Groene gebouwen maken opgang

Recente cijfers tonen aan dat in China 520 miljoen m² energiezuinige gebouwen – hoofdzakelijk kantoren – in aanbouw zijn. Volgens het dertiende vijfjarenplan moet tegen 2020 de helft van alle nieuwbouw energiezuinig zijn.

Energiezuinige huisvesting in Changning (Shanghai)


Als elk jaar 1% van de Chinese bevolking naar de stad blijft komen, kan dit de komende 15 jaar een toename betekenen van 40% meer energiegebruik in de steden. China is met 2 miljard m² nieuwbouw per jaar ‘s werelds grootste bouwmarkt. Een efficiënt gebruik van deze energie dringt zich op.
Volgens het 2017 China Green Building Report door CBRE Research wordt het concept almaar meer aanvaard door de ontwikkelaars en de steden. China is nu al de tweede grootste markt voor LEED-gecertificeerde projecten na de VS. LEED staat voor ‘Leadership in Energy and Environmental Design’ en is een Amerikaans systeem dat het meest in de wereld gebruikt wordt. De laatste gegevens tonen aan dat er in China 520 miljoen m² ruimte groene gebouwen gepland staan en dit in 336 steden. LEED-certificering staat te Beijing, Shanghai, Chongqing en Shenzhen, Wuhan voor 51% in van de gecertificeerde oppervlakte. Tot nu toe heeft LEED in 54 steden certificeringen afgeleverd.
Het Chinese ministerie voor Huisvesting en Stedelijk/Rurale ontwikkeling heeft een eigen beoordelingssysteem: het China’s 3-Star Rating System GBEL (The Green Building Evaluation Label) dat zich baseert op 6 criteria. een groot verschil met LEED is dat de beoordeling er pas komt na één jaar werking. Er lopen in 3 steden pilots over energiebesparingen in gebouwen te Shangning (district in het centrum van Shanghai), in de High-Tech Industrial Development Zone van Wuxi en in Suzhou Taihu New City.

Vooral kantoren

In maart heeft het ministerie het 13-de vijfjarenplan voor de ontwikkeling van groene gebouwen uitgebracht dat zowel een kwantitatieve als kwalitatieve versnelling van de groene gebouwen in China beoogt. Tegen 2020 moet de helft van de nieuwbouw groen gecertificeerd zijn. Meer en meer Chinese ontwikkelaars gaan de groene toer op zoals Soho China, Excellence Group, Sino Ocean Group en ook Ping An. Kantoorgebouwen zoeken het meest certificering. Bij de kantoorruimte van Graad A was er 23% LEED-gecertificeerd.
Wanneer alle bouwprojecten bijeen geteld worden, ontving echter maar 11% van alle projecten een groen certificaat. Daarmee hinkt China achter op de internationale standaarden van 35% waarbij tot de top drie India behoort met 68%, Zweden met 67% en de VS met 41%. De voorraad van commercieel vastgoed groeit volgens CBRE snel. Dat biedt dus brede mogelijkheden voor een vergroening van de voorraad. Toch blijkt uit een ondervraging in ‘World Green Buildings Trends’ dat dit een tamelijk traag proces zou kunnen zijn. Daaruit blijkt immers dat maar 19% van de eigenaars plannen heeft om hun bestaande projecten groen te maken. Een schril contrast met het wereldgemiddelde van 37% in de 13 onderzochte marken.
En.ce.cn, World Resources Institute

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *