Chinese filmsector in bloei

De opbrengst van Chinese filmtickets steeg de voorbije 5 jaar met 30% jaarlijks. Het aantal stedelijke filmschermen nam toe van 13.118 in 2012 tot 41.179 in 2016. Tenslotte zit de samenwerking met het buitenland voor coproducties duidelijk in de lift.

Wolf Warrior2


China is de tweede grootste filmmarkt na de Verenigde Staten. Volgens viceminister Tong Gang stegen de filmontvangsten de voorbije vijf jaar met 30% jaarlijks: de ontvangsten groeiden van 17 miljard yuan in 2012 tot 49 miljard yuan in 2016. Het jaarlijks aantal bioscoopbezoeken nam toe van 466 miljoen tot 1,3 miljard

Coproducties

Een andere verandering is de toename van coproducties met andere landen. China verhoogde zijn aantal toegelaten buitenlandse producties van 20 tot 34, maar coproducties vallen niet onder de buitenlandse films. Het agentschap China Film Co-Production Corp keurt de titels voor deze coproducties. Momenteel kregen 73 coproducties een goedkeuring waarvan 12 Sino-VS producties. Er wordt nu samen gewerkt met 20 landen en dit jaar zijn nieuw: Rusland, Brazilië, Luxemburg, Kazachstan, Denemarken en Griekenland. Voor 2015 werden ongeveer 40 coproducties goedgekeurd per jaar, in 2015 steeg dit tot 50 en in 2016 zelfs tot 73. Coproducties dienen ook de culturele uitwisseling want op 19 oktober komt de film ‘Where Has Time Gone‘ uit die een eerste coproductie is van producers uit de 5 BRICS-landen. Momenteel wordt in Yan’an de Chinees Kazachse film opgenomen die het leven vertelt van de Chinese musicus Xian Xinghai.

Buitenland

Chinese producers willen al langer in het buitenland gezien worden en deze wens begin in vervulling te gaan. Vorig jaar bedroegen de opbrengsten van Chinese films in het buitenland 3,83 miljard yuan en dit is 38% meer dan het jaar voordien en drie maal het cijfer uit 2012. De regering lanceerde het ‘Chinese Films Worldwide Releases’-project dat de komende 5 jaar 15 binnenlandse film hits wil tonen in 100 buitenlandse steden. Wolf Warrior 2 werd zo de meest succesvolle film in Australië en Singapore en werd ook vertoond in Nederland en Oostenrijk. De voorbije 5 jaar werden in het buitenland 390 Chinese filmfestivals gehouden. Het festival van documentaire films ‘Ecrans de Chine’ vond twee weken geleden in Brussel plaats, maar trekt verder door Europa. Volgens artistiek directeur Michel Noll van het festival is de documentaire in China aan een heropleving toe.
Bron: China Daily
Boekhandel ‘De grote muur’ beschikt over DVDs met de beste films uit ‘Ecrans de Chine’ van de voorbije jaren.
 

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *