heeft een team voor hulpacties gestuurd, en voorraden. Een som van 100.000 yuan (meer dan 13.000 euro) uit het noodfonds van de n.g.o. is toegewezen aan de getroffen regio. Zo’n 1.000 soldaten van het Volksbevrijdingsleger en politiemensen doen mee aan de hulpverlening en leiden de operatie in goede banen.

Vierlandenpunt

Het arrondissement Taxkorgan is gelegen in het oostelijke deel van het Pamir-plateau aan de grens met Afghanistan, Tadzjikistan en Pakistan. Door het arrondissement loopt de Karakoramweg die China met Pakistan verbindt. Dit is overigens een van de landwegen die belangrijk zijn voor het Belt and Road Initiatief. De naam van de arrondissementshoofdstad is ook Taxkorgan. Het is de laatste Chinese stad voor de Pakistaanse grens. Hij ligt 1.250 kilometer van Urumqi, de hoofdstad van Xinjiang.

Xinhua, Global Times, Caixin, Channelnewsasia.com, SCMP, Wikipedia

Stem of voeg toe aan :Plaatsen/stemmen op NUjij Plaatsen/stemmen op eKudos Plaatsen/stemmen op Digg Voeg dit artikel toe aan Del.icio.us Voeg toe aan je Google bladwijzers Plaats dit bericht op Twitter Voeg toe aan je Facebook-profiel Deel met je MySpace-vrienden Deel met je LinkedIn-contacten Abonneer je op de RSS-feed van deze site Verstuur deze pagina per e-mail via Feedburner

Tags: ,

Eén reactie op “Aardbeving in uiterste westen van Xinjiang, China”

  1. hahaha

    Idiote buitenlanders zit een paar jaar over te zeuren dat CCP een cultureel genocide aan de gaan was om het oude inheemse gebouwen verbouwen naar nieuwe gebouwen. Ja CCP had het oude gebouw omgezet naar het nieuwe met het lokale karakterstick en architectuur. Deze nieuwe gebouw kan de aardbeving van 8 verstaan. Als het buitenlanders niet mee had bemoeid was nu het aantal doden vele maal minder.

    #39457

Plaats uw reactie

 karakters beschikbaar

Archief