SCMP voorspelt wie vicepremier wordt met welke bevoegdheden - chinasquare.be | chinasquare.be

SCMP voorspelt wie vicepremier wordt met welke bevoegdheden

Door Jan Jonckheere op 5 maart 2018

De South China Morning Post voorspelt dat 3 vicepremiers bevoegd zullen worden voor de drie topprioriteiten: Hu Chunhua voor armoedebestrijding, Han Zheng voor controle van het leefmilieu en Liu He voor beteugeling van economische risico’s. Sun Chunlan (een vrouw) zou de portefeuille van Liu Yandong overnemen. Wang Qishan wordt getipt als vicepresident.

De South China Morning Post beschikte in oktober ook een paar dagen voor alle andere media over de juiste line-up van het permanent comité van het Politbureau. Wat alvast van hun huidige voorspelling uitkomt, is dat vicepremier Wang Yang de zitting van de Consultatieve Commissie gaat leiden waarvan hij tot voorzitter zou worden verkozen. Het 200 leden tellende Centraal Comité kwam de afgelopen week bijeen om de topbenoemingen bij regering en staat te finaliseren. Deze benoemingen worden normaal nadien bevestigd door het parlement dat vanaf vandaag bijeenkomt. Tenzij er verassingen gebeuren, zouden drie vicepremiers verantwoordelijk worden voor de drie topprioriteiten die Xi Jinping op het partijcongres in oktober opsomde: armoedebestrijding, bestrijding van milieuvervuiling en voorkoming van grote economische risico’s.

Hu Chunhua

Dat premier Li Keqiang een tweede termijn van 5 jaar aanblijft, lijkt buiten kijf te staan. Zijn vier vicepremiers gaan echter ofwel met pensioen of krijgen promotie. Zhang Gaoli, Liu Yandong en Ma Kai verlieten al het Politiek Bureau in oktober. Wang Yang die er in bleef, kreeg dus promotie als voorzitter van de Consultatieve Commissie. Hij zat het presidium voor.  Zijn bevoegdheid over armoedebestrijding wordt volgens de SCMP overgenomen door de 54-jarige Hu Chunhua. Zelf komt Hu uit een arm deel van de provincie Hubei en was de eerste student van zijn dorp die toegelaten werd aan de Peking University. Hij was zowel partijsecretaris in Tibet als in Guangdong. Als hij slaagt in zijn opdracht de armoede uit te roeien zou dit zijn kansen om in 2022 toe te treden tot het Permanent Comité van het Politiek Bureau sterk verhogen.

Han Zheng

De 63 jarige Han Zheng leidde lange tijd Shanghai als burgemeester en als partijsecretaris. Daar ontvouwde hij een ambitieus Shanghai Clean Air Action Plan dat één jaar vroeger dan voorzien leidde tot 20% minder fijn stof dan in 2013. Han vertegenwoordigde ook Xi Jinping bij de opening van de Olympische Winterspelen in Pyeongchang wat er op wijst dat hij de topverantwoordelijke wordt van de Winterspelen in 2022.

Liu He die topadviseur van Xi Jinping is, leidt de Central Leading Group for Financial and Economic Affairs . Hij was dit jaar eveneens te gast in Davos en werd de afgelopen week naar de VS gestuurd om te pogen een handelsoorlog af te wenden. Hij zou de financiën en aanverwante bevoegdheden onder zich krijgen. Anderen voorspellen echter dat hij ook kanshebber wordt om de volgende voorzitter te worden van de Nationale Bank.

Sun Chunlan

De enige vrouwelijke vicepremier is Sun Chunlan die grotendeels de bevoegdheden van de huidige vrouwelijke vicepremier Liu Yandong zou overnemen. Dit zijn bevoegdheden van wetenschap, onderwijs, cultuur, gezondheidszorg, sport, nieuws en publicaties. Voordien had ze leidende functies bij the Provincial Women’s Federation, de All-China Federation of Trade Unions en was partijsecretaris in de provincie Fujian en te Tianjin vooraleer overgeheveld te worden naar het United Front Work Department van de CPC.

Ook de meeste staatsadviseurs zouden worden vervangen. Minister van Financiën Xiao Jie zou staatsadviseur worden ter vervanging van de in ongenade gevallen Yang Jin als secretaris-generaal van de regering. Ook buitenlandminister Wang Yi, generaal Wei Fenghe en Public Security minister Zhao Kezhi zouden staatsadviseurs worden. Ze zouden respectievelijk aan het hoofd komen te staan van de diplomatie, defensie en veiligheid & justitie. Over voormalig corruptiebestrijder Wang Qishan wordt voorspeld dat hij vicepresident zou worden met als bevoegdheid de betrekkingen met de VS.  Wang zat in het verleden vaak de economische dialoog voor met de VS.

Bron: SCMP, Wikipedia, China Vitae

Stem of voeg toe aan :Plaatsen/stemmen op NUjij Plaatsen/stemmen op eKudos Plaatsen/stemmen op Digg Voeg dit artikel toe aan Del.icio.us Voeg toe aan je Google bladwijzers Plaats dit bericht op Twitter Voeg toe aan je Facebook-profiel Deel met je MySpace-vrienden Deel met je LinkedIn-contacten Abonneer je op de RSS-feed van deze site Verstuur deze pagina per e-mail via Feedburner

Tags:

Plaats uw reactie

 karakters beschikbaar

Archief