Drie zeegodinnen in het vliegtuig - chinasquare.be | chinasquare.be

Drie zeegodinnen in het vliegtuig

Door Dirk Nimmegeers op 5 juli 2017

Drie zeegodinnen hebben in Xiamen het vliegtuig naar Maleisië genomen. Van Kuala Lumpur gaan ze naar Singapore. Dan keren naar China terug. De beelden van de zeegodin Mazu en haar beschermgeesten doen mee aan de culturele uitwisseling langs de nieuwe maritieme zijderoute.  

De Chinese godin van de zee heet Mazu. Ze is de vergoddelijkte vorm van een meisje dat in de 10e eeuw in Jiangsu, een provincie aan de Chinese kust, leefde.

Godin van Chinese vissers en schippers

Mazu is belangrijk voor de cultuur van taoïsten die bij de zee wonen of op zee werken. Mazu krijgt nog vele andere namen, zoals Tianhou of Moniang. Ze wordt vereerd in het zuiden van China en dan vooral aan de kust en in de provincie Taiwan. Ook andere landen waar taoïsten en Chinese boeddhisten wonen kennen een cultus van Mazu. Denk aan Maleisië, Vietnam en Singapore en aan Chinese overzeese migrantengemeenschappen.

China – Maleisië – Singapore

Zeegodinnen

De Check-in van de godinnen

In staten die deel uitmaken van het federale Maleisië (o.a. het staatje Selangor) is een vereniging opgericht voor mensen afkomstig uit Hainan. Dat is de Chinese eilandprovincie in de Zuid-Chinese Zee. Deze Selangor and Federal Territory Hainan Association heeft het beeld van Mazu laten overvliegen, samen met de beelden van haar beschermgeesten. Ze heten Qian Li Yan (‘ogen die 1000 mijl ver kijken’) en Shun Feng Er (‘oren die ver horen’). Liefhebbers en gelovigen zullen ze kunnen bewonderen in een aantal culturele evenementen in Maileisië en in Singapore.

In de lucht en op zee

Op social media is wat hilariteit ontstaan over het feit dat de drie beelden met het vliegtuig en in business class reisden vanaf Xiamen Gaoqi International Airport. De tickets waren betaald door de Mazu-tempel van Meizhou (provincie Guangdong). Die wilde zijn heilige beelden veilig aan de collega’s van de Tianhou-tempel in Maleisië bezorgen. Mazu en haar hemelse helpers maken een Zuidoost-Aziatische ‘inspectiereis’ om te zien of ze de zeeroutes van het Belt&Road initiatief hun zegen willen en kunnen geven.

Bronnen: Straitstimes.com (Maleisië), BBC, Wikipedia, China Daily

Stem of voeg toe aan :Plaatsen/stemmen op NUjij Plaatsen/stemmen op eKudos Plaatsen/stemmen op Digg Voeg dit artikel toe aan Del.icio.us Voeg toe aan je Google bladwijzers Plaats dit bericht op Twitter Voeg toe aan je Facebook-profiel Deel met je MySpace-vrienden Deel met je LinkedIn-contacten Abonneer je op de RSS-feed van deze site Verstuur deze pagina per e-mail via Feedburner

Tags: ,

Plaats uw reactie

 karakters beschikbaar

Archief