Betrekkingen met Noorwegen genormaliseerd

Door Jan Jonckheere op 10 april 2017

Na 6 jaar onderbreking zijn de betrekkingen tussen Noorwegen en China hersteld. Dit bleek tijdens het bezoek van de Noorse premier Erna Solberg aan Beijing. De betrekkingen waren jarenlang vertroebeld vanwege de toekenning van de Nobelprijs aan dissident Liu Xiaobo.

Het bezoek van Erna Solberg was het eerste van een Noorse premier sinds in 2010 de Nobelprijs werd toegekend aan de Chinese dissident Liu Xiaobo. Liu was in december 2009 veroordeeld tot 11 jaar cel wegens tegen het politiek stelsel gerichte activiteiten. De twee landen beloofden in december de relaties te herstellen. Premier Li Keqiang zei tijdens de ontvangst van Solberg in de Hal van het Volk dat de normalisering door beide partijen naar waarde geschat dient te worden.

Li riep Noorwegen op om het één-China-principe aan te hangen, met China te werken in de geest van wederzijdse gelijkwaardigheid, elkaars kernbelangen en grote bezorgdheden te respecteren zodat het politiek vertrouwen leidt tot een herstart van de relatie. De premier verklaarde opnieuw te willen onderhandelen over een vrijhandelsakkoord. China zou verder weer bereid zijn tot regelmatig politiek overleg.

Bovendien wilde Li een intergouvernementele dialoog over de energiepolitiek en meer frequente uitwisselingen met de zakenwereld. Li vond dat beide landen de samenwerking op het vlak van energie en maritieme projecten zouden moeten versterken. Er komt een betere uitwisseling op de gebieden van landbouw en veeteelt, visserij, wetenschap en innovatie en politie. China zal de activiteit van Noorse bedrijven en investeringen stimuleren.

China en Noorwegen zijn voorstanders van multilateralisme en van een open economische globalisering, vrijhandel en samenwerking in de strijd tegen de klimaatverandering en voor duurzame ontwikkeling. China wil ook een betere samenwerking met Noorwegen in internationale en regionale zaken zoals de Artic Council en het samenwerkingsverband tussen China en de noordelijke landen.

Solberg zal pleiten voor een actieve rol van China in de ‘Artic Council’. Ze beloofde dat Noorwegen zal vasthouden aan het één-China-beleid en dat het de kernbelangen en voornaamste doelstellingen van China zal respecteren. Ook zij hoopte op een snelle hervatting van de onderhandelingen over vrijhandel en verdere samenwerking rond landbouw, visserij, milieu, financiën, investeringen en wintersporten.

De beide premiers waren aanwezig bij de ondertekening van een reeks documenten die de samenwerking op diverse terreinen moet bekrachtigen. De besprekingen over een vrijhandelsakkoord zullen effectief worden hervat.

Bron: Global Times

Stem of voeg toe aan :Plaatsen/stemmen op NUjij Plaatsen/stemmen op eKudos Plaatsen/stemmen op Digg Voeg dit artikel toe aan Del.icio.us Voeg toe aan je Google bladwijzers Plaats dit bericht op Twitter Voeg toe aan je Facebook-profiel Deel met je MySpace-vrienden Deel met je LinkedIn-contacten Abonneer je op de RSS-feed van deze site Verstuur deze pagina per e-mail via Feedburner

Tags:

Eén reactie op “Betrekkingen met Noorwegen genormaliseerd”

  1. hahaha

    Onderhandeling over visserij en milieu. Wanneer China kritiek op hun walvisvangst uitbrengt wordt dat als een inmenging van het Noorse binnenlands beleid beschouwd.

    #37793

Plaats uw reactie

 karakters beschikbaar

Archief