Groene obligaties maken grote opgang

China heeft de komende 5 jaren 6600 miljard RMB nodig om zijn steden koolstofarm te maken. Omdat de regering niet al dit geld kan opbrengen, zal een beroep worden gedaan op het uitschrijven van groene obligaties. Hoewel dit een voor China vrij nieuw fenomeen is, wordt toch verwacht dat China dit jaar al de helft uitschrijft van de wereldwijde groene obligaties.

greenbondsVolgens een deze week verschenen rapport zullen de kosten om de Chinese steden koolstofarm te maken de komende 5 jaar 6600 miljard yuan bedragen. Dit geld zal besteed worden aan de ontwikkeling van koolstofarme gebouwen, groen transport en schone energie om de doelstellingen van het dertiende vijfjarenplan te halen, aldus het rapport dat zowel uitgaat van de Paulson Institute, de Energy Foundation China en een tak van de China Association of Circular Economy.
Het leeuwen aandeel van deze investering namelijk 4450 miljard zal gaan naar het bouwen of het aanpassen van energiezuinige en milieuvriendelijke sporen (bv. trams), bussen en andere transport infrastructuur verwacht het rapport. Ongeveer 1650 miljard is nodig voor de financiering van de bouw van groene gebouwen of de renovatie van bestaande residentiële en commerciële eigendommen opdat ze energiezuiniger worden. De ontwikkeling van kleinschalige buurtgebonden distributie van elektriciteit op basis van zonne-energie vergt 500 miljard voor 2020. Al deze sommen samen zijn te groot voor de regering om dit te bekostigen, aldus hoofdeconomist Ma Jun van de Chinese Nationale Volksbank. China zal zich wenden tot het uitschrijven van groene obligaties om het gat te financieren.

Groene obligaties

Het was de Shanghai Pudong Development Bank die begin dit jaar startte met het uitschrijven voor 20 Green-Bond-3miljard yuan aan groene obligaties. Ma Jun verwacht dat China dit jaar in totaal voor 300 miljard RMB dergelijke obligaties uitschrijft waardoor China hierin wereldwijd koploper gaat worden. Moody’s Investors Service rapporteerde dat vorig jaar het hoogste volume werd gerealiseerd sinds het fenomeen in 2007 opdook. Changjiang Securities Institute raamt het bedrag vorig jaar op $ 30 miljard wereldwijd en voor dit jaar wordt $ 100 miljard verwacht. China zou dus dit jaar goed zijn voor de helft van het bedrag wereldwijd. Deze obligaties hebben de toekomst voor zich.
De jaarlijkse noden van de groene industrie lopen boven de 2000 miljard yuan per jaar terwijl de financiële bronnen maar 10 tot 15% van deze vraag kan lenigen, aldus analist Zhou Guannan bij HuaChuang Securities. Ma Jun vindt dat dit kanaal het krediet aanbod kan verbeteren zowel op middellange als op lange termijn. De beslissing van de Nationale Ontwikkelings- en Hervormingscommissie tot het lanceren ervan dateert nog maar uit december 2015 toen de Catalogue of Programs Supported by Green Bonds and issued green financial bonds in the interbank market openbaar werd. Ma Jun verwacht dat dit het voornaamste financieringskanaal wordt voor de groene nijverheid.

Bedrijfsobligaties

Productie Goldwind-molens

Goldwind-schreef groene obligate uit


Begin dit jaar volgde de commissie dan met de regeling van groene bedrijfsobligaties waar windmolenproducent Goldwind de eerste was om hier in te gaan. De voorwaarden zijn immers voordelig: 80 % van een geïnvesteerd project mag gefinancierd met deze bedrijfsobligatie en tot 50 % van de gelden  kan gebruikt om bankleningen te betalen en bijkomende operationele kosten. Goldwind schreef voor 300 miljoen obligaties uit die lopen over 3 jaar. 70 institutionele investeerders tekenden er op in. Ondertussen is Elion Energy het voorbeeld gevolgd en is van plan om er voor 2500 miljard yuan uit te schrijven.
Naast de opportuniteiten zijn er ook uitdagingen:  de obligatiemarkt valt onder drie ministeries en commissies die verschillende criteria hanteren. Voorts moet de hervorming van de obligatiemarkt een meer prominente plaats innemen bij de financiële hervormingen vindt voormalig president Mei Xingbao van China Orient Asset Management Corporation. Ook het systeem van de “derde partijen” die de groene obligaties certificeren is nog onvoldoende rijp. China kent voorlopig maar één dergelijke instelling, namelijk het Research Center for Climate and Energy Finance. De vereisten voor het openbaar maken van informatie moeten eveneens strenger opdat zowel de kapitaalmarkten, de investeerders als de regulators over de juiste informatie zouden beschikken vooraleer ze een beslissing nemen.
Bronnen: en.ce.cn, China Daily,

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *