China komt naar ASEM-top met Rohingya plan

Na een bezoek aan Bangladesh is minister Wang Yi in Myanmar aangekomen waar hij gaat deelnemen een de tweedaagse ASEM-top. Hij heeft er zijn driestappenplan voorgesteld waarvan China hoopt dat dit het Rohingya probleem kan oplossen.

Minister van Buitenlandse Zaken is in de hoofdstad van Myanmar aangekomen waar hij zal deelnemen aan de ASEM top tussen Azië en Europa. Hij kwam uit de hoofdstad van Bangladesh waar hij het probleem van de Rohingyas aankaartte dat hij een complex probleem noemde. Sinds augustus zijn naar verluidt 600.000 Rohingya moslims uit Myanmar gevlucht. Er zijn rapporten dat de repressie door het leger eerder lijkt op een etnische reinigingsoperatie. De Rohingya die meestal Moslims zijn, worden in het boeddhistische Myanmar niet erkend als minderheid.

Stappenplan

Minister Wang Yi heeft gesprekken gevoerd met Aung San Suu Kyi, president Htin Kyaw en legerbaas Min Aung Hlaing. Wang stelde een Chinees driestappenplan voor om het probleem aan te pakken. De eerste fase houdt een wapenstilstand in waarbij orde en stabiliteit hersteld worden en het volk stopt met vluchten en in vrede kan leven. In de tweede fase zouden alle betrokken partijen Myanmar en Bangladesh moeten aanmoedigen een oplossing te vinden door onderlinge raadpleging en dit op voet van gelijkheid. Tijdens het derde stadium moet de internationale gemeenschap Rakhine helpen ontwikkelen want de regio is rijk aan grondstoffen, maar ze worden onvoldoende ontwikkeld. China roept de internationale gemeenschap op om in de regio armoede uit te bannen en de investeringen te verhogen. China wil daartoe zijn deel bijdragen. Naar verluidt heeft Suu Kyi de goede verstandhouding met China geprezen.
Volgens analisten liggen zowel Bangladesh als  Myanmar strategisch op de zijderoutes voor China. Het land wil immers niet wil dat de Rohingya crisis in de weg staat van de Bangladesh-China-India-Myanmar Economic Corridor. Noch Bangladesh noch Myanmar blijken in staat de vluchtelingen te huisvesten. Het is echter de eerste keer dat China met een concreet voorstel op de proppen komt. Als grote buur is China opgestaan en wil allicht financiële hulp aan de bewoners uit de regio geven terwijl het tezelfdertijd diplomatie aanwendt zodat de vluchtelingen niet meer worden gedeporteerd en Myanmar de identiteit van de Rohingya erkent als eigen burgers.

EU

Hoofd van de Europese diplomatie Federica Mogherini heeft samen met de buitenland ministers van Bangladesh, Japan, Zweden en Duitsland een bezoek gebracht aan de vluchtelingen kampen rond de Bangladesh grens met Myanmar. Ze zag er de smerige kampen en hoorde horrorverhalen. Ook zij wil met Suu Kyi discuteren hoe de crisis op te lossen. Ze opteert eerder voor onderhandelingen dan het onder druk zetten.
Dat dit laatste in Azië weinig zoden aan de dijk zet, mocht president Trump een paar dagen geleden met Cambodja ervaren. Toen de VS een paar miljoen steun voor de organisatie van verkiezingen introk, repliceerde premier Hun Sen dat de VS beter alle financiële steun aan zijn land zou staken. De ASEM top vindt vandaag en morgen plaats.
Bronnen: SCMP, consilium.europa.eu

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *