Eerste deelnemers aan B&R-Forum in Beijing ontvangen (upd)

Door Jan Jonckheere op 13 mei 2017

Nadat met de VS een handelsakkoord werd afgesloten, ontving president Xi Jinping diverse leiders die naar het grote ‘Belt & Road’ Forum komen. 28 wereldleiders zullen deelnemen aan het Forum waarop China zondag en maandag zijn visie over globalisering zal geven.

Aankomst Griekse premier Tsipras

Het ‘Belt & Road’ Forum is voor China naast het partijcongres van het najaar de belangrijkste politieke gebeurtenis van het jaar. Het tweedaagse forum heet ‘Belt & Road’ Forum en legt de nieuwe Chinese visie over de globalisering uit.

Volgens de Chinese ambassadeur Qu Xing in België beoogt China 3 zaken met het initiatief. Als eerste nieuwe groeipolen ontwikkelen, ten tweede een betere regionale samenwerking door het verbeteren van de communicatie tussen Azië, Europa en Afrika en ten derde de ontwikkelingskloof tussen Oost- en westelijk China te verminderen. De te realiseren verbindingen stromen in beide richtingen. In tegenstelling tot het Marshallplan worden aan deelnemende landen geen politieke voorwaarden gesteld. Zelfs de VS stuurt een afgevaardigde: topadviseur Matthew Pottinger, directeur Oost-Azië bij de National Security Council.

Handelsakkoord

Dat hij naar Beijing komt, volgt op de ondertekening van een handelsakkoord tussen beide landen dat 10 punten omvat. China heft zijn invoerverbod voor Amerikaanse runderen op terwijl Chinese kippen terug ingevoerd mogen worden in de VS. De VS zal vloeibaar aardgas naar China uitvoeren tegen dezelfde voorwaarden als andere handelspartners. Buitenlandse firma’s voor kredietkaarten krijgen toegang tot de Chinese markt en buitenlandse financiële diensten zullen ook kredietbeoordeling mogen verschaffen. Chinese banken zullen door de VS op gelijke voet behandeld worden als andere buitenlandse banken. China zal ook twee vergunningen verstrekken aan Amerikaanse financiële instellingen om in China obligaties uit te schrijven. Stippen we voorts aan dat vrijdag Nepal nog met China een akkoord sloot waarbij het zich inschrijft in het ‘B&R’-initiatief.

Leiders

Xi Jinping met de Vietnamese president Quang

Een eerste buitenlands staatshoofd dat door premier Li Keqiang officieel ontvangen werd, was de Vietnamese president Quang die zijn eerste bezoek aan China brengt. Vrijdag nam hij deel aan een China-Vietnam Economisch Forum. Premier Li Keqiang heeft eveneens vrijdag ook de Poolse premier Beata Szydlo ontvangen die deelneemt aan het Forum. Li had vrijdag ook een ontmoeting met de Mongoolse eerste minister Jargaltulga Erdenebat.

President Xi Jinping verwelkomde zijn Oezbeekse collega president Shavkat Mirziyoyev. Na de vergadering volgde een verklaring waarin beide partijen zich akkoord verklaren om tussen beide landen een efficiënte spoorverbinding tot stand te brengen. Xi Jinping moedigde de Pakistanese premier aan om verder te werken aan de economische corridor door het land. Hij sprak ook met de Maleise premier Najib Razak.

Meeting premier Li met Ethiopische ambtsgenoot

Zowel President Xi als premier Li hadden vrijdag ook een ontmoeting met de Ethiopische eerste minister Hailemariam Desalegn. Hailemariam ging in op Li’s voorstel voor de uitbouw van Ethiopië tot een regionaal luchtvaart centrum.

President Xi had zaterdag een onderhoud met de Zwitserse president Doris Leuthard waaraan hij voorstelde om een begin te maken met het onderhandelen over een verbetering van het wederzijds vrijhandelsakkoord. Ook met de Griekse premier Tsipras vroeg Xi om een verdieping van de wederzijdse relaties: vooral wat betreft infrastructuur, energie, telecom…Tussen de Griekse groep Copelouzos  en de Shenhua Group werd een overeenkomst van 3,28 miljard dollar getekend qua groene energie projecten.  Met de Spaanse premier Mariano Rajoy had Xi eveneens een gesprek.

Perscentrum van het Forum

De Turkse president Erdogan zei op een persconferentie dat dit jaar in zijn land de spoorwegcorridor Baku-Tbilisi-Kars operationeel wordt. De Italiaanse premier Paolo Gentiloni, zal eveneens aanwezig zijn op het Forum. In Italië won ZTE een contract van 1 miljard dollar om de telecommunicatiesector te moderniseren. Geen wonder dat voorzitter Gambardella van ChinaEU er voor pleit om bij de nieuwe zijderoutes de klemtoon te leggen op de uitbouw van de digitale zijderoutes.

Normaal zou de Britse premier May ook aanwezig zijn op het Forum, maar de geplande verkiezingen hebben hier een stokje voor gestoken. Ze laat zich vervangen door minister van Financiën Philip Hammond. Duitsland wordt vertegenwoordigd door de minister van Economie Brigitte Zypries. Van Frankrijk is voormalig premier Raffarin aanwezig. De Europese Commissie wordt vertegenwoordigd door vicevoorzitter Jyrki Katainen. Merkwaardig is wel dat India dat van het ‘B&R–initiatief volgens Credit Suisse het meest zou profiteren,  afwezig zal zijn.

Bronnen: China Daily, Volksdagblad, Xinhua

De lijst van hoog geplaatste deelnemers bevindt zich hier

Stem of voeg toe aan :Plaatsen/stemmen op NUjij Plaatsen/stemmen op eKudos Plaatsen/stemmen op Digg Voeg dit artikel toe aan Del.icio.us Voeg toe aan je Google bladwijzers Plaats dit bericht op Twitter Voeg toe aan je Facebook-profiel Deel met je MySpace-vrienden Deel met je LinkedIn-contacten Abonneer je op de RSS-feed van deze site Verstuur deze pagina per e-mail via Feedburner

Tags:

Plaats uw reactie

 karakters beschikbaar

Archief