Invoer ivoor een jaar lang verboden

China zal een jaar lang de invoer van  ivoor en ivoren producten verbieden. De Chinese overheid voegt dit proefproject toe aan de eerder getroffen maatregelen om de handel in ivoor te ontraden en zo uiteindelijk de Afrikaanse olifant te beschermen.

olifantenChina zal een jaar lang de invoer van sinds 1975 bewerkt en verkregen ivoor verbieden. In dat jaar heeft CITES (Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora) een verbod ingesteld om olifanten te doden voor hun slagtanden. Het is de Staatsdienst voor de Boswachterij die de maatregel heeft afgekondigd op zijn officiële website. Het bericht stelt ook dat de dienst elk verzoek om een importvergunning van ivoor zal afwijzen. Op 26 februari 2016, over een jaar dus, zal de Chinese overheid het effect bekijken om te zien of ze nog meer, en meer doeltreffende acties kan ondernemen om een bijdrage te leveren aan de bescherming van de olifanten, een bedreigde diersoort.

Actie

Het is de import van ivoor en de producten uit ivoor waarvoor de Staatsdienst voor de Boswachterij toestemming moet geven. De handel en het bezit zelf van ivoren voorwerpen, beeldjes bijvoorbeeld, blijven legaal, maar zijn gebonden aan regels. Zo moet het ruwe ivoor en de producten uit die stof, bewerkt worden op speciale, voor die bedrijfsactiviteit aangeduide plekken. Ook mogen de voorwerpen alleen in de 150 winkels die een vergunning bezitten, worden verkocht en moet elk afzonderlijk voorwerp traceerbaar zijn. Dat gebeurt door unieke foto’s voor identificatie, die opgeslagen zijn in een database.
Media in Groot Brittannië en in Hongkong leggen het verband met de open brief die bekende natuurbeschermers en mediafiguren, onder wie David Attenborough van de BBC, vorige week tot Xi Jinping hebben gericht. De Angelsaksische of Anglofiele journalisten denken ook dat de Chinese maatregel genomen is naar aanleiding van het aanstaande bezoek van prins William, die campagne voert voor de bescherming van de olifanten. Het is goed mogelijk dat de aankondiging van het invoerverbod een vriendelijk gebaar is waarmee ook de Volksrepubliek positief in de publiciteit hoopt te komen.
Bestaande maatregelen
cn_ivoryHet is echter een feit dat China goed op de hoogte is van het probleem en dat de regering al veel langer meewerkt met CITES. De Convention on International Trade in Endangered Species heeft ook de ivoorhandel zelf verboden, in 1989. China heeft op dat moment een uitzonderingsbehandeling gekregen: het mag in eigen land handel drijven in ivoor. In 2009 kreeg Beijing ook de toestemming om eenmalig één depot van meer dan zestig ton ivoor uit Afrika in te voeren. Volgens natuurbeschermers was dit een vergissing en heeft het de vraag onder de rijke burgers in China aangewakkerd. Smokkelaars spelen daar op in. Campagnevoerders willen dat China de handel in ivoor compleet verbiedt en vragen (onder andere in de open brief) dat Beijing de bevolking informeert over het gevaar voor uitsterven van de olifant. China zoekt naar een realistische en afdwingbare aanpak om mee te helpen aan de bescherming van de olifanten. De illegale handel wordt al een tijdlang met strenge straffen aangepakt. Op dit moment loopt dus ook de bewuste stopzetting van de invoer voor 1 jaar. Ook de gevraagde voorlichting is er in feite al: de douane publiceert statistieken over het aantal gevallen van smokkel dat wordt opgespoord en waartegen wordt opgetreden, de media schrijven regelmatig over de olifant als bedreigde diersoort en de oorzaken daarvoor. De Beijing Youth Daily, een officiële krant, citeert uit de statistiek dat het om 800 tot 900 zaken per jaar gaat. Er zijn ook al demonstratieve vernietigingen geweest van ivoorvoorraden, die veel media-aandacht hebben gekregen. Hoewel alles natuurlijk altijd beter kan, wordt er in elk geval aan gewerkt.
Bronnen: Xinhua, China Daily, BBC, SCMP, http://china.org.cn, http://cites.org/eng

vc_cn

Print Friendly, PDF & Email

3 comments for “Invoer ivoor een jaar lang verboden

  1. zo er komt alleen maar verbod op import , maar geen verbod op export.
    is deze wet ook geldig in Hong Kong en Macau en Taiwan.
    wat heeft het dan voor zin.
    het is waar dat China onbewerkt ivoor importeer en daarna bewerkt wordt door ivoor kunstenaar in ivoor beeldje met Aziatische thema. en daarna exporteert naar Hong Kong. en weer daarna naar Japan, Taiwan , Korea en zuid Azië landen.
    dus het briefje met Engelse bekendheden aan China heeft geen zin. het gaat om heel Azië en zelf de wereld. ”als er geen handel is zou erg ook geen doden zijn” :citaat van jacky chan en yao ming. pakt alle Chinese ivoor kunstenaar op en stuur ze naar heropvoeding kamp….. wacht dat klinkt behoorlijk als culture revolutie. en er zou weer wat mensenrechten organisatie wat over zeggen. wat gebeurt als die ivoorkunstenaar naar het buitenland gaat waar er geen wet en regels bestaat. dan zou het nog erger worden.

  2. @Hahaha
    Ik kan je uitleg niet helemaal volgen. Kritiek geven is gemakkelijk, maar een oplossing is al iets moeilijker.
    Het is niet omdat andere landen/regio’s geen maatregelen nemen of omdat die maatregelen niet voldoende zijn, dat we per definitie alles verwerpen. Er bestaan geen beste maatregelen, enkel betere maatregelen.

  3. aan lok:
    mijn kritiek is meer aan de koper gericht dan aan de overheid, verkoper of de ivoor kunstenaar.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *