Grens aan ongebreidelde stadsuitbreiding

Het ministerie is van pan tegen het jaareinde paal en perk te stellen aan de huidige blinde uitbreiding van de steden. Van 14 steden wordt verwacht dat ze tegen het jaareinde een grens afbakenen voor hun stedelijk gebied. Op termijn komen 600 steden aan de beurt.

In een interview met het in Guangdong gebaseerde Nandu Daily zegt assistent Zhang Xiaoling van de voorzitter van het “Land survey and planning Institute” bij het Ministerie van Grond en grondstoffen dat de afbakening van een stadsgrens tegen het jaareinde verplichtend wordt voor 14 grote steden waarbij Beijing, Shanghai en Guangzhou. De directeur van de Dienst Grondplanning bij het ministerie Dong Zuoji voegt er aan toe dat de volgende stap is de uitbreiding van stedelijke grenzen te beperken in 600 steden. Momenteel breiden de steden in een te snel tempo uit door het ontwikkelen van nieuwe districten.

Rood: recente uitbreidingen

Rood: recente uitbreidingen (Chengdu)


Bij het bepalen van de grenzen zal rekening gehouden moeten worden met diverse factoren zoals het plan voor het grondgebruik en de bouwschaal. Dong benadrukt dat de bedoeling is de omvorming van de stadsontwikkeling te versnellen, de kwaliteit van de verstedelijking te promoten door grond te sparen en landbouwgrond te beschermen en het ecosysteem te beschermen. “Het bepalen van een grens voor stedelijke ontwikkeling wil het gebruik van stedelijke grond optimaliseren en hun ontwikkeling rationeel sturen. Deze fysieke grenzen zullen de regionale economische integratie niet hinderen vermits deze afhangt van de nijverheidssamenwerking en de economische complementariteit tussen de steden”, aldus vastgoedonderzoeker Li Jingguo aan de Global Times.
Uit een ministerieel rapport blijkt dat de graad van stadsuitbreiding tussen 2000 en 2010 64 % bedroeg en dat is 18% meer dan de bevolkingsgroei tijdens dezelfde periode. Zoals onze lezers weten zijn de steden snel geneigd om landbouwgrond aan hun rand te goedkoop te gaan onteigenen om het tot lucratieve projecten te promoten. Daardoor dreigt echter de voedselzekerheid in het gedrang te komen want China zit nu al op de grens van het minimum areaal dat nodig is om de eigen bevolking te voeden.
Bronnen: Global Times
Voor verdere details, klik op de tags onderaan

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *