Chinezen lezen meer

Door Frank Willems op 24 april 2018

De enquête over het lezen in China in 2017 toont een langzame maar continue stijging, meer digitale lectuur, voorsprong op de VS maar achterstand op Japan.

lezenVoor de 15de keer sinds 1999 is een nationale enquête gehouden naar wat Chinezen lezen. Ze vond plaats op initiatief van de Chinese Academy of Press and Publication. Er werden 18.666 steekproeven gedaan in 29 provincies.

Stedelingen en jongeren lezen meest

Een volwassen Chinees las in 2017 gemiddeld 8 boeken per jaar. Jongeren beneden 17 jaar doen het iets beter met 9 exemplaren. De 14- tot 17-jarigen halen 11,57 boeken per jaar, handboeken niet meegerekend. Van de stedelingen leest 67,5% regelmatig een boek. Op het platteland doet slechts 49,3% van de bevolking dat.

Het lezen neemt in China continu maar langzaam toe. De Zuid-Koreanen doen het met 9 boeken per jaar nog iets beter en Japan steekt er boven uit met 11. Inwoners van de VS komen slechts aan 7, Fransen zitten op het Chinese niveau.

E-reader, smartphone, audioboek doen het goed

lezenDigitale lectuur groeit sneller dan papieren. Digitaal lezen gebeurt zowel op E-reader als op smartphone. Liefdesgeschiedenissen, historisch-militaire verhalen , klassieke en fantastische verhalen doen het best.

Bij de volwassenen las vorig jaar 73% online, een snelle stijging tegenover de 68,2% van 2016. Een volwassen Chinees is dagelijks gemiddeld 80 minuten met zijn smartphone bezig, 6 minuten meer dan een jaar eerder. Gemiddeld zat hij of zij 27 minuten op WeChat.

Ook audioboeken zijn populair. 22,8% van de Chinezen luisterden ernaar, 5,8% meer dan een jaar voordien. Een meerderheid doet dat liefst mobiel. Volwassen Chinezen zoeken vooral verhalen, jongeren leren er Engels mee en kinderen focussen op klassieke poëzie en proza.

Bij de gedrukte boeken zijn literatuur, waargebeurde verhalen, geschiedenis en psychologie meest populair. In 70% van de gezinnen met kinderen minder dan 8 jaar wordt gezamenlijk gelezen, gemiddeld 24 minuten per dag.

Voor het eerst zijn twee ‘nationale leesindexen’ gepubliceerd: een persoonlijke leesindex voor de algemene kwaliteit van de lectuur, en een index voor de openbare dienstverlening. Het is de bedoeling de jaarlijkse evolutie op die manier te volgen.

Bron: China Daily

Stem of voeg toe aan :Plaatsen/stemmen op NUjij Plaatsen/stemmen op eKudos Plaatsen/stemmen op Digg Voeg dit artikel toe aan Del.icio.us Voeg toe aan je Google bladwijzers Plaats dit bericht op Twitter Voeg toe aan je Facebook-profiel Deel met je MySpace-vrienden Deel met je LinkedIn-contacten Abonneer je op de RSS-feed van deze site Verstuur deze pagina per e-mail via Feedburner

Tags: , , ,

Plaats uw reactie

 karakters beschikbaar

Archief