BMW-baas: ‘China ligt 10 jaar voorop met digitale verbindingen’

BMW China-voorzitter Olaf Kastner verklaarde afgelopen week dat China met internetverbindingen 10 jaar voorloopt op Europa.  Op het terrein zien we dat tijdens het eerste trimester de mobiele betalingen sterk toenamen.Tencent besteedt van de internetgiganten het meeste aan overnames. Z0wel Huawei als Inspur maken op het gebied van servers een aardige inhaalbeweging ten aanzien van de gevestigde merken.  

De voorzitter van BMW Brillance Olaf Kastner is ten volle overtuigd dat China met internetverbindingen tien jaar voorop ligt in vergelijking met Europa. Hij citeerde hierbij onder meer het mobiel betalen, de sterk verspreide deeleconomie (bv. auto’s) en het feit dat autobouwers zich moeten aanpassen aan de met internet verbonden auto’s. Ook deze week kwam over dit internet-gebeuren in China heel wat nieuws voorbij.
Volgens gegevens van de Nationale Volksbank namen de mobiele betalingen tijdens het eerste semester toe met 65% met in totaal 9,3 miljard verrichtingen. Qua omzet werd voor 60 miljard yuan gekocht en dit is een vooruitgang met 16,4%. De vooruitgang wordt toegeschreven aan het feit dat er al meer dan een miljard smartphones in omloop zijn met breedband. De online betalingen door de klassieke banken stegen met 8% en bereikten 11 miljard transacties.
Eind maart 2017 waren 6,3 miljard kredietkaarten in gebruik, een vooruitgang met 10% vergeleken met het jaar voordien. Week in China deelt mee dat de dominante Chinese kredietkaart Unionpay bekend maakte ook mee te gaan doen met het betalen via een QR-scan. Dit is de populaire manier waarmee Alipay en Tenpay werken. 40 banken bieden voortaan de mogelijkheid aan dat de Unionpay kredietkaart kan gebruikt worden om via QR-scan te betalen. In december volgen nog eens 60 banken. In China worden Alipay en Tenpay meestal gebruikt om kleinere bedragen te betalen en de kredietkaart voor hogere bedragen.

Overnames

De South China Morning Post  deelt mee dat van de Chinese internetgiganten Tencent de rivalen Baidu en Alibaba dit jaar overvleugelt in overnames. Dit jaar heeft Tencent daar tot eind mei al 6,7 miljard dollar aan besteed. Volgens hert geciteerde Mergermarket is Tencent ook kampioen wanneer de laatste 5 jaar bij elkaar geteld worden: sinds 2012 gaf de chat- en spelgigant 62 miljard dollar uit aan overnames. Overigens werd net afgelopen week bekend dat Tencent 3 miljard dollar veil heeft om Angry Birds op te kopen die het Fins bedrijf Rovio een fortuin heeft opgebracht.
Baidu heeft de afgelopen 5 jaar voor 8 miljard dollar opgekocht en dit jaar voor 1,2 miljard dollar. De meeste investeringen van Baidu situeren zich echter in het verlengde van de huidige portefeuille, zo wordt nog opgemerkt. Die van Alibaba en Tencent daarentegen beslaan veel bredere terreinen. Alibaba boorde met haar 42 miljard investeringen de meest diverse gebieden aan tot en met de publicerende krant South China Morning Post. Mergermarket ging na dat Alibaba dit jaar al voor 4 miljard overeenkomsten heeft afgesloten. De klemtoon van Alibaba ligt de laatste tijd nogal op de integratie van e-commerce met bestaande offline kleinhandelketens. Eind mei kocht Alibaba meer dan 200 miljoen aandelen van de supermarkt keten Lianhua waardoor het 18% verwerft van de keten.

Servers

Huawei-server

Zowel Huawei als Inspur zijn volgens de adjunct-hoofdredacteur Christophe Bardy van de Franse informaticasite lemagit.fr aan een felle inhaalbeweging bezig. Die dreigt op termijn de Amerikaanse hegemonie qua IT-infrastructuur aan te tasten meent hij. Terwijl Inspur alsnog hoofdzakelijk op het binnenland gericht is, realiseert Huawei al een kwart van zijn omzet in het buitenland.
IBM ziet zijn verkoop van servers elk jaar met een kwart of meer  dalen, HP kijkt tegen 18% minder serverkoop aan gedurende de twee voorbije trimesters en Dell realiseert een symbolische vooruitgang. De twee Chinese constructeurs verkopen echter sinds meerdere jaren elk trimester 30% meer’, aldus nog Bardy. Aan dit groeiritme zullen beiden over Lenovo groeien en in de top 5 terecht komen van IT-infrastructuur voorspelt hij. ‘Huawei zette 41,8 miljard dollar om op de markt van telecom-infrastructuur. Het bedrijf  realiseerde vorig jaar een omzet van 75 miljard dollar waarvan 5,9 miljard dollar bij bedrijven. In dit segment was er een vooruitgang met 47% op een jaar. Huawei beschikt over een compleet gamma aan servers. Merkwaardig vooral is dat in het eerste kwartaal 156.000 servers of 20% meer verkocht werden op een wereldwijde markt die met 4% achteruit ging, aldus nog lemagit.fr. Overigens werd 22% van dit aantal in het buitenland verkocht. Het is er in geslaagd de ruimte van Lenovo en Cisco in te nemen en op de vierde plaats te belanden.
Op het gebied van verkoop van netwerken staat Huawei stevig op de tweede plaats na Cisco. Bij de draadloze WLAN netwerken was er vorig jaar eveneens een vooruitgang met 55%. Het bedrijf uit Shenzhen controleert nu 6,2% van de markt na Cisco en Aruba Networks. Het meest indrukwekkend vind de Franse website dat Huawei nu ook actief is met eigen oplossingen in de cloud en opslag, eigen Software Defined Networking, en eigen batterijen.
In tegenstelling tot Huawei dat 180.000 personen te werk stelt, telt

Inspur 26.000 personeelsleden. Het bedrijf is gevestigd te Jinan (Shandong). Tijdens het eerste kwartaal stond Inspur wereldwijd op de vijfde plaats als leverancier van servers.  China vertegenwoordigt echter 92% van de verkoop. Hoewel Inspur ook op andere continenten actief is, begon het nauwelijks in Europa met kantoren in het VK, Duitsland en Roemenië’, aldus nog lemagit.fr.
Van onze kant keken we even terug naar een eigen artikel uit 2014 over Inspur. Daarin hebben we het over “Kleine David gaat de concurrentie met IBM, Oracle en HP die 99 % van de Chinese server-markt in handen hebben, niet uit de weg”. Het kan dus toch relatief snel verkeren. Snowden zij dank, mag Inspur wel denken.
Bronnen: http://www.ccfa.fr/Numerique-et-connectivite-La-Chine, publi-news.fr; SCMP,  lemagit.fr

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *