'Chinese economie dit jaar al groter dan die van VS'

De Financial Times voorspelt dat het bruto binnenlands product van China dit jaar nog groter wordt dan dat van de VS.

De zakenkrant heeft nieuwe gegevens van het IMF over de Chinese economie. De FT leidt uit die cijfers af dat China alweer ‘een economische sprong voorwaarts’ heeft gemaakt. De diagrammen maken het ook mogelijk om te voorspellen dat China, wat het bruto binnenlands product betreft, dit jaar nog de VS inhaalt. Het land zal dus ‘officieel tot de grootste economie’ ter wereld worden uitgeroepen.

diagram van FT, bron IMF

diagram van FT, bron IMF


Het IMF heeft het bruto binnenlands product (bbp) van China en dat van de VS gemeten. De instelling schat het bbp van de Volksrepubliek op 17,6 biljoen (miljoen maal miljoen) dollar en dat van de VS op 17,4. Het Muntfonds heeft daarbij rekening gehouden met de purchasing power parity (ppp), de koopkrachtpariteit. (De deskundige Financiële Begrippenlijst, dfbonline.nl, leert ons: ppp is de wisselkoers gecorrigeerd voor het verschil in prijsniveau tussen landen. Hierdoor kunnen koopkracht en welvaart internationaal beter vergeleken worden). De FT stipt hierbij aan dat ppp een manier van meten is die voor correctie vatbaar blijft. De Britse krant wijst er ook op dat er vooral gekeken wordt naar de prijsverschillen betreffende goederen en diensten die een land niet openstelt voor de internationale concurrentie. Die relativeringen in acht genomen, blijft de groei van de Chinese economie volgens de FT buitengewoon. In 1980 produceerde China een tiende van wat de VS voortbracht. Nu we 40 jaar later zijn, voorspelt het IMF dat de Chinese economie 20 procent groter zal  worden dan die van de VS. Het bbp in de Volksrepubliek is sinds 1980 gemiddeld met 9,8 % per jaar gestegen. Dat van de VS met 2,7 %. Een volgehouden jaarlijkse groei van tien procent houdt in dat een economie om de zeven jaar in omvang verdubbelt. De conclusies van de Financial Times zijn ook van belang voor de betrekkingen van China met Europa. Daarom past het artikel in de lopende FT-reeks Silk Road Redux, de ‘terugkeer van de Zijderoute’.

Groot niet gelijk aan rijk

global gdp shareDe FT maakt op twee punten een voorbehoud. Groot is niet gelijk aan rijk en 150 jaar geleden waren de economieën van Azië ook de grootste in de wereld. Dat de Chinese economie nu wellicht in absolute cijfers de grootste is, wil nog niet zeggen dat ze ook de meest welvarende is. Per hoofd van de bevolking is het bbp nog altijd geen kwart van dat van de VS. Volgens recente schattingen wonen er in China 1.363 miljoen mensen en in de VS 317 miljoen. China zit in absolute cijfers per capita nog altijd flink onder het wereldgemiddelde.
En dan het historische perspectief. Angus Maddison, de internationaal erkende expert op het gebied van economische geschiedenis, rekende uit dat China tot 1870 de grootste economie van de wereld had, op de voet gevolgd door India. De metingen en analyses van de in 2010 overleden Maddison (die een nauwe band hield met de Universiteit van Groningen waar hij ooit doceerde) zijn nog steeds de belangrijkste bronnen voor de analyse van economische groei op de lange termijn. Academici, analisten en beleidsmakers maken er gebruik van. Zijn boeken zijn uitgegeven door de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling. Op basis van Maddisons cijfers zegt de FT nu: de 150 jaar dat Europa en de VS de wereldeconomie hebben gedomineerd waren de uitzondering. China herstelt vandaag de regel, de gewone orde der dingen.

Lange mars niet ten einde

Telkens als er op de sensationele groei van China wordt gewezen en als er spectaculaire voorspellingen worden gedaan, reageren de Chinese regering en haar adviseurs met de nodige terughoudendheid. Natuurlijk zijn ze trots op wat hun beleid tot stand heeft gebracht, maar anderzijds beseffen ze, net als de experts van de FT, zeer goed dat het bbp per hoofd van de bevolking het meest correcte cijfer is. De conclusie van de officiële woordvoerders van partij en staat is dan telkens dat het doel nog lang niet is bereikt: van China een echt redelijk welvarend land maken en die welvaart rechtvaardig spreiden. Hun ambitie is bovendien om dat voor elkaar te krijgen zonder economische of andere oorlogen te voeren. Daarom spant Beijing zich in om de wereld ervan te overtuigen dat er van dat grote succes, “China is nu al de grootste”, geen bedreiging uitgaat.
Bron: Financial Times, De Financiële Begrippenlijst, Wikipedia

Print Friendly, PDF & Email

2 comments for “'Chinese economie dit jaar al groter dan die van VS'

  1. 1 Het is niet alleen “gewoon” als China de grootste economie heeft. Het is eerder rechtvaardiger, omdat het meer inwoners telt.
    2 Dat China de grootste is/wordt, is slechts een kwestie van tijd. Op basis van heel wat indicatoren was China al lang de grootste, maar op andere indicatoren weer helemaal niet (denk maar aan militaire uitgaven. Een overzicht:
    http://www.economist.com/blogs/dailychart/2010/12/save_date
    3 In elk geval zal het nog een hele tijd duren voor China een leidende rol gaat spelen in de wereld. De VS werden de grootste in de jaren 1870, maar pas na 1949 waren ze de leidende natie.

  2. 4 De VS hebben de wereld veel goeds gebracht: beëindigen WOII en kolonialisme, oprichten van GATT (voorloper WTO), IMF en Wereldbank, Marshall-plan, US Dollar als wereldreservemunt gelinkt aan goud en de mensenrechten. Het Amerikaans exceptionalisme heeft echter hun verdiensten totaal vernietigd.
    5 Nu China de grootste is/wordt kunnen we afvragen wat China voor de mensheid betekent. Voorlopig zie ik vooral concepten als deugdelijk bestuur, harmonieuze samenleving en vreedzame coëxistentie. Zijn er ook negatieve impacten? We weten het niet, hopelijk niet. Maar dat is een discussie voor over 30 jaar.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *