Minder fijn stof in Beijing, elders soms meer - chinasquare.be | chinasquare.be

Minder fijn stof in Beijing, elders soms meer

Door Frank Willems op 21 februari 2018

Voor alle Chinese steden daalt de gemiddelde luchtvervuiling door fijn stof. Beijing doet het voelbaar beter. Maar enkele andere grootsteden zien het probleem juist verergeren.

fijn stof

Blauwe lucht in Beijing

De concentratie van fijn stof PM2.5 in de 338 grootste Chinese steden is in januari op jaarbasis met 18% gedaald tot 64 microgram per m³. De cijfers komen van het ministerie van milieu.

In januari haalde Beijing een gemiddelde van 34 microgram, voor het eerst binnen de nationale norm die in 2012 ingevoerd werd. Er was in januari geen enkele zwaar vervuilde dag. Beijing stond op nummer acht van alle Chinese steden.

Maar in de delta van de Yangtze, rond de grootstad Shanghai, steeg het gemiddelde tot 72 microgram, 20% meer op jaarbasis. Op basis van deze gegevens zou de lucht in Shanghai de voorbije vier maanden zelfs meer vervuild zijn dan in Beijing.
In delta van de Parelrivier, rond Hongkong, was er in januari een stijging van PM2.5 met 3,9%.
De stad met de hoogste luchtvervuiling in januari was Xi’An.

Dat Shanghai meer luchtvervuiling heeft dan Beijing is volgens Greenpeace voor het eerst sinds 2001, toen begonnen werd met het meten van fijn stof. De weersomstandigheden deze winter speelden daarin een rol. Maar Greenpeace oppert ook de veronderstelling dat de strenge maatregelen in de regio Beijing-Tianjin-Hebei de grootste vervuilers zoals staalbedrijven naar elders weggejaagd hebben.

Vervuiling gedeeltelijk verplaatst?

fijn stof

Staal in Xuzhou

De luchtvervuiling in de regio Beijing-Tianjin-Hebei piekte begin 2017. Daarop werden nieuwe draconische maatregelen doorgedrukt. Het verkeer werd drastisch beperkt, het gebruik van steenkool in huizen verboden en talrijke fabrieken zijn gesloten.
28 steden in Noord-China engageerden zich om de PM2.5 in de lucht deze winter met 10-25% te doen dalen. Volgens de gemeten resultaten van oktober tot en met januari is er intussen een daling met 33%, tot gemiddeld 77 microgram.
In Beijing was er over de voorbije vier maanden een daling van het fijn stof met 58,3%, in Tianjin met 52,4%.

Volgens Greenpeace woordvoerder Myllyvirtais zijn een aantal vervuilende fabrieken waarschijnlijk verhuisd van Noord- naar Centraal-China. Er is bijvoorbeeld nog geen beperking op staalnijverheid in de provincie Jiangsu. In december bleek daar de staalstad Xuzhou de meest vervuilde stad van China.

De Chinese norm voor het gemiddelde PM2.5 gehalte is maximum 35 microgram per m³. De aanbeveling van de Wereldgezondheidsorganisatie is 10 microgram.
Vlaanderen neemt deze week maatregelen omdat er meer dan 50 microgram per m³ in de lucht hangt.

Bron: Reuters

Stem of voeg toe aan :Plaatsen/stemmen op NUjij Plaatsen/stemmen op eKudos Plaatsen/stemmen op Digg Voeg dit artikel toe aan Del.icio.us Voeg toe aan je Google bladwijzers Plaats dit bericht op Twitter Voeg toe aan je Facebook-profiel Deel met je MySpace-vrienden Deel met je LinkedIn-contacten Abonneer je op de RSS-feed van deze site Verstuur deze pagina per e-mail via Feedburner

Tags: , ,

Plaats uw reactie

 karakters beschikbaar

Archief