Beidou navigatiesysteem concurrent voor GPS

Door redactie op 29 juli 2015

Op 25 juli zijn twee bijkomende satellieten voor het Beidou navigatiesysteem gelanceerd. Daarmee zet China een belangrijke stap vooruit naar een wereldwijd eigen navigatiesysteem.

beidouBeidou is een Chinees alternatief voor het Amerikaanse GPS, het Russische GLONASS of het Europese Galileo systeem. Het project is begonnen in 1994, ongeveer 20 jaar na de Amerikanen, en de eerste satellieten zijn gelanceerd in 2000. In 2012 was het systeem voldoende uitgebouwd om te kunnen werken als regionaal navigatiesysteem in China en Aziatische buurlanden.

Met de lancering van twee bijkomende satellieten cirkelen er nu 19 van de geplande 35 die nodig zijn om de hele aardbol te bedekken. Maar de tweelingsatellieten zijn technisch meer gesofistikeerd dan de vorige. Ze kunnen tweemaal sneller informatie doorzenden, en zijn in staat te communiceren met andere satellieten, inclusief van het GPS of GLONASS netwerk; daardoor kunnen ze nauwkeuriger werken. De satellieten zijn ook uitgerust met bescherming tegen stoorzenders. Ze moeten in staat zijn diensten te verlenen van hetzelfde kwaliteitsniveau als GPS.

98% van de onderdelen zijn in China zelf gemaakt; ook dat is anders dan de eerste Beidou satellieten, waarvoor gesofistikeerd materiaal in het buitenland moest gekocht worden, wat met een technologie-embargo niet altijd lukte. Een voorbeeld zijn de atoomklokken op basis van rubidium. Zij zijn het hart van het systeem. De nieuwe satellieten bevatten een verbeterde versie. Ook de motor van de satelliet is van een nieuwe generatie en weegt nog slechts 600 gram, is soepeler bij het manoeuvreren in de ruimte, en gaat 15 jaar in plaats van 8 jaar mee.

Bron:wantchinatimes

Stem of voeg toe aan :Plaatsen/stemmen op NUjij Plaatsen/stemmen op eKudos Plaatsen/stemmen op Digg Voeg dit artikel toe aan Del.icio.us Voeg toe aan je Google bladwijzers Plaats dit bericht op Twitter Voeg toe aan je Facebook-profiel Deel met je MySpace-vrienden Deel met je LinkedIn-contacten Abonneer je op de RSS-feed van deze site Verstuur deze pagina per e-mail via Feedburner

Tags: , ,

Plaats uw reactie

 karakters beschikbaar

Archief