Amerikaanse parlementsleden blokken Huawei af

Huawei is van plan duurdere smartphones te verkopen in de Verenigde Staten. Het had daarvoor een akkoord met AT&T, één van de vier grote Amerikaanse telecom operatoren. Maar onder politieke druk heeft AT&T zich terug getrokken.

HuaweiHuawei staat bekend voor degelijke maar goedkope smartphones. Met het model Mate 10 komt het echter op de markt van de duurdere modellen. Het is een directe concurrent van de iPhone van Apple. De Mate 10 heeft een gesofistikeerd scherm en een speciale microchip voor artificiële intelligentie.
Om de Mate 10 succesvol in de VS te kunnen verkopen, onderhandelde Huawei een samenwerkingsakkoord met telecom operator AT&T. Die zou de Huawei toestellen verkopen. In de VS spelen die operatoren een grote rol op de markt voor smartphones. Ze leveren die met subsidies bij hun telecom abonnementen.
Eén dag vóór het akkoord formeel zou bekend gemaakt worden, heeft AT&T afgehaakt. Een duidelijke reden is nog niet gegeven. Maar op 20 december hebben een aantal Amerikaanse congresleden en senatoren een brief gestuurd aan de Federal Communications Commission. Daarin luchten ze hun onvrede over een akkoord tussen Huawei en een niet genoemde telecomoperator om de Huawei toestellen in de VS te verkopen. Ze staan wantrouwig tegenover Huawei, een Chinees privébedrijf, omdat het banden met de Chinese overheid of zelfs het leger zou hebben. De brief meldde dat het Congres ‘zich al lang zorgen maakte over Chinese spionage in het algemeen, en over de rol van Huawei daarbij in het bijzonder’. De brief suggereert dat eens Huawei toestellen voldoende op de markt verspreid zijn, ze onvermijdelijk ook door ambtenaren zullen gebruikt worden, wat een veiligheidsrisico inhoudt.
Huawei zou alsnog op 9 februari zijn nieuwe modellen voor de Chinese markt voorstellen, echter zonder AT&T. Dat vermindert aanzienlijk de verkoopkansen voor de toestellen.

Geen alleenstaand dossier

Het is niet de eerste keer dat Huawei problemen krijgt met de Amerikaanse overheid of politici. In 2012 werd het bedrijf door het Amerikaanse parlement al bestempeld als een veiligheidsrisico. Huawei bood materiaal voor het Amerikaanse telecom netwerk aan. Onder druk van de politici weigerden alle operatoren het aan te kopen. Er loopt ook nog een onderzoek tegen Huawei door de ministeries van financiën en van handel. Die verdenken Huawei ervan inbreuken te hebben gepleegd op Amerikaanse sancties tegen Iran en Noord-Korea.
De nieuwe Huawei zaak komt er nauwelijks een week nadat Alibaba filiaal Ant Finance geen toestemming van de Amerikaanse overheid kreeg om voor 1,2 miljard dollar het geldtransfer bedrijf Moneygram over te nemen. Toen werd als reden aangehaald dat Alibaba door de overname misschien toegang zou kunnen krijgen tot persoonlijke data van de Amerikaanse gebruikers.
De gebeurtenissen van de voorbije weken illustreren dat de economische relaties tussen China en de VS snel aan het verzuren zijn. In een toespraak over zijn strategie noemde president Trump in december China een ‘concurrent’; hij ging daarmee een grote stap verder dan vorige Amerikaanse presidenten.
Lu Xiang, een specialist in Amerikaanse zaken bij de Chinese Academy of Social Sciences, verwees naar de zakencontracten ter waarde van 250 miljard dollar die tijdens het bezoek van president Trump aan China afgesloten werden. De technische details daarvan moeten nog doorgesproken worden. Geen van beide landen wil die contracten verloren laten gaan doordat de relaties verder verzuren.
Bronnen: New York Times, South China Morning Post

Print Friendly, PDF & Email

1 comment for “Amerikaanse parlementsleden blokken Huawei af

  1. Wat lobbyisten met geld allemaal kan doen. Dat NORINCO niet in de USA mag verkopen is al een groot bewijs ervan. Wapenfabriek wil gewoon geen concurrent.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *