BASF brengt Europa en China dichter bijeen

Chemiereus BASF gaat 10 miljard dollar investeren in een 100% eigen fabriek in China. Brengt het gigantisch project Duitsland (en de EU) dichter bij China in de wereldwijde handelsconflicten?

BASF wil een chemisch complex bouwen in het Zuiden van China. Het wil 100% eigenaar zijn, dus zonder Chinese partner werken. Tijdens het huidige bezoek van premier Li aan Duitsland is bekend gemaakt dat China het project goedkeurt. Het is één van de allergrootste buitenlandse projecten in China. De investering van BASF is groter dan alle Europese investeringen in China in 2017 samen.

Gigantisch project

Het chemisch project komt in Zhanjiang, in de provincie Guangdong. Het zal jaarlijks 1 miljoen ton ethyleen produceren. De eerste fase loopt tot 2026 en het zal tegen 2030 volledig af zijn. Het wordt het derde grootste complex van BASF en de grootste investering ooit. BASF is het grootste chemische bedrijf ter wereld.
De nieuwe fabriek zou 2.000 personen aanwerven, samen met 1.000 externe onderaannemers. BASF stelt in China nu al 9.000 personen te werk. Het heeft er al drie fabrieken, in Shanghai, Nanjing en Chongqing. Die laatste fabriek maakt een tussenproduct voor polyurethaan isolatie, en is al 100% eigendom van BASF.

Reële verdere opening

De goedkeuring van een zeer grote 100% buitenlandse investering is meer dan symbolisch. Amerikaanse en Europese bedrijven klagen immers dat ze moeilijk in China binnen geraken, en dat ze onder druk gezet worden om een partnerschap met een Chinees bedrijf aan te gaan. Daarbij riskeert hun vertrouwelijke technologie weg te lekken.
Voor drie maanden had Beijing al aangekondigd dat buitenlandse autofabrikanten 100% eigenaar van hun fabrieken in China mogen worden. De eerste om daarvan te profiteren was het Amerikaanse Tesla, dat in Shanghai een fabriek voor elektrische auto’s gaat bouwen.
Nu volgt dus het mega project van BASF. China toont daarmee dat het wil luisteren naar de bekommernissen van zijn economische partners. Op een gezamenlijke persconferentie met premier Li verklaarde de Duitse kanselier Merkel:’ Dit toont dat China niet alleen praat over opening van de markten op deze gebieden, maar ook actie onderneemt’.
Naast BASF kondigde ook BMW de uitbreiding van zijn productie in China aan. Siemens gaat nieuwe gasturbines ontwikkelen samen met een Chinees staatsbedrijf. Ook Daimler, Volkswagen, en Bosch tekenden intentieverklaringen.

Front voor verdediging WTO?

Het project met een Duitse multinational kan bovendien helpen om Duitsland (en de EU) dichter bij China te brengen. Beiden zijn momenteel slachtoffer van handelsbelemmeringen en worden door de VS met een handelsoorlog bedreigd. Een front om de handelsregels van de Wereldhandelsorganisatie (WTO) te beschermen en te doen respecteren zou voor iedereen voordeel hebben. Merkel zei op de persconferentie dat Duitsland en China hetzelfde verlangen hebben ‘om het systeem van WTO-regels in stand te houden’.
Dat China veel belang hecht aan toenadering tot Duitsland blijkt deze week bovendien uit het vertrek naar Duitsland van Liu Xia, de weduwe van dissident Liu Xiaobo. Liu Xia stond in China onder officieus huisarrest.
Bronnen: Reuters, Bloomberg, South China Morning Post

Print Friendly, PDF & Email

1 comment for “BASF brengt Europa en China dichter bijeen

  1. Wat gebeurt er als er een ongeluk is met de chemiefabriek waarbij erg veel doden vallen? Welke kop zou er dan rollen? Denk erom de Chinese partner is er om te zorgen als gijzelaar in zijn eigen land. Want buitenlandse bazen kunnen zo maar weg vluchten.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *