China’s standpunt over Noord-Korea

China verzet zich tegen de nieuwe Noord-Koreaanse test met een ballistische raket. Tegelijk wijst het de VS op zijn medeverantwoordelijkheid voor de escalatie.

Maandag maakte de Democratische Volksrepubliek Korea (Noord-Korea), bekend dat het met succes een Pukguksong-2 raket getest heeft. Deze raket heeft een middel- tot langeafstandbereik en is in staat een kernkop af te leveren. De raket vliegt op vaste brandstof; dat maakt dat hij snel gebruiksklaar gemaakt kan worden. Noord-Korea is echter nog niet in staat een intercontinentale ballistische raket naar het grondgebied van de VS te sturen. Vorig jaar voerde Noord-Korea ongeveer 25 rakettesten en twee kernproeven uit. De huidige lijkt een test om te zien hoe president Trump, die dit weekend de Japanse premier op bezoek kreeg, zou reageren.

Olie op het vuur of op de golven?

President Trump verklaarde dat de rakettest absoluut ontoelaatbaar is. En dat de VS 100% achter Japan en hun andere bondgenoten staat. Hoe de VS concreet gaat reageren is nog niet duidelijk. Trump kan aansturen op nog meer VN-sancties. Het raketschild in Zuid-Korea kan versneld gebouwd worden. In een recent strategisch rapport stelden China-experts voor dat de VS nauwer met China samenwerkt in de kwestie Noord-Korea.
Het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken verklaart dat het tegen de Noord-Koreaanse proef met een ballistische raket is. Het is een overtreding van een eerdere resolutie van de VN-veiligheidsraad. Die vroeg dat het land geen raketten zou ontwikkelen die kernkoppen kunnen vervoeren. Maar China roept ook alle partijen op om zich gematigd op te stellen en samen te werken voor de vrede en veiligheid in de regio. China zal op een verantwoordelijke en constructieve manier meewerken aan het spoeddebat over de kwestie in de Veiligheidsraad. Het verwerpt de Amerikaanse en Japanse vraag dat China Noord-Korea onder druk zet om te stoppen met het ontwikkelen van kernraketten. Alle inspanningen van China zijn vergeefs zolang Washington niet bereid is zijn eigen rol in het opdrijven van de spanning te erkennen.

Waarom Noord-Korea provoceert

Het officiële Chinese dagblad Global Times stelt dat Noord-Korea raketten ontwikkelt omdat het boos is over de zeer reële militaire bedreiging door de VS en haar bondgenoten, en voor het opleggen van strenge VN-sancties. Men moet de grondreden van het provocatieve gedrag van Pyongyang begrijpen als men vooruit wil gaan.
Na de Korea-oorlog sloten de VS en Noord-Korea een wapenstilstand, die nooit in een vredesverdrag is omgezet. Dit kwam vooral omdat de VS altijd bleven hopen op op een regimewissel. Eind jaren 80 begonnen de spanningen weer op te lopen toen Noord-Korea een civiel kernenergieprogramma opzette. Tijdens de Clinton-regeringen in de jaren 90 leek een oplossing in de maak:  buitenlandminister Albright bezocht Pyongyang en er kwam  een akkoord. Maar president Bush junior verscheurde dat bij zijn aantreden en zette Noord-Korea prompt op de ‘as van het kwaad’. Het was het begin van een ononderbroken escalatie. Jarenlange pogingen van China om de kwestie te ontmijnen in een zeslandenoverleg (Noord- en Zuid-Korea, de VS, Rusland, Japan en China) liepen op niets uit. Global Times vraagt zich af of Noord-Korea intussen met zijn onbruikbaar minikernwapens niet al te ver gevorderd is om nog achteruit te kunnen.

China tussen afkeuring en steun

China is altijd al tegenstander geweest van het Noord-Koreaans kernprogramma omdat het de stabiliteit in de regio in het gedrang brengt. Dit programma geeft de VS een reden of een voorwendsel om zelf de regio sterk te militariseren. Een bijzonder pijnpunt is de geplande opstelling van een THAAD raketschild in Zuid-Korea. Dat kan namelijk ook Chinese raketten tegenhouden als het ooit tot een open conflict tussen de VS en China zou komen. Ook Japan maakt van de Noord-Koreaanse provocaties gebruik om de vredelievende grondwet te ontkrachten en zich actief te herbewapenen.
Ondanks de afkeuring van het kernprogramma blijft China Noord-Korea economisch ondersteunen. 70% van de buitenlandse handel van dat land is met China. China is bang voor chaos aan zijn grenzen als het regime van Noord-Korea in moeilijkheden zou komen. En het heeft nog liever Noord-Korea als buur dan een verenigd pro-Amerikaans Korea.
Bronnen: Xinhua , Guardian, Global Times, Bloomberg

Print Friendly, PDF & Email

3 comments for “China’s standpunt over Noord-Korea

  1. “En het heeft nog liever Noord-Korea als buur dan een verenigd pro-Amerikaans Korea.”
    N.-Korea blijft de wereld verbazen met monsterlijke praktijken. Elk wezen (monster of geen monster) wil gewoon overleven, zo ook N.-Korea. Toch denk ik niet dat N.-Korea nog 20 jaar volhoudt. Het regime heeft bijna alle goodwill verloren in de wereld. En intern vermoordt het eigen (half)bloedverwanten. Ooit komt er een implosie. Dan is er de vraag: blijft N.-Korea onafhankelijk of wordt het verenigd met Z.-Korea?
    Het is niet omdat er een implosie zal zijn in N.-Korea, er dan een verenigd Korea zal ontstaan. De kans op een verenigd pro-Amerikaans Korea is nog kleiner. Veel zal afhangen van de binnenlandse ontwikkelingen in N.-Korea zelf. China vreest inderdaad voor chaos bij een implosie. Als dit tijdstip uitgesteld/gepland kan worden, is een verenigd Korea geen slechte zaak voor China, want het zal een pro-Chinees (en waarschijnlijk ook pro-Amerikaans) Korea zijn.

  2. Omdat China mensen ontvoert uit Thailand en HongKong, denkt het kleine broertje dat alles geoorloofd is.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *