Makeblock leert jongeren robots in elkaar zetten

Makeblock is een startup uit Shenzhen die ‘doe het zelf’-robotkits vervaardigt. Zo krijgen de studenten onder de knie hoe robots vervaardigd worden. De 31-jarige initiatiefnemer die de steun van Microsoft geniet, wil binnen 3 jaar de grootste producent worden van educatieve robots.

Jeson Wang


Voor Jeson Wang twintig werd had hij nooit een robot aangeraakt. Het begon allemaal met hobbyisten die robotonderdelen assembleerden in Shenzhen. 5 jaar geleden stichtte hij bouwplatform Makeblock dat meer dan 500 stukken, software en bouwkits aanbiedt. Van eenpersoons vennootschap evolueerde Makeblock tot werkgever voor 400 personen met o.a. ingenieurs van het Massachusetts Institute of Technology. Zijn firma beweert wereldwijd 1 miljoen gebruikers te tellen en had vorig jaar een omzet van 17 miljoen $ dat vier maal de omzet is van het startjaar 2013.

Doe het zelf

mBot


Deze doe-het-zelf robotkits beantwoorden volledig aan de doelstellingen van Jeson die het scheppingsproces eenvoudiger wil maken. Een van zijn meest populaire producten heet mBot en stelt studenten in staat toe engineering en computing aan te leren door het bouwen van robots. Aan de rand van Shenzhen huist zijn O&O afdeling van 1000 m2 in een nieuw torengebouw. Niemand kijkt op: vrouwen en mannen hebben de ogen gefixeerd op de computerschermen met codes. Ingenieurs die op de vloer zitten, zijn omgeven door honderden mechanische stukken. Vorig jaar werden drie nieuwe producten gelanceerd waarbij een doe-het-zelf drone.
Ontwikkelingsmanager Zoe He bij Microsoft te Shenzhen vindt dat Makeblock innoveert door robotica naar het klaslokaal te brengen. Onder de indruk van hun succes bij jongeren, ging Microsoft een partnerschap aan met Makeblock ter vervaardiging van educatieve robots. Na een eerste buitenlandse uitbreiding in Japan wil Wang nu ook verkoopkantoren openen in de VS en de EU. Hij hoopt binnen 3 jaar marktleider te zijn als de grootste producent van onderwijs robots.

China

Na eerst de werkvloer voor goedkope producten te zijn herpositioneert China

Demonstratie Inmotion slim vehikel in Las Vegas


zich als innovator en dit ook in de robotbranche. In 2013 oversteeg China Japan al als de topmarkt voor industriële robots. Volgens analist Jan Zhang bij IHS Markit evolueert China in de richting van eveneens een leider te worden qua innovatie en productie. Nadat president Xi Jinping opriep tot een ‘robotrevolutie’ telde China vorig jaar volgens het ministerie al 1000 robotica firma’s. In 10 jaar tijd is de sector nu groter en vaardiger geworden.
Het in Boston gebaseerde Robotics Business Review dat de 50 belangrijkste robotproducenten in een lijst opneemt, plaatst dronemaker DJI en Siasun uit Shenyang naast Google en ABB. Volgens Benjamin Joffe van HAX dat investeerde in verschillende Chinese robotfirma’s zijn de transportmerken Ninebot en Inmotion al leiders in hun industrie. Hij vindt dat de Chinese robotmakers snel groeien.

Globaal

Volgens Zion Market Research zal de wereldwijde markt voor robots tegen 2022 24 miljard $ bedragen. Japan heeft al honderdduizenden robots in het productieproces ingeschakeld. De ‘Europese Commissie’ pompt 3 miljard $ in een PPP (Public Private Partnerschap) voor burgerrobotten. Donald Trump wordt aan de mouw getrokken over hoe Amerika in deze branche weer groot te maken.
Maar weinig landen doen de inspanningen van China. Het land heeft

drone voor landbouwdoeleinden


een programma om buitenlandse ingenieurs aan te trekken en miljarden dollars gepompt in speciale technologieparken. Ook werd het licht op groen gezet voor de aankoop van westerse firma’s. Zo kocht Midea het Duitse Kuka voor 5 miljard $, de grootste Chinese koop van een Duitse firma. Op de website van Midea staat dat gewerkt wordt aan industriële, commerciële en dienstenrobotten net zoals aan kunstmatige intelligentie.
Bron: SCMP

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *