Economische cijfers van mei en juni hoopgevend

Zowel uit de PMI-cijfers van juni als uit de officiële statistieken voor mei blijkt dat zowel de sector van het maakwerk als deze van de de diensten in goeden doen zijn.  De kleinhandel blijft maar met meer dan 10 % groeien. Dat is zo snel dat de ‘Boston Consulting Group’ verwacht dat China tegen 2021 een bijkomende koopkracht zal krijgen die gelijk is aan deze van Duitsland nu.

De industriële firma’s met een minimumomzet van 20 miljoen yuan zagen hun winsten op jaarbasis met 16,7% stijgen in mei. Tijdens de eerste 5 maanden gingen die winsten er met 22% op vooruit. Uit de cijfers blijkt dat de uitrustingsgoederen een groter aandeel in deze winst nemen in vergelijking met mei. Ook de vervaardiging van verbruiksgoederen zag een snellere groei. De schuldgraad van de bedrijven daalde met 0,7% tot 56,1%. Uit eerdere cijfers bleek dat de toegevoegde waarde in de sector in mei met 6,5% was toegenomen.
De dienstensector breidde in mei op jaarbasis uit met 8,1%. Het kleinhandelscijfer blijft maar met 10% stijgen. De groei ligt met 12% hoger op het platteland dan in de steden. Als deze groei blijft aanhouden voorspelt de Boston Consulting Group dat zelfs met conservatieve cijfers China tegen 2021 een bijkomende koopkracht zal hebben gelijk aan de totale Duitse koopkracht nu.
De statistische cijfers geven wat afkoeling weer in vastgoed en investeringen in vaste activa. Het overaanbod van huizen kromp enigszins. Toch werd voor 10 % meer in huizen geïnvesteerd en die maken twee derden uit van de vastgoed investeringen. De consumptieprijs steeg met 1,5% in mei, de productieprijs met 5,5%. M2 of het geldaanbod in brede zin steeg maar met 9,6%, een recordlaagte sinds een jaar. De buitenlandse investeringen daalden met 3,7% in vergelijking met mei vorig jaar en dit cijfer bevestigt een dalende trend. Niettegenstaande deze daling blijven hightech en moderne diensten groeien bij het aantrekken van buitenlands kapitaal.

PMI-juni

De PMI-cijfers voor juni raakten eveneens bekend. Voor de elfde maand op rij is de industriële sector aan expansie toe met een cijfer van 51,7 in juni, een vooruitgang in vergelijking met de 51,2 in mei. De sub indexen voor de productie en de nieuwe bestellingen bedroegen 54,4 en 53,1. Ook de buitenlandse orders vermeerderen volgens de sub index die op 52 staat. De vervaardiging van uitrustingsgoederen en deze van hightech blijven robuust groeien met respectievelijk 53 en 53,6. Traditionele nijverheden als petroleumverwerking, cokes en grondstoffenindustrie voelen een neerwaartse druk. Ook de dienstensector groeide sneller met een PMI van 54,9 terwijl het in mei op 54,5 stond. Een cijfer boven 50 betekent expansie, onder 50 contractie.
Een IMF-delegatie die terug is van een missie in China voorziet dit jaar een groei van 6,7% en van 6,4% van 2018 tot 2020. China heeft het potentieel om op middellange termijn een sterke groei aan te houden zo meent het IMF . Daartoe doet het een reeks aanbevelingen. Tegen 2022 zou het Chinees bnp-gemeten in koopkrachtpariteit- even hoog zijn als die van de VS, Japan en Duitsland samen, zo voorspelt het IMF nog.
Bronnen: en.ce.cn

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *