Aardbeving Qinghai stand van zaken (upd)

Door redactie op 19 april 2010
Woensdag bedroeg het aantal getelde doden 2183,  maar nog worden er mensen gered.  De heropbouw en het bouwen aan een nieuwe toekomst zijn al begonnen. Vandaag wordt een dag van nationale rouw met drie minuten stilte over het gehele land om 10u00.  Een televisieshow voor Yushu bracht 2,175 miljard yuan op.
TV show haalde meer dan 2 miljard op

TV show haalde meer dan 2 miljard op

Naast de 2183 officiële doden zijn er 83 vermisten en 12.135 gewonden, waarvan 1000 ernstig. In de scholen zijn er 66 kinderen en 10 leraren omgekomen, maar dat aantal kan nog stijgen omdat er nog vermisten zijn. Maandagochtend werden een 4-jarig meisje en een man van 68 vanonder het puin gehaald. Ze hadden vijf dagen vastgezeten onder een bed in een ingestorte lemen woning. Verwanten hadden hen in leven gehouden door eten en drinken te sturen via holle bamboepalen die ze door de gaten in het puin hadden gestoken. Later op de dag werd er nog een bejaarde vrouw gered. De nationale zender CCTV meldde dat de geredden dringend verzorging nodig hadden. Er zijn sinds de grote aardbeving met kracht 7,1 nog 1206 naschokken geregistreerd, volgens de China Earthquake Administration. Een naschok was van een kracht tussen 6 en 6,9.  Een voorschok deed een schoolhoofd met meer dan 800 internen besluiten om de leerlingen naar buiten te doen gaan: allen overleefden het.

President bij gekwetste

President bij gekwetste

Veel mensen  werden bedolven onder het puin van hun huizen. Anderen zijn gewond en worden behandeld in ziekenhuizen. Ook in tenten worden gewonden verzorgd. De wegen naar de kleine luchthaven (die nog maar één jaar open is) waren beschadigd, wat de reddingswerken in het begin heeft vertraagd. Zo’n 15.000 of 85 % van de huizen in Jiegu zijn ingestort. In totaal werden 5000 reddingswerkers ter plaatse gestuurd. Prioritair bij de redding zijn de scholen. Yushu telt talrijke scholen met internaten. Er werden al 41.000 tenten naar het gebied gestuurd, 166.000 stevige katoenen kledingstukken, 188.000 dekens, 20.000 kampbedden en 100.000 bereide maaltijden. Volgens de viceminister van Transport waren vrijdag alle wegen hersteld. Sinds zaterdag is er ook weer elektriciteit.

Luchtzicht op verwoesting

Luchtzicht op verwoesting

De regering heeft 200 miljoen yuan vrijgemaakt voor noodhulp. Vicepremier Hui Liangyu leidt de reddingsoperaties en maakte de tijdsplannning van de hulpverlening bekend. Elk getroffen gezin zal 5000 yuan ontvangen van de regering, die ook elke getroffene gedurende drie maanden een dagelijkse toelage zal verstrekken van 10 yuan en 0,5 kg voeding.

Konvooi op weg

Konvooi op weg

Reporters van buiten de provincie zouden om veiligheidsredenen worden geweerd, maar dit blijkt louter theorie. Het reddingswerk, de geneeskundige verzorging en de opvang van de daklozen worden bemoeilijkt door het koude (-3°Celsius), het winderige weer en het zuurstoftekort op de grote hoogte. Vijfhonderd Tibetaanse tolken uit instituten voor taal en cultuur van de minderheidsgroepen staan de hulpverleners -die meestal geen Tibetaans spreken- bij met vertalen. Sommige van die tolken komen uit Qinghai zelf, maar anderen werken in soms verafgelegen provincies.

Politieagenten en leger hebben al 1200 levenden uit het puin gehaald en 8700 gewonden eerste hulp gebracht. Er zijn 14 medische teams met een staff van 1583 personen ter plaatse. Ze behandelden 4910 gewonden, waarvan 4200 het ziekenhuis al konden verlaten.

Leger bedeelt voedsel

Leger bedeelt voedsel

Regeringsleiders of staatshoofden hebben hun medeleven betuigd met de slachtoffers van de ramp. Na premier Wen eerder deze week bezocht president Hu gisteren het rampgebied, zo snel mogelijk nadat hij terug was van zijn (omwille van de ramp) ingekorte Amerikaanse rondreis. Op een schoolbord in een noodschooltje schreef Hu: “Er komen nieuwe huizen; er komen nieuwe scholen”. Hij ging praten met gewonden en verzekerde dat de partij en de regering met iedereen meevoelden en zouden zorgen voor een uitstekende medische verzorging, voor huisvesting en voor nieuwe scholen.
In de lagere school nr3 van Yushi wordt er alweer aan honderden scholieren lesgegeven, zij het in tenten. De kinderen dragen het witblauwe uniform dat ze aanhadden toen hun schoolgebouwen instortten.

Van overal in China worden giften overgemaakt voor Yushu: in totaal werd reeds voor 405 miljoen yuan cash ontvangen en voor  181 miljoen aan goederen. Een televisieshow bracht 2,175 miljard yuan op. De 11e Panchen Lama heeft 100.000 yuan bijgedragen en vroeg aan de monniken van het Tashilhunpoklooster in Xigaze sutra’s te zingen als gebed voor de doden van de ramp. Zaterdag werden honderden slachtoffers gecremeerd en was er een  boeddhistische dienst met 1000 monniken die sutra’s voorlazen. Peking heeft het over 1000 crematies; een boeddhistische hoofdmonnik over 2000. De massacrematie ging in tegen de traditionele begrafenisritus waarbij het lichaam door de gieren wordt opgepeuzeld. Gevreesd werd voor een epidemie en ook dat de aanwezige gieren een gevaar zouden betekenen voor de luchthaven. De Dalai Lama betoont vanuit India zijn medeleven.

Jia Qinglin, de voorzitter van de nationale raadgevende conferentie (de NCPPCC of senaat),  heeft aan de afdelingen die gespecialiseerd zijn in etnische en religieuze zaken gevraagd om naar het rampgebied te trekken. Zij moeten uitzoeken welke culturele en religieuze aspecten en gevoeligheden moeten in acht genomen worden. Zo moet bijvoorbeeld hulp geboden worden aan monniken die dodenrituelen uitvoeren. Ook de Tibetaanse traditionele geneeskunde is populair bij de slachtoffers.

Vandaag woensdag is een nationale dag van rouw. Vlaggen hangen halfstok, kranten en websites verschijnen in zwart-wit, ontspanningsgelegenheden gaan dicht, drie minuten van stilte werden in acht genomen en er waren rouwdiensten in Qinghai.

Ondertussen worden reeds plannen gemaakt voor de heropbouw van Yushu. Omdat het toerisme er het afgelopen jaar sterk op vooruitging, wordt gedacht van Yushu een ecologisch verantwoord toeristisch centrum te maken.

Lees ook website Xinhua;
Bekijk ook slideshow foto’s, CCTV-website,   reactie directeur UNICEF en UNO-rampenteam in China,
uitzending Dialogue over crisis-management (29 min)

Achtergrond
Het getroffen gebied is het Tibetaanse Yushukanton in de gelijknamige prefectuur van de provincie Qinghai. Het epicentrum van de beving lag op 30 km van de gemeente Jiegu (in Tibetaans Gyegu), waar de zetel is van de Yushuprefectuur. Deze ligt wel 800 km bezuiden de provinciehoofdstad Xining. Het hoofdkwartier van de reddingsoperaties bevindt zich ook in Jiegu. Yushu ligt op 4000 meter hoogte: de prefectuur is 260.000  km ² groot en heeft 252.000 inwoners, waarvan 21.000 boeren en herders. Het kanton telt 77.854 inwoners op 13.000 km². De bevolking is voor meer dan 95 % Tibetaans. Vorige jaren kende het gebied reeds lichtere aardbevingen.  Zie verder Wikipedia

Stem of voeg toe aan :Plaatsen/stemmen op NUjij Plaatsen/stemmen op eKudos Plaatsen/stemmen op Digg Voeg dit artikel toe aan Del.icio.us Voeg toe aan je Google bladwijzers Plaats dit bericht op Twitter Voeg toe aan je Facebook-profiel Deel met je MySpace-vrienden Deel met je LinkedIn-contacten Abonneer je op de RSS-feed van deze site Verstuur deze pagina per e-mail via Feedburner

Tags: ,

Plaats uw reactie

 karakters beschikbaar

Archief