China plant verkenning achterkant van maan

China heeft een satelliet gelanceerd die communicatie mogelijk maakt tussen de aarde en een robot die voor het eerst op de achterkant van de maan zal landen.

maanDe satelliet beschrijft oorspronkelijk een baan tussen 200 km en 400.000 km van de aarde. Bij de ontmoeting met de maan zal hij overgaan op een baan rond het ‘tweede punt van Lagrange’ op 455.000 km van de aarde. Het is de eerste telecommunicatiesatelliet in dit soort baan.
Vanop deze baan kan hij zowel de aarde als de achterkant van de maan zien en er signalen van ontvangen of naar uitsturen. Het tweede punt van Lagrange is een punt op zowat 65.000 km voorbij de maan. De gecombineerde zwaartekracht van de hemellichamen maakt daar een baan voor een satelliet mogelijk met een minimum verbruik aan energie.

Eksterbrug

De satelliet heet Queqiao (Eksterbrug). In de Chinese folklore vormen eksters op de zevende nacht van de zevende maand een brug tussen Zhi Nyu, de zevende dochter van de Godin van de Hemel, en haar echtgenoot, de koeherder Niu Lang. Omdat hun liefde verboden was, werden ze elk naar een ander uiteinde van de Melkweg verbannen.
Eksterbrug weegt 400 kilogram. Hij heeft onder meer een paraplu-antenne met een diameter van 5 meter, de grootste ooit in de verre ruimte. De geschatte levensduur van de satelliet is drie jaar.
De satelliet heeft ook meettoestellen van het Netherlands-China Low-Frequency Explorer (NCLE) experiment aan boord. Dat is een pilot project als voorbereiding op toekomstige radio-astronomie vanop de maan of in de ruimte. Op de achterkant van de maan is het mogelijk onderzoek naar zwakke radiostralingen te doen omdat men beschermd is tegen storende stralingen vanaf de aarde. Eksterbrug zal ook twee microsatellieten voor radio-astronomie van de Universiteit van Harbin lanceren.

Eerste landing op de achterkant

maanLater dit jaar vertrekt een robot Chang’e 4 naar de maan. Dat is al de tweede, na de maanjeep Jadekonijn, die in 2013 op verkenning ging. Maar deze keer zal de robot op de achterkant van de maan landen, en de kant die vanaf de aarde niet zichtbaar is verkennen.
De achterkant van de maan is voor het eerst in 1959 gefotografeerd vanuit de ruimte. Er is nog nooit een menselijk tuig geland. Chang’e 4 zal landen in het Aitkin dal, nabij de Zuidpool van de maan.
In 2019 moet de onbemande Chang’e 5 op de maan landen en terugkeren naar de aarde. Er zijn ook plannen om binnen enkele jaren al mensen naar de maan te sturen en er op langere termijn zelfs een permanente basis op te zetten. Vanaf 2020 zullen robotten naar Mars vertrekken. In 2028 moet een robot naar Mars gaan en monsters van de bodem terug naar de aarde brengen. Een verkenning van de omgeving van Jupiter staat in de steigers voor 2029. China wil tegen 2022 ook een eigen ruimtestation bouwen.
Bron: People’s Daily

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *