China bouwt geïntegreerd centrum uit voor 'big data'

Op het ogenblik telt China een dertien tal centra voor het besturen en het verdelen van ‘big data‘. China wil nu ook een geïntegreerd nationaal centrum dat binnen twee jaar kan uitpakken met standaarden en ook de band legt naar de industriële gegevens.

De gegevens zijn de grondstof van de informatiemaatschappij. Vorig jaar bereikte de omzet van de Chinese sector dataverwerking 280 miljard yuan en was de sector zelf 16 miljard waard. Het volume aan gegevens zou naar verwachting jaarlijks met de helft blijven groeien en tegen 2020 zowat 21% uitmaken van de wereldwijde ‘big data’. Volgens directeur Han Han bij het ‘Engineering Research Center for Big Data Circulation Compliance Assessment’ zou China dan goed zijn voor een markt die 1000 miljard yuan omzet. Het is dus logisch dat China naar doorbraken streeft in het onderzoek en toepassing van de verspreiding en de uitwisseling van ‘big data’.

Nationaal

In februari keurde de Nationale Ontwikkelings- en Hervormingscommissie een eerste lab of centrum goed voor de verspreiding en uitwisseling van big datatechnologie. Dit centrum wordt geleid door Shanghai Data Exchange Corp, maar tot de andere deelnemers behoren ‘China Internet Network Information Center’, ‘China United Network Communications’, Fudan University, de ‘China Academy of Information and Communications Technology’ en de groep Inspur. Ondertussen heeft het ‘National Engineering Laboratory for Big Data Distribution and Exchange Technologies’ 13 dergelijke centra opgezet zij het onder verschillende modaliteiten  (bv. privé, instellingen, per sector…) Volgens Han wordt momenteel meer samen gewerkt in de opkomende sector dan geconcurreerd. Er wordt naar gestreefd standaarden te introduceren en de ondernemingen aan te moedigen om te werken volgens deze standaarden.
Dit is overigens ook het doel van de overheid die van plan is een geïntegreerd nationaal centrum voor big data uit te bouwen. Hoofdingenieur Zhang Feng bij het Ministry of Industry and Information Technology (MIIT)  wil dat dit centrum beter het delen van openbare gegevens promoot voor een bredere toepassing met name in de sectoren zoals krediet, gezondheid en werk. China wil eveneens bestuderen hoe tot een roadmap te komen zodat industriële gegevens geïntegreerd worden met big data en het maakwerk.

Standaard

De bredere toepassing van de big data technologie brengt immers nieuwe uitdagingen met zich mee voor de bescherming van persoonlijke gegevens. Het is de bedoeling dat implementatienotities opgesteld worden voor het afsluiten van contracten met de ondernemingen. Tot nu toe heeft de ‘China Academy of Information and Communications Technology’ een reeks standaarden over de verspreiding van big data uitgebracht.  Deze houden krediet- en risicocontrole in en de uitwisseling van gegevens. Binnen twee jaar zou een gestandaardiseerd systeem gelanceerd worden. Het is eveneens de bedoeling om de centrale en de lokale regeringen te ondersteunen.
Sommigen vrezen dat de ontwikkeling zo snel gaat dat de regulatoren het niet kunnen bijhouden. Directeur Yang Shanlin van het eerste lab stelt dat de voornaamste uitdaging is hoe de gegevens te managen en beter te gebruiken. Aangepaste regelgeving en politiek zullen een betere omgeving mogelijk maken en uiteindelijk de ontwikkeling van big data stimuleren, zo beweert hij.
Bron: en.ce.cn, China Daily

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *