Hinkley Point krijgt groene licht, in Londen (upd)

De Britse regering geeft zijn goedkeuring aan de bouw van een kerncentrale met Franse en Chinese inbreng. De centrale van Hinkley Point zal 18 miljard pond (21 miljard euro) kosten. Volgens de regering May zijn er na de herziening van het project ‘belangrijke nieuwe waarborgen’ voor toekomstige projecten.

Hinkley PointDat lijkt vooral te slaan op het Chinese streven om in ruil voor de cofinanciering van Hinkley Point nog meer centrales met Chinese technologie te kunnen bouwen in het Verenigd Koninkrijk (VK). De Britse regering wil ‘een nieuw wettelijk kader opleggen aan buitenlandse investeringen in belangrijke sectoren van de infrastructuur’.
De Britse regering Cameron had het contract voor de kerncentrale in oktober vorig jaar in principe met China afgesloten tijdens het staatsbezoek van president Xi Jinping. Électricité de France had de investering goedgekeurd in juli van dit jaar. EDF zou twee derde van de investering leveren en China het restant. Na de regeringswissel ten gevolge van Brexit, toen premier May de macht overnam, kregen critici die het contract te ongunstig en te onveilig voor het VK vonden hun zin. Premier May eiste een herziening.
Het resultaat daarvan houdt in dat Londen het licht op groen zet voor de bouw, maar EDF heeft moeten beloven dat het zijn aandelen niet dumpt voordat de centrale af is en zonder toestemming van de Britse regering. Voor andere dergelijke delicate infrastructuurplannen zal in de toekomst dezelfde regeling gelden. Bovendien wil London voortaan ook grondiger nagaan ‘wat de gevolgen voor de nationale veiligheid kunnen zijn van buitenlandse investeringen in belangrijke infrastructuurwerken ’.
(upd) De tegenstanders die de deal economisch en financieel ongunstig vinden blijven tegensputteren. Een van hen is de schaduwminister voor Energie van Labour. Er vallen nog meer bedenkingen te vernemen, vanuit de hoek van Britse Groenen of een bekend opiniemaker zoals George Monbiot, die verrassend genoeg vindt dat kernenergie wel degelijk nodig, schoon en veilig is, maar niet op die plek en met dat type van centrale. Het valt op dat de meeste van die kritieken meer met andere aspecten te maken hebben dan de Chinese deelname en in geen enkel geval over de ‘ Britse veiligheid’ gaan.

Het belang en het geduld van China

Xi Jinping had May al laten weten dat China begrip had voor het feit dat de nieuwe regering meer tijd vroeg om overeenkomsten gesloten door zijn voorganger te beoordelen. De Chinese regering zou geduld oefenen.
Het project is echter van strategisch belang voor China. Het staatsbedrijf China General Nuclear Power Corp, zal na Hinkley Point ook een andere centrale in Sizewell met een minderheidsaandeel financieren. Het is de bedoeling om dan een meerderheidsaandeel te verwerven in de centrale van Bradwell, die gebouwd zou worden met Chinese technologie. Het vooruitzicht hierop stond in het contract voor Hinkley Point. China Daily leest in de Financial Times dat May dat contract alleen kon goedkeuren op voorwaarde dat er over Bradwell  apart en opnieuw zou worden onderhandeld.
Het ministerie van Buitenlandse Zaken van China heeft niet meteen gereageerd op het nieuws uit Londen. Na een tijdje kwam er een verklaring van de woordvoerder van Buitenlandse Zaken: ‘China verwelkomt de beslissing van de Britse regering om het project goed te keuren, want dat is in het belang van alle betrokken partijen. Hopelijk kunnen met het harde werk van China, Het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk  Hinkley Point en andere projecten voor kerncentrales vlot doorgang vinden en voor iedereen tot gunstige resultaten leiden’.
De Chinese bladen melden vrij zuinigjes dat ‘de media van het Verenigd Koninkrijk berichten over de bevestiging van het contract voor Hinkley Point C’. Officiële kranten wijzen er intussen wel op dat Hinkley Point 25.000 banen zal opleveren en stroom voor 7 miljoen huishoudens.
(upd) Vandaag staan er op de website van Xinhua en in de Guangming Daily opiniestukken. De commentatoren spreken hun zorg uit over de gebleken ‘angst voor China’, die volgens hen volslagen ongegrond is. Ze tillen ook zwaar aan de ‘nieuwe waarborgen’ bij toekomstige investeringen die de goede Brits-Chinese samenwerking alsnog in gevaar zouden kunnen brengen. Die reserves is de Guardian niet ontgaan.
BBC, SCMP, Xinhua, China Daily, Financial Times

 

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *