De Brand in de Jokhangtempel in Tibet (UPD)

Zaterdagmiddag brak er brand uit in de Boeddhistische Jokhangtempel in Lhasa. Er vielen geen slachtoffers. De Chinese overheid meldt dat de schade meevalt. Officiële woordvoerders van de Tibetaanse gemeenschap in ballingschap bevestigen dat.

Tijdens het Tibetaanse nieuwjaar brak er brand uit.

Media-aandacht

De brand in de Jokhangtempel brak uit om 18:40 u, toen Losar, het Tibetaanse Nieuwjaar, begon. Via sociale media deelden burgers indrukwekkende beelden van geweldige vlammen en wat een grote ramp leek te zullen worden. Buitenlandse journalisten en Tibetaanse ballingen in India insinueerden dat de Chinese media om een of andere reden de berichtgeving tegenwerkten. Ze hielden er daarbij geen rekening mee dat veel Chinese mediawerkers met het Chinese Nieuwjaar vakantie hadden en de nieuwsdiensten minder intensief draaiden.

Eerste onderzoeksresultaten

Intussen is het eerste onderzoek afgerond. Brandstichting lijkt uitgesloten. Ook het feit dat er geen slachtoffers zijn gevallen is herhaald en verwelkomd. Een bekend levensgroot standbeeld van de Sakyamuni Boeddha op 12-jarige leeftijd is intact. De brand was uitgebroken op de tweede verdieping, aan de achterkant en kon vrij snel worden geblust. De schade bleef beperkt binnen een gebied van 50 m². Geen van de geregistreerde culturele voorwerpen en relikwieën, 6510 in getal, bevond zich in het afgebrande gebouw. Alles van waarde is onbeschadigd gebleven, evenals het hoofdgebouw. Het gouden dak werd tijdelijk verwijderd. Er is immers instortingsgevaar. Een zeker risico dat de brand herbegint valt ook niet uit te sluiten. Rond het beeld van de Boeddha zijn beschermende panelen aangebracht. De tempel was een dag later alweer gewoon open voor het publiek.

Maatregelen

Het belangrijkste kaderlid van de CPC voor Tibet, Wu Yingjie, was naar verluidt meteen naar de bluswerkzaamheden toegegaan. De lokale overheid heeft de brandweer de opdracht gegeven in de hele stad een inspectie van de voornaamste tempels uit te voeren. Leden van de zelfverklaarde regering in ballingschap, onder andere de leider, hebben verklaard dat het hoofdgebouw en het standbeeld van de jonge Boeddha inderdaad ongeschonden zijn. Zij riepen de Tibetanen op de veiligheid van de tempels ter harte te nemen, speciaal tijdens feestelijke perioden, zoals Losar.

Belang van Jokhang

Tibetaanse boeddhisten beschouwen Jokhang als hun belangrijkste heiligdom. In het ontwerp van het 25.000 m² grote complex zijn Indiase, Nepalese en Tibetaanse invloeden verwerkt. Het oudste gedeelte dateert van het jaar 652, later zijn er vleugels en gebouwen toegevoegd. Momenteel is het bestuur in handen van de ‘Geelkappen’ van de dalai lama, die daarbij andere religieuze stromingen tolereren. Het Jokhang-complex herbergt een groot aantal historische schatten, waaronder belangrijke manuscripten en meer dan 3.000 afbeeldingen van Boeddha. Het werd door de UNESCO samen met het Potala-paleis in 2000 erkend als werelderfgoed.

Tibet

De Chinese provincie Tibet is een autonome regio, met een zekere mate van zelfbestuur, omdat er een grote etnische minderheidsgroep woont. Dat Tibet deel uitmaakt van China wordt officieel door alle regeringen ter wereld erkend. Media in verschillende landen focussen op het feit dat er ballingen en inwoners van Tibet zijn die meer zelfbestuur of zelfs onafhankelijkheid willen. De bewering dat ‘de meeste Tibetanen’ dat zouden willen, geuit door twee journalisten van de VRT, mist elke onderbouwing. Om hoeveel mensen het gaat is hoegenaamd niet bekend.
Bron: SCMP, Xinhua, Wikipedia, VRT Nieuws, Guardian
Bekijk ook Mirror– video

 

Print Friendly, PDF & Email

1 comment for “De Brand in de Jokhangtempel in Tibet (UPD)

  1. beste dat de vrt dat naar voren schoof, die brand, vind ik bewonderenswaardig. Normaliter zouden ze dat niet doen! Afbreken moet u hen niet. Niemand hier wist wat er nu afgebrand werd. Wij(ik ook) danken u voor de info. Goed jaar voor u.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *