‘Internet Plus’ dienstverlening: overheid en publiek op dezelfde golflengte - chinasquare.be | chinasquare.be

‘Internet Plus’ dienstverlening: overheid en publiek op dezelfde golflengte

Door redactie op 15 september 2016

De Chinese overheid zal zijn service sterk verbeteren via een landelijk internet voor publieke dienstverlening. De doelstelling moet gerealiseerd zijn tegen 2020 en maakt deel uit van het Internet Plus-plan.

internet plusGisteren heeft het Chinese kabinet onder voorzitterschap van premier Li Keqiang besloten tot het plan voor de informatisering van de overheidsdiensten en – instellingen. Het besluit werd in een officiële richtlijn gegoten en bekendgemaakt.

Stappenplan

Het systeem zal uiterlijk tegen 2017 alle administratieve diensten verlenen die online kunnen worden afgehandeld, zoals de registratie en erkenning of vergunning van een onderneming. China voert een upgrade uit van zijn regelgeving voor online identificatie, bijvoorbeeld met digitale handtekeningen. Ook een betere beveiliging van de individuele privacy en van het bedrijfsgeheim staan hoog op de agenda. De Chinese premier heeft gisteren benadrukt dat hij groot belang hecht aan de verbetering van een veilige informatieverstrekking en van de internetbeveiliging.

De nationale regering is ervoor dat alle besturen een online platform krijgen om departementen en diensten vlotter te laten samenwerken. Het is de bedoeling dat officiële gegevens en informatie in real time, zonder vertraging, gedeeld wordt tussen nationale en lokale overheidsinstellingen. Tegen 2020 moet er een one-stop systeem van e-government zijn: één nationaal internetplatform. Daar zullen de burgers correcte diensten en transparante, geactualiseerde informatie kunnen verwerven. Bij de operatie zal de regering de hulp inroepen van sociale investeerders en digitale platforms van derden.

Om de richtlijnen te kunnen uitvoeren is het nodig dat nog meer burgers gemakkelijk en goedkoop toegang krijgen tot internet dank zij glasvezel en 4G-voorzieningen. Scholing van de ambtenaren in het gebruik van het Internet Plus Model staat ook op het programma.

Internet Plus is de basis

internet plusDe Chinese overheid zal zijn publieke dienstverlening informatiseren als onderdeel van het Internet Plus-plan dat vorig jaar is opgesteld. Li Keqiang had er in 2013 voor het eerst op gezinspeeld, het is een aspect van de twee grote beleidslijnen van deze premier: de innovatie op alle terreinen van de samenleving en de aanmoediging van het ondernemerschap. ‘Het gebruik van internet is nu zo wijdverbreid dat overheid en bevolking op dezelfde golflengte moeten zitten’, aldus Li, ‘anders komt de geloofwaardigheid van de overheid in het gedrang’.

Zoals in het Chinese model gebruikelijk is, werd er eerst geëxperimenteerd. De richtlijn die het kabinet gisteren bekendmaakte is gebaseerd op de ervaringen in acht provincies. Het waren vooral diensten in de sectoren van administratie, landbouw en belastingen die de plannen in de praktijk hebben getoetst.

De zuidelijke provincie Hunan (hoofdstad Changsha, 67+ miljoen inwoners) heeft een regeringswebsite met een Engelstalige versie. Dit Hunangov geeft een beeld van hoe de overheid over de provincie en over haar eigen beleid communiceert.

Xinhua, China Daily Asia, Global Times, english.gov.cn, enghunan.gov.cn

Stem of voeg toe aan :Plaatsen/stemmen op NUjij Plaatsen/stemmen op eKudos Plaatsen/stemmen op Digg Voeg dit artikel toe aan Del.icio.us Voeg toe aan je Google bladwijzers Plaats dit bericht op Twitter Voeg toe aan je Facebook-profiel Deel met je MySpace-vrienden Deel met je LinkedIn-contacten Abonneer je op de RSS-feed van deze site Verstuur deze pagina per e-mail via Feedburner

Tags: ,

Plaats uw reactie

 karakters beschikbaar

Archief