Partijconclaaf aan zee voor congres

Door redactie op 6 augustus 2012

Deze week is er in de badplaats Beidaihe een conclaaf over het partijcongres van dit najaar. De violen zullen worden gestemd, onder andere met het oog op een consensus voor de topbenoemingen van na het congres.

Badplaats Beidaihe

Beidaihe is een badplaats waar tot 2003 in elke vakantie de zware dossiers naartoe verhuisden omdat de politieke tenoren van daaruit de beslissingen namen. Na het aantreden van Hu Jintao werd dit ritueel afgeschaft. Dit jaar grijpt in Beidaihe toch een partijconclaaf plaats, maar dit is ter voorbereiding van het congres van het najaar. De spanning is niet gering in en rond de partij. Donderdag start het proces tegen Bogu Kailai, die is aangeklaagd voor moord op de Brit Heywood. Sommigen noemen dit het meest geruchtmakende proces sinds dat tegen de bende van vier. Insiders hechten er belang aan dat er in de aanklacht tegen Gu (Bogu) geen sprake is van corruptie, want zo redeneren ze ‘dan staat corruptie wellicht ook niet in de lijst van kritieken op haar man Bo Xilai’ waardoor zijn straf niet zwaar zou uitvallen. Met deze twee juridische gevallen nog op te klaren, heeft nauwelijks nog iemand het over de inhoud van het congres.

Speculaties zijn er des te meer over de benoemingen. Westerse China-watchers menen te weten dat het aantal leden in het Permanent Comité van het Politiek Bureau van het Centraal Comité weer van 9 tot 7 zal dalen. Onder Jiang Zemin telde het comité 9 leden, maar dit aantal blijkt het moeilijk te maken om unanimiteit te bereiken. De twee blijvers zijn zoals bekend Xi Jinping die de fakkel van Hu Jintao zal overnemen en Li Keqiang die

Xi Jinping begroet experten in Beidaihe

normaliter eerste minister wordt. De vier kandidaten voor de volgende vijf posten zijn Li Yuanchao, hoofd van het machtige Personeelsdepartement dat de promoties doet; vicepremier Wang Qishan die de topexpert is qua buitenlandse handel, Zhang Dejiang die Bo Xilai in Chongqing vervangt en Yu Zhensheng die partijsecretaris is te Shanghai. Voor de zevende zetel gaat het tussen partijsecretaris Wang Yang van Guangdong, Zhang Gaoli zijn collega in Tianjin en Liu Yanshan, hoofd van het departement propaganda. Zhang ligt voorop bij de bookmakers. Als dit de grootste kanshebbers zijn betekent het dat de jongere kandidaten, die nog ‘maar’ vijftig zijn, nog vijf jaar zullen moeten wachten. Naar verluidt wil president Hu Jintao ook de jonge (49 j) partijsecretaris Hu Chunhua uit Binnen-Mongolie tot een van de topposten binnenloodsen, maar als dit niet lukt zou deze partijsecretaris te Shanghai worden.

De nieuw gekozen provinciale leiders blijken niet langer de traditionele in Rusland opgeleide ingenieurs te zijn. Er treedt   een generatie aan van afgestudeerden met academische graden op  domeinen gaande van economie en management tot recht en cultuur. Van de 31 partijsecretarissen op provinciaal niveau hebben 17 een postuniversitaire titel; 14 hebben een masters en 3 zijn doctor. Zeven komen uit de Jeugdliga, een machtsbasis van Hu Jintao. Van de 402 provinciale partijverantwoordelijken hebben 100 een doctorstitel, 32  een masters in economie, 29 in business administratie en 15 in rechten. De rest hebben een masters in exacte of menswetenschappen. Er zitten maar 13 ingenieurs tussen. Van deze 402 zijn minder dan 2 % geboren in de jaren veertig, 69 % zijn geboren in de jaren vijftig en 29 % in de jaren 60.

Bronnen FT,  SCMP, China Brief (Jamestown Foundation), wantchinatimes

Stem of voeg toe aan :Plaatsen/stemmen op NUjij Plaatsen/stemmen op eKudos Plaatsen/stemmen op Digg Voeg dit artikel toe aan Del.icio.us Voeg toe aan je Google bladwijzers Plaats dit bericht op Twitter Voeg toe aan je Facebook-profiel Deel met je MySpace-vrienden Deel met je LinkedIn-contacten Abonneer je op de RSS-feed van deze site Verstuur deze pagina per e-mail via Feedburner

Tags: ,

Plaats uw reactie

 karakters beschikbaar

Archief