Imago van China in de buurlanden eerder negatief

Pew Research Center’s 2017 Global Attitudes Survey heeft onderzocht wat het imago van China in zeven buurlanden is. Het resultaat is eerder negatief. Een opkomende grootmacht verstoort bestaande evenwichten en boezemt angst in.

PEW is een Amerikaans onderzoekscentrum. Het heeft vroeger al onderzocht hoe de Chinese bevolking tegenover de regering staat. Dat bleek positiever dan de bevolking in het Westen tegenover hun overheid staat. Deze keer werd aan mensen in Japan, Zuid-Korea, Vietnam, de Filipijnen, India, Indonesië en Australië hun mening gevraagd.

De economische groei van China

Is de economische groei van China positief of negatief voor uw land?
In drie landen (Australië, Japan en Indonesië) denkt men positief, in twee (India en Vietnam) negatief en in de laatste twee is de opinie verdeeld. Drie kwart van de Australiërs verwachten voordeel van de Chinese economische groei voor hun land. In India heeft slechts 20% van de bevolking positieve verwachtingen.
 
 
 

Toenemende militaire macht

De toenemende militaire macht schrikt af. Dat is vooral zo in landen die territoriale geschillen met China hebben. In Zuid-Korea, Japan en Vietnam denkt 90% van de mensen dat de militaire macht van China slecht is voor hen. Maar ook in Australië, dat geen geschillen met China heeft, staat 78% negatief.
 
 
 
 

Meer invloed van China

De groeiende macht en invloed van China wordt niet gezien als een belangrijke dreiging op wereldvlak, maar mensen zijn er toch bezorgd over. Buiten de regio ziet 27% van de mensen de opkomst van China als een bedreiging voor hun land. Maar voor de zeven onderzochte landen ligt het gemiddelde op 47%. Ter vergelijking: 35% vinden de Verenigde Staten een bedreiging voor hun land. De Zuid-Koreanen en de Vietnamezen ziet meer dan 80% de groeiende Chinese macht en invloed zelfs als een grote bedreiging voor hun land, in Japan 64%
 

Vertrouwen in Chinese leiders

Weinig mensen vertrouwen president Xi op het vlak van wereldpolitiek. In de regio heeft gemiddeld 34% vertrouwen of veel vertrouwen in hem. Op de Filipijnen is Xi het populairst, en heeft hij het vertrouwen van 53%. In Japan kan hij echter slechts 11% van de bevolking een beetje bekoren, en minder dan 1% heeft veel vertrouwen in hem. In India, Japan, Vietnam en de Filippijnen heeft men gemiddeld meer vertrouwen in de Amerikaanse president Trump. Maar in Australië en Zuid-Korea, twee bondgenoten van de VS,scoort Xi beter dan Trump.
Bron: PEW

Print Friendly, PDF & Email

3 comments for “Imago van China in de buurlanden eerder negatief

  1. Landen zoals Vietnam, India en Japan hebben ook erg slechte cijfer bij hun buren. Hun score is waarschijnlijk erger dan die van China. Meeste buurlanden kunnen India niet uitstaat vooral Nepal nu een erg goede betrekking hebben met China. Meeste Vietnamezen in Cambodja doet zich zelf voor als Chinezen. Burma is verdeeld in India en China. Japan militariseren van het leger hebt nu een erg slechte relatie met Zuid Korea. Lijkt wel een Chinese nieuw jaar waar niemand rond te tafel elkaar mag, maar is toch aanwezig voor de rode envelop.

  2. Hier wordt Azië-Pacific gelijkgesteld met buurlanden van China, wat natuurlijk niet correct is. Het betreft hier een onderzoek in enkele specifieke landen in Azië-Pacific. Australië bijvoorbeeld is geen buurland van China. En vele buurlanden in Azië-Pacific zijn niet opgenomen in het onderzoek: Noord-Korea, Rusland, Mongolië, Afghanistan en Pakistan om slechts enkele te benoemen.
    De titel dekt dus de lading niet! Een goed voorbeeld van een ‘selection bias’.
    Dat de ‘buurlanden’ vrees hebben van de Chinese militaire macht vind ik een goede zaak. Dit betekent vrede.
    P.S.: De tweede grafiek is niet correct overgenomen.

  3. Een dergelijke enquête geeft uiteraard alleen een tendens weer, het is geen exacte wetenschap. En de geselecteerde landen zijn economisch en politiek belangrijk voor China; daarom lijkt de enquête mij wel valabel. Het zou natuurlijk wel interessant geweest zijn er ook Rusland bij te nemen.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *