China wil samen met anderen oceanen schoon maken en houden

China belooft om plastic uit de oceanen te weren en te werken aan schone zeeën, samen met Thailand, Indonesië en de Filippijnen. De toezegging werd gedaan op de UN Ocean Conference en verwelkomd door de VN. De Chinese afgevaardigde deed een oproep voor ‘meer gelijkheid en wederzijds vertrouwen bij het mondiaal beheer van de oceanen’.

Vandaag is het Wereld Oceaan Dag en van 5 tot en met 9 juni houden de Verenigde Naties in New York de UN Ocean Conference. Fiji en Zweden nemen het voorzitterschap waar.

De grote oceaanconferentie

Het thema is de uitvoering van Duurzaam Ontwikkelingsdoel nr. 14: ‘bescherming en duurzaam gebruik van oceanen, zeeën en mariene rijkdommen’. Afgevaardigde Lin Shanqing, onderdirecteur van de State Oceanic Administrations, nam gisteren het woord. Lin verklaarde dat zijn land bereid is tot een rechtvaardig ‘blauw partnerschap’ tot wederzijds voordeel met andere landen en internationale organisaties. China zal zijn eigen ervaringen op gebied van ontwikkeling inbrengen. Het wordt net als sommige andere landen geconfronteerd met de ontaarding van ecosystemen. Ook zijn er natuurrampen die met de toestand van de oceanen te maken hebben. Lin zei: ‘er is een verband tussen duurzaam ontwikkelingsdoel 14 en andere doelen’. Hij noemde concreet: ‘economische ontwikkeling, strijd tegen klimaatverandering en tegen armoede, ontwikkeling van wetenschap en technologie’. En verder: ‘onze mariene ontwikkeling is opgenomen in het 13e Vijfjarenplan en ander strategieën’. Volgens Lin neemt het deel van het bruto binnenlands product uit de oceaan sterk toe. Er zijn 36 miljoen Chinezen werkzaam in die sector.

Een schone zijderoute over schone zeeën?

oceanenChina heeft zelf al maatregelen genomen om de oceanen te beschermen. Er zijn ‘marine ecological red-line areas’ ingesteld. Dat zijn gebieden van grote ecologische waarde of kwetsbaarheid. Daar wordt de economische ontwikkeling strikt gereglementeerd en beperkt. Wat betreft de samenwerking met andere landen op dit gebied gaat de aandacht naar  het Belt & Road initiatief voor nieuwe Zijderoutes. De deelnemende landen moeten volgens de Chinese afgevaardigde de ‘blauwe economie’ bevorderen en samen bouwen aan een ‘mariene ecologische beschaving’.

Plastic

De BBC meldt dat China, Thailand, Indonesië en de Filippijnen beloofd hebben aan het werk te gaan om plastic uit de zee te verwijderen en te houden. De vervuiling met plastic is een van de grootste bedreigingen van het leven in de oceanen. Plastic is een gevaar voor de mensen die in het gebied (en daarbuiten) leven en werken. De toespraak van Lin Shanqing en de toezeggingen van Aziatische landen inzake strijd tegen plasticvervuiling lijken antwoorden in te houden aan Tom Dillon van de Pew Charitable Trusts. Dillon had tegenover de BBC China uitgedaagd. Hij zei: ‘duizenden jaren lang was de Zijderoute over zee een weg waarlangs China zijn cultuur en invloed heeft verspreid. Wat zal China nu over de oceaan exporteren, zijn pollutie of een nieuwe cultuur van milieubescherming en duurzaamheid?’

Twijfels en hoop

oceanenDe BBC merkt op dat veel milieubeschermers en deskundigen sceptisch zijn. Ze wijzen op de dringendheid van het probleem. Maar de functionarissen van de VN zijn verheugd over de verklaringen van de Aziatische landen. Zij zien een duidelijke verschuiving ten voordele van de strijd voor schone oceanen. Eric Solheim, de directeur van de milieu-afdeling van de VN: ‘er zijn hoopgevende tekenen, maar de problemen zijn natuurlijk enorm en er is een lange weg te gaan’. Eerder liet Solheim zich ook al zeer positief uit over de inspanningen van China. Dat land speelt nu volgens hem ‘ een leidinggevende rol bij de verbetering van het milieu in de wereld’. De VN is overigens ook zeer te spreken over de maatregelen om van het Belt & Road Initiatief een groen project te maken.
Bronnen:
Xinhua, BBC, unep.org (website van het United Nations Environment Programme)

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *