Wanda breidt invloed in filmwereld uit

Door redactie op 16 juli 2016

AMC waarvan Wanda hoofdaandeelhouder is, heeft voor £921 miljoen de Britse Odeon-filmzalen gekocht waardoor Wanda wereldwijd 7.600 filmschermen bezit. Naar verluidt is de Chinese groep ook in gesprek met Viacom om een minderheidsaandeel te verwerven in Paramount Pictures.

ODEONAMC is de tweede grootste keten van filmzalen in de VS die gecontroleerd wordt door Wang Jianlin’s van Dalian Wanda. Het te Londen gebaseerde Odeon & UCI Cinemas Group heeft in totaal 242 filmzalen met 2236 schermen. AMC was van plan om de Britse Odeon-keten van filmzalen te kopen indien het Verenigd Koninkrijk de EU niet verliet. De volksraadpleging viel echter anders uit. Als gevolg daarvan daalde de waarde van het Britse pond echter en kon de overeenkomst toch afgesloten worden aan een 10 % lagere prijs dan oorspronkelijk gedacht. De koop is £921 miljoen waard die voor drie kwart in contanten betaald wordt en voor een kwart in aandelen. Na zijn verwervingen in Australië en de VS bezit Wanda zo over 7600 filmschermen wereldwijd. AMC zou naar verluidt ook aangeboden hebben om Carmike Cinemas te kopen tegen $1.1 miljard.

De huidige deal komt eigenaar van Odeon Terra Firma goed uit want hij tracht al sinds 2011 Odeon dat hij in 2004 kocht tegen € 650m, van de hand te doen. Bij de aankoop van Odeon behoort ook de overname van £ 407 miljoen netto schulden. Met de overeenkomst krijgt AMC een voet aan de grond in Europa. Het was vorig jaar succesvol in de VS: AMC investeerde $ 600 miljoen in het verbeteren van zijn zalen en de omzet ging met 9 % vooruit tot $ 3 miljard. De trend houdt aan tijdens het eerste kwartaal met 15 % meer tickets voor een record van $483 miljoen. Volgens CEO Aron heeft hij de succesformule gevonden en wil hij deze nu ook toepassen in Europa. Hoewel vorig jaar wereldwijd het bioscoopbezoek 5 % toenam, nam het in Europa en het Midden Oosten af met 9 % met zelfs min 18% als uitschieter in Frankrijk. In China komen er echter dagelijks 22 nieuwe schermen bij. Na de transactie zal AMC volgens Reuters 627 filmzalen hebben en meer dan 7600 schermen in acht landen.

Naar verluidt zou Dalian Wanda Group ook met Viacom in gesprek zijn om een minderheidsaandeel te AMCverwerven in Paramount Pictures. Momenteel heerst vechter een bittere strijd tussen Viacom DEO Philippe Dauman en de controlerende aandeelhouder Sumner Redstone die zich tegen de verkoop verzet. Dauman die 49 % wil kopen van Viacom stuit op het verzet van de 93 jarige Redstone. De twee liggen al langer in onmin want hun getwist begon in april met het voorgesteld aandeel in Paramount. Daarna verwijderde Redstone Dauman en een ander Viacom bestuurslid Abrams uit de Raad van Bestuur van National Amusements Inc Trust maar deze zaak is aanhangig gemaakt voor de justitie in Massachusetts.

Bronnen: FT, China Daily

Stem of voeg toe aan :Plaatsen/stemmen op NUjij Plaatsen/stemmen op eKudos Plaatsen/stemmen op Digg Voeg dit artikel toe aan Del.icio.us Voeg toe aan je Google bladwijzers Plaats dit bericht op Twitter Voeg toe aan je Facebook-profiel Deel met je MySpace-vrienden Deel met je LinkedIn-contacten Abonneer je op de RSS-feed van deze site Verstuur deze pagina per e-mail via Feedburner

Tags: ,

Plaats uw reactie

 karakters beschikbaar

Archief