Het nieuwe vijfjarenplan: economisch behoedzaam, groen en sociaal (UPD)

De jaarlijkse algemene vergaderingen van de Chinese parlementen zijn beëindigd. Premier Li Keqiang hield een persconferentie over het Vijfjarenplan. (upd) Xinhua heeft de volledige tekst van het plan en van het werkverslag over het vorige.

vijfjarenplanVeruit het voornaamste agendapunt van de Algemene Vergadering van het Nationaal Volkscongres was de goedkeuring van het 13e Vijfjarenplan voor de ontwikkeling van China. Aan dat plan hebben honderdduizenden maandenlang intensief gewerkt. De afgelopen twee weken heeft het de laatste fine-tuning ondergaan. (upd) Het officiële persbureau heeft een artikel met analyses en achtergrond bij het 13e Vijfjarenplan. Xinhua publiceert De volledige tekst van het Werkverslag en van het nieuwe Vijfjarenplan. Het officiële document in Engelse vertaling vindt u hier .
Drie belangrijke hoofdstukken met grote uitdagingen zijn die van de economie, de ecologie en het sociale.

Economische basis

Met het plan streeft China naar een matige tot sterke groei gedurende de komende vijf jaar. We kennen intussen de streefcijfers en het feit dat er ditmaal een marge is die enige speelruimte biedt. De groei zal variëren tussen 6,5 en 7 %. Dat is hoog, gezien de uitdagingen in de wereldeconomie en in China zelf en vergeleken met de groei in andere grote industrielanden. Het is op zich al opmerkelijk dat China als enige van die landen concrete streefcijfers naar voren brengt. De omvang van de Chinese economie zou tegen 2020 een waarde moeten hebben van meer dan 12,2 biljoen euro (een biljoen = een miljoen maal een miljoen). Dat is een toename met een derde van de omvang vandaag.
De krachtlijnen zijn: de hervorming van de aanbodzijde, met andere woorden het opdoeken van overtollige productiecapaciteit en innovatie. Groot belang krijgen de verdere aanleg van de ‘Belt and Road’ (de nieuwe zijderoutes), de eenmaking van de reusachtige regio Beijing-Tianjin-Hebei en de ontwikkeling van de economische zone langs de Yangtze.

Groen

Het plan is het groenste dat China ooit heeft gehad. Het bevat grote bindende doelstellingen voor het verbruik van water en energie, respectievelijk een afname met 23% en met 15% per eenheid van het bruto binnenlands product. De uitstoot van koolstofdioxide zal met 18% naar beneden gaan.
Van 25 doelstellingen die voorrang moeten krijgen, waarvan 13 bindend, zijn er 10 verbonden met het milieu. Van 165 geplande megaprojecten zijn er 19 bedoeld om op energie te bezuinigen, het milieu te beschermen en te herstellen. China zal een netwerk van nationale parken tot stand brengen. De bronnen van de Yangtze, de Gele Rivier en de Mekong beschermen, wat de relatie met buurlanden zoals Vietnam ten goede kan komen. Aan de Yangtze gaan vervuilende fabrieken nu al dicht, worden wetlands hersteld en zijn er maatregelen tegen overbevissing.
Functionarissen krijgen voor ze hun post verlaten een inspectie om hen aan te spreken op hun prestaties betreffende milieubescherming. De plannen om de steenkool- en staalindustrie te laten inkrimpen vormen het verband tussen de economische hervormingen en de ecologische maatregelen. Het aandeel van steenkool in de energie is al gedaald tot 64%. De fossiele brandstof domineert dus nog een tijdlang, maar het is bekend dat de groene energie in China nu ruim baan krijgt. De fondsen die de regering voorziet om de ontslagen werknemers van de zware industriesectoren sociaal op te vangen moeten hen omscholen zodat ze onder meer aan het werk kunnen in milieuvriendelijke bedrijfstakken.

Sociaal

De sociale problemen in de komende vijf jaar zullen niet gering zijn. Dat hoofdstuk van het vijfjarenplan vraagt dus de nodige aandacht. Er zijn miljoenen nieuwe banen nodig, het besteedbaar inkomen moet omhoog en China houdt vast aan de uitdaging om de laatste bevolkingsgroepen boven de armoedegrens te tillen tegen 2020.
bijdragen burgers aan vijfjarenplanPremier Li Keqiang heeft stoutmoedige toezeggingen gedaan, waar de bevolking hem zeker aan zal houden. Er komt volgens de premier geen sociaal bloedbad: ‘de rijstkom van de werknemers blijft behouden en er komen nieuwe rijstkommen bij’. De pensioenen zullen vast en zeker helemaal worden uitbetaald, dank zij de miljardenreserve van het nationale pensioenfonds dat de regering de afgelopen jaren heeft bijeen gespaard en ‘dit is geen loze belofte’ volgens de premier.
Een aantal van de sociale kwesties die in de persconferentie van Li Keqiang ter sprake kwamen was door het publiek naar voren gebracht in de internetraadpleging ‘Ik heb een vraag voor de premier’, waar 24 miljoen burgers aan hadden deelgenomen. Bovenaan de lijst van kopzorgen stond de ‘overdraagbaarheid van de ziektekosten’. Interne migranten willen dat hun ziektekostenverzekering verder loopt en dat hun onkosten terugbetaald worden als zij in een ander landsdeel wonen. Li heeft beloofd dat dit in 2016 nog zal in orde komen op provinciaal vlak en over een niet veel langere tijd in het hele land. Binnen de twee jaar zal er een regeling zijn voor de ziekenhuiskosten van gepensioneerde interne migranten.
Xinhua, China Daily, BBC, SCMP, Morningstaronline

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *