Elektriciteit nu overal in China

In China heeft de laatste bevolkingsgroep in een afgelegen gebied nu ook de beschikking over elektriciteit.

hydropowerplant 2Zo’n 40.000 bewoners van de dorpen Gomang en Changjiang in de provincie Qinghai (noordwesten van China) behoorden tot de laatste bevolkingsgroep die nog niet over elektrische stroom beschikte. Dat is nu verleden tijd en de 9.614 gezinnen die boven de 4.000 meter op het Qinghai-Tibet Plateau wonen kunnen nu hun huizen op een comfortabele en veilige zekere manier verlichten en verwarmen, televisie kijken, koken, machines laten werken voor een bedrijfje enz.

De eindsprint van Qinghai

Tweederde van de gezinnen zijn aangesloten op het nationale elektriciteitsnet en de andere families halen hun stroom van fotovoltaïsche cellen. Het staatsbedrijf Qinghai Electric Power Company, dat valt onder State Grid Corp. of China heeft dit tot stand gebracht met een investering van 2,1 miljard yuan (300 miljoen euro) en het werk van 5.000 werknemers. De Huanghe (Gele Rivier) Hydropower Development Co. Ltd had sinds 2013 de eerste grote inspanningen geleverd om de doelstelling van het vijfjarenplan op dit terrein in die regio van Qinghai waar te maken, met de bouw van 261 fotovoltaïsche centrales en de verspreiding van 40.000 sets zonnepanelen over de gezinnen. Zo waren 185.000 burgers op de elektriciteitsvoorzieningen aangesloten. Qinghai, de laatste provincie waar nog niet iedereen over elektriciteit beschikte, heeft nu voor alle burgers in China de elektriciteitsvoorziening voltooid. Van 2013 tot 2015, heeft de overheid van Qinghai 5,1 miljard yuan besteed aan de uitbreiding van de toegang tot het net en met bijna 25 miljard yuan de bestaande netten verbeterd. Dat is vooral gebeurd door de bouw van duurzame centrales die werken met waterkracht en fotovoltaïsche opwekking.

Nationale doelstelling gehaald

zonnepanelen‘Stroom voor alle Chinezen’ was een doelstelling van het 12e Vijfjarenplan van 2011 tot 2015.
Eind 2012 leefden er in China nog 2,73 miljoen burgers zonder elektriciteit, vooral in Xinjiang, Sichuan, Tibet, Qinghai, Gansu en Binnen Mongolië. Twee jaar later was dit door de inspanningen van de overheid teruggebracht tot 237,800 inwoners van afgelegen gebieden in Sichuan en Qinghai.
In maart 2015 heeft premier Li Keqiang een oproep gedaan om ook de laatste groep van elektriciteit te voorzien. De Nationale Energiedienst heeft toegezegd dat de netwerken zullen worden versterkt om te zorgen voor een stabiele werking en voor voldoende productiecapaciteit om aan de vraag te voldoen.
Xinhua

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *