Hawking in China geëerd

In de berichtgeving naar aanleiding van het overlijden van Stephen Hawking wezen journalisten ook in andere landen op de speciale band die hij had met China en de Chinezen. Hawking was er geliefd bij academici, studenten, andere burgers, en bij de overheid. 

HawkingMassa’s artikelen verschijnen op het Chinese internet ter herdenking van Stephen Hawking.

China rouwt om Hawking

Na zijn overlijden namen miljoenen internetgebruikers deel aan #Hawking# op de microblog Sina Weibo. Het was algauw 450 miljoen keer gelezen. Het officiële persbureau Xinhua besteedde uitgebreid aandacht aan de herdenking van Hawking in zijn land en bij zijn collega’s en vrienden. Het nieuwsagentschap bracht nog meer artikelen over hem. Daarbij was een achtergrondstuk met de beschrijving van zijn leven en werken. De woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken bewees tijdens zijn standaard persconferentie eer aan de overleden Stephen Hawking.

Hawking en de hervormingspolitiek

In de Global Times schreef commentator Ai Jun een opiniestuk speciaal gewijd aan Hawking en de wetenschap in China. ‘Vele Chinezen nemen een wetenschappelijke en technologische revolutie in hun land waar. De meesten hebben sterk de indruk dat de voorwaarden voor die omwenteling geschapen zijn door de hervormingen en de beslissing om de deuren naar de buitenwereld te openen’. Bij de ‘wetenschaps-decennia’ die China beleeft hoort kennelijk de populariteit van de Britse natuurkundige Hawking.
Ai Jun vervolgt: ‘vandaag kent China supersnelle ontwikkelingen op het gebied van de defensie-industrie, de lucht- en ruimtevaarttechnologie en de technologie van het transportwezen. Het is het land dat op een na het meeste uitgeeft aan onderzoek & ontwikkeling. Wetenschappers, geleerden, mensen van de wetenschap genieten tegenwoordig hoog aanzien’.

Welkom

Vanaf het begin van de hervormingsperiode werd Hawking beroemd. Die verwelkoming en bewondering was een fenomeen mogelijk gemaakt sinds de stoutmoedige beslissingen van 1978. In juni 2006 hield de Britse natuur- en sterrenkundige een toespraak in de Grote Volkszaal in Beijing voor een publiek van 6.000 onderzoekers en studenten. Hij had China toen al twee keer bezocht. Zijn boeken waren en blijven enorme bestsellers in het land. Zelf toonde hij ook belangstelling voor de gunstige ontwikkelingen in China. De Chinezen sloten Hawking in hun hart en hij beantwoordde hun sympathie. De Brit heeft vele Chinese jongeren geïnspireerd bij hun studiekeuze en hun algemene belangstelling.

Vriendschap van twee kanten

Hawking

Hawking, een fervent gebruiker van Weibo


Van Hawking zijn vele uitspraken bekend over China, die getuigen van zijn bewondering en liefde voor het land, zijn (jonge) bewoners en zijn cultuur en verleden. Zijn eerste post op Weibo, in 2016, was: ‘Toen ik nog fysiek kon reizen heb ik nogal oppervlakkig kennis gemaakt met jullie fascinerende geschiedenis en cultuur. Nu kan ik met jullie communiceren via sociale media’. Later moedigde hij de middelbare scholieren aan om ‘onbevreesd’ deel te nemen aan de toegangsexamens voor de universiteit.

Oog voor de toekomst

Tot het einde van zijn leven blogde Hawking op Weibo. Hij was enthousiast over de ontwikkelingen in artificiële intelligentie, maar waarschuwde wel voor de misbruiken die ervan konden worden gemaakt. In een van zijn laatste posts dankte hij zijn – miljoenen – volgers.  Hawking eindigde met de woorden: ‘ik kijk uit naar wat het talent en de leergierigheid van de Chinezen tot stand zullen brengen op de gebieden van de wetenschap en de ruimte’.
Xinhua, BBC, New week, SCMP, fmprc.gov.cn (website BuZa), Global Times
 

Print Friendly, PDF & Email

2 comments for “Hawking in China geëerd

  1. Wordt er ook wat aandacht besteed aan zijn ziekte? Hij had ASL waar ook vele Chinezen last van hebben door hun minder goede toegang tot zorg.

  2. @hahaha
    Of Hawking aandacht voor zijn ziekte wilde, vraag ik me af? Hij is wel een voorbeeld hoe je met ernstige lichamelijke beperkingen om kunt gaan. Nog veel mensen in China, vooral in het binnenland kunnen nog niet altijd de zorg krijgen die zij nodig hebben. China is bezig met een inhaalslag op het gebied van volksgezondheid. Er wordt hard aan gewerkt.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *