Disney wint proces over plagiaat

Door redactie op 3 januari 2017

Disney heeft voor het Hooggerechtshof van Shanghai gelijk gekregen in een proces over plagiaat van de langspeelfilm ‘Cars’.

 

plagiaat

Plagiaat

plagiaat

…en origineel

Het Chinese Blue Mtv dat de film ‘Autobots’ draaide, is veroordeeld voor plagiaat van ‘Cars‘ en moet onmiddellijk elk inbreuk op de rechten van Disney stopzetten. Ook de verdeler van de film is veroordeeld. Dat staat op de blog van het Hooggerechtshof van Shanghai. De rechtbank kende aan Disney een schadevergoeding toe van 1,35 miljoen yuan. Dat maakt het vonnis eerder symbolisch. Disney heeft alleen al in het amusementspark van Shanghai 5,5 miljard dollar geïnvesteerd.

De film ‘Cars’ dateert van 2006 en kreeg destijds de Golden Globe als beste animatiefilm. Hij werd gedraaid door Pixar Animation Studios en wereldwijd verdeeld door Disney. In 2011 kwam ‘Cars 2‘ uit. Vorig jaar kwam echter ‘Autobots’ uit in China. Daarin worden twee sportwagens, beschermde personages uit ‘Cars’, quasi ongewijzigd opgevoerd. De affiches van ‘Autobots’ lijken heel goed op die van ‘Cars’ en in het Chinees klinken de twee titels bovendien identiek. Dat was meer dan genoeg om het hof te doen besluiten dat het om ‘oneerlijke concurrentie’ ging.

Traditioneel beweert men in het Westen dat de Chinese rechtbanken laks zijn in het bestraffen van inbreuken op de intellectuele eigendom. Al vele jaren bestaan er rechtbanken die zich specialiseren in dit soort zaken. Dat brengt al verbetering. Zo kon de Amerikaanse basketballer Michael Jordan onlangs na een lang proces gelijk halen van een Chinese fabrikant van sportuitrustingen die misbruik maakte van zijn naam. Apple had vorig jaar in mei echter geen succes toen het een Chinese lederhandelaar aanklaagde die tassen verkocht met het opschrift ‘Iphone’.

Bron: Lefigaro.fr

Stem of voeg toe aan :Plaatsen/stemmen op NUjij Plaatsen/stemmen op eKudos Plaatsen/stemmen op Digg Voeg dit artikel toe aan Del.icio.us Voeg toe aan je Google bladwijzers Plaats dit bericht op Twitter Voeg toe aan je Facebook-profiel Deel met je MySpace-vrienden Deel met je LinkedIn-contacten Abonneer je op de RSS-feed van deze site Verstuur deze pagina per e-mail via Feedburner

Tags: , ,

Eén reactie op “Disney wint proces over plagiaat”

  1. hahaha

    Autobots misschien moet transformer ze ook aanklagen.

    #34282

Plaats uw reactie

 karakters beschikbaar

Archief