Bewonerspatrouilles bewaken natuurgebied aan Tibetaans meer

Het Tibetaans ‘Mapham Yutso’-meer alias Manasarovar-meer bevindt zich midden een beschermd natuurgebied.  Daarin liggen 6 bewakingsstations van waaruit patrouilles opereren. Het Jiwu Protection Station telt 18 bewakers die de kwaliteit van het natuurgebied controleren. Wachter Pema Wanggyal doet regelmatig zijn controletoer van 30 km met de motorfiets.

Pema Wangyal stelt zijn rapport op

Het Tibetaans meer ‘Mapham Yutso’ heet in het Mandarijn Manasarovar-meer en het bevindt zich 4500 meter boven de zeespiegel in het kanton Purang van de Ngari prefectuur. Het voor Tibetanen ‘heilig’ meer wordt gevoed door gletsjers van de Kailash-bergen en ligt aan de oorsprong van de Yarlung Zangbo rivier alias Brahmapoetra en de Ganges. Het natte gebied functioneert als een klimaatregulator in het plateau en is de thuishaven van meer dan 400 wilde diersoorten. Het gebied trekt ook een groot aantal pelgrims aan evenals toeristen, vooral ’s zomers.
Pema Wangyal was een gewone herder uit het dorp Shongpa aan het meer. Drie jaar geleden kreeg hij een nieuwe baan: bewaker van het meer. Dit houdt de bescherming in van de wilde dieren en ook van het leefmilieu. Tijdens de zomer patrouilleert hij om de twee of drie dagen gedurende drie tot vier uren. Gedurende de 30 km lange rit stopt hij nu en dan en observeert door een verrekijker of er geen dode dieren zijn of als de weilanden niet beschadigd zijn. Hij verzamelt ook afval die nagelaten werd door toeristen of pelgrims. De dertig jarige Pema Wangyal is één van de 18 bewakers van het Jiwu Protection Station aan het beschermd natuurgebied dat zes dergelijke stations telt. Hij vindt dat hij een verantwoordelijkheid draagt zowel voor zijn land als tegenover de toekomstige generaties. De bezoekers brengen niet enkel inkomen bij voor de lokale bevolking, maar brengen ook gevaren met zich voor het milieu. Sommigen werpen niet enkel flessen maar ook afval weg en volgens dorpeling Guru Tesring wordt soms gevist of worden vogels gestroopt.

Kokmeeuwen langs het meer

Het ecosysteem rond het meer dreigt ook over begraasd te worden. Daartegen werd het natuurgebied in 2015 een pilot-gebied met milieusubsidie die uitgekeerd worden door het Ministerie van Financiën. Door van het project een pilot te maken werden lokale herders door het Bosbestuur van Purang aangeworven als bewakers om het natuurgebied te controleren. Pema en zijn collega’s ontvangen een maandsalaris van ongeveer 2000 yuan. Naast het aanstellen van bewakers worden ook subsidies aan herders verschaft om hen schadeloos te stellen voor het economisch verlies van de beperkte begrazing. In 2017 werd in Tibet 25 miljoen yuan in Tibet uitgetrokken voor dergelijke ecologische schadeloosstelling .
Als gevolg slingert er nu geen afval meer in de weilanden. Meer en meer watervogels rusten aan het meer. Volgens voormalig partijhoofd Pema Gyalpo van Shongpa trekt het betere leefmilieu ook een groter aantal bezoekers aan en dit brengt meer ontvangsten voor de dorpelingen. In juli 2017 werd de bescherming van het meer opgetrokken tot een natuurgebied van nationaal belang. Dit zal ongetwijfeld de beschermingsdynamiek nog een duwtje in de rug geven.
Bron:China Daily

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *