iTrends: Kan KI het tekort aan dokters verhelpen?

In deze aflevering hebben we het voornamelijk over kunstmatige intelligentie (KI) en of dit zoals Jack Ma betoogt het Chinese tekort aan dokters kan verhelpen. Voorts bekijken we de ambitieuze technologiearm van verzekeraar Ping ’An die de groep technologisch wil laten concurreren met Alibaba, Baidu en Tencent. Tenslotte hebben we het over voor Apple dat in Guizhou een datacentrum met 30.000 servers plant

De thuisprovincie van Alibaba Zhejiang is van plan de komende 5 jaar niet minder dan 110.000 beroepskrachten in kunstmatige intelligentie (KI) aan te werven: 50 experts op wereldvlak, 500 wetenschappelijk onderlegde ondernemers en 1000 O&O-talenten, zo zegt onderdirecteur Yao Zhiwen van het departement Organisatie van de CPC-Zhejiang. De provincie zal ondernemers in KI financieel steunen en universiteiten aanmoedigen om studenten in deze discipline af te laten studeren. Daartoe wil Zhejiang een ontwikkelingsfonds van 1 miljard yuan opzetten en een investeringsfonds met 50 miljoen yuan. Hoewel KI-beroepskrachten zeer gevraagd zijn in het hele land, is Zhejiang toch de provincie die het verst staat met de uitwerking. Het is de bedoeling om op 3 jaar tijd een provinciale sector uit te bouwen met 50 miljard omzet.

Alibaba

Ali Health heeft zijn KI-dienst voor ziektediagnose voorgesteld en die heet Doctor You. Hij kan gebruikt worden voor het scannen van medische beelden om bijvoorbeeld ontstoken cellen te detecteren die een vroege indicator van kanker kunnen zijn. Vicevoorzitter Ke Yan hoopt dat binnen tien jaar KI de helft van het werkvolume van de dokters kan overnemen. Volgens WHO cijfers telt China maar 1,5 dokters per 1000 personen, terwijl dat 2,4 in de VS is en 2,8 in het VK. Een radiologiedienst bij een Chinees ziekenhuis wordt verondersteld 40.000 gescande beelden per dag te behandelen. Waar het vier dokters twee tot drie uur in beslag neemt om gegevens te beoordelen op longsarcoïdose deed Doctor You er dertig minuten over met een accuraatheid van meer dan 90%, aldus Alibaba Health.
Volgens consultancy Frost & Sullivan kan KI de medische behandeling met een derde verbeteren en de kosten met de helft verminderen. China telt 144 KI-bedrijven die actief zijn in de medische sector. Daarmee staat het met de VS vooraan. Vorig jaar investeerde China volgens Firestone Inventing 2,58 miljard yuan in medische KI-investeringen en dat was bijna dubbel zo veel als het jaar voordien. Nog geen 5% van de personen die zich ziek voelen gaan naar de dokter in China, maar 89% zoeken op internet naar medische kennis.
Niets menselijks is Alibaba vreemd want de groep heeft nu ook zijn oog laten vallen op tweedehands wagens. Daarvoor werkt het samen met het online platform Xianyu dat nu eveneens voor het eerst een offline winkel-garage opende. De komende drie jaar zijn nog 500 andere winkels gepland. Klanten kunnen een testrit maken en de wagen nadien terug afleveren. Vorig jaar werden in China 10 miljoen tweedehandswagens verkocht en het aantal zou dit jaar met 20% stijgen.

Ping’An

Verzekeraar Ping’An werd in 1988 opgericht en heeft 138 miljoen klanten en 28 filialen. Volgens Brand Finance heeft Ping’An al Allianz overvleugeld als meest waardevolle verzekering. Het in 2008 opgericht filiaal Ping An Technology stuurt de IT-politiek van de groep aan. Directeur Ericson Chan van Ping An Technology vertelde aan de South China Morning Post dat voorzitter Peter Ma Mingzhe de hele groep op tien jaar tijd tot een technologische groep wil omvormen. Ping An Technology beschikt over 6500 personeelsleden en spendeert elk jaar zowat voor 8 miljard yuan aan O&O voor de groep. Daarnaast verschaft het filiaal ook diensten aan 150 externe klanten.
De technologische omvorming van de groep wordt verder nog in de hand gewerkt door het Ping An Global Voyager Fund dat een miljard dollar groot is. Dit fonds investeert enkel in fintech en gezondheids-tech in het buitenland, voornamelijk in de VS, Israël en Singapore aldus Reuters. Dit is een dimensie die Baidu, Alibaba en Tencent missen want zij zijn voor hun financiële producten hoofdzakelijk afgestemd op de binnenlandse markt. Sinds 2015 heeft het KI-laboratorium van Ping An Technology’s bijvoorbeeld tientallen projecten lopen met gelaatsherkenning. Gedurende het voorbije decennium is de groep ook uitgebreid met online activiteiten. Nu is Lufax de grootste peer to peer ontlener. Lufax waarvan de waarde in januari op 18 miljard dollar werd geraamd, bereidt in Hongkong eveneens een beursgang voor.

Apple

Apple is van plan om in de provincie Guizhou een datacentrum uit te bouwen met 30.000 servers. Het werkt daarvoor samen met Guizhou-Cloud Big Data Industry Co een staatsontwikkelaar van data centra. Apple investeert 1 miljard dollar in het domein dat met zijn 30.000 servers 92.903 m² groot zal zijn. De provincie Guizhou biedt tal van gunstige tariefvoorwaarden voor de talrijk aanwezige elektriciteit door waterkracht. Ook HonHai Industry (Foxconn) heeft buiten de hoofdstad Guiyang een fabriek en datacentrum van 46.451 m² opgezet. Data centra laten bedrijven toe hun software van op afstand in de cloud te laten draaien. Met het nieuwe centrum wil Apple wellicht ook tegemoet komen aan de Chinese wet die stelt dat de servers met data zich op Chinese bodem moeten bevinden. Apple heeft in China al 5 kwartalen op rij te maken met een dalende omzet.
Bronnen: China Daily, SCMP

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *