China mikt op doorbraken in ruimtewetenschap

China gaat voor belangrijke doorbraken in de ruimtewetenschap. Dat staat in een dinsdag verschenen witboek ‘De Chinese ruimteactiviteit in 2016’. Het witboek maakt de balans op van het verleden en kijkt naar de komende vijf jaren.

ruimtewetenschap China beklemtoont sterk dat zijn ruimteonderzoek een vreedzaam doel heeft en positieve resultaten voor het overleven van de hele mensheid moet opleveren.
Sinds 2011 heeft China voortgang gemaakt met belangrijke projecten zoals bemande ruimtevluchten, maanverkenning, het BeiDou navigatiesysteem (de Chinese gps), en het hoge resolutie aardobservatiesysteem. In de komende vijf jaren gaat China een aantal satellietprogramma’s doorvoeren die doorbraken in de kennis van de ruimte moeten geven.
Wetenschappers gaan op zoek naar bewijzen van het bestaan van donkere materie. Daarvoor gaan ze satellieten gebruiken die elektronen en gammastralen met hoge energie in de ruimte zullen opsporen.
Er is een plan voor het lanceren van een telescoop die x-stralen meet. Die gaat de dynamica van materie en de hoogenergetische stralingsprocessen bestuderen in het extreme zwaartekrachtveld van compacte hemellichamen en zwarte gaten.
Een ander onderzoeksdomein zijn megastructuren en interacties van zonnewinden en magnetische stormen. Daarbij komt nog onderzoek naar zonne-activiteit en de impact ervan op het ruimteklimaat binnen het zonnestelsel.
Voor meer aardse toepassingen is er onderzoek naar biologie, life sciences, geneeskunde en materialen. De quantum experimenten in de ruimte, waarin China nu al een voorloper is, gaan verder.
Voor die onderzoeken zullen Shijian-10 herbruikbare satellieten, Chang’e maanverkenners, Shenzou ruimtevaartuigen, het Tiangong-2 ruimtelabo en het Tianzhou-1 vrachttuig ingezet worden. Er wordt een nieuwe generatie lanceringsraketten ontwikkeld.
Bronnen: Xinhua, China.org.cn

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *