Mongolië en China, steeds betere buren

Xi Jinping brengt een bezoek aan Mongolië. Met dat land gaat China nu een uitgebreid strategisch partnerschap aan. De Chinese president is twee dagen lang in de hoofdstad Ulan Bator en heeft besprekingen met president Elbegdorj, de premier en andere prominenten.

Mongoolse leiders ontvangen Xi

Mongoolse leiders ontvangen Xi


Het belang dat Beijing hecht aan nauwere betrekkingen met Mongolië is aan allerlei tekenen te zien. Het is de tweede keer dat Xi naar één enkel land op staatsbezoek gaat. Het overeengekomen partnerschap is een relatie met een hogere status dan die welke de buurlanden tot nog toe hadden. Mongolië zal voortaan gebruik mogen maken van de zeehavens die open staan voor buitenlandse schepen in het noorden en noordoosten van China, en dus niet langer alleen van Tianjin zoals nu. China zal Mongolië steunen bij zijn aanvraag om toe te treden tot het Asia-Pacific Economic Cooperation (APEC) forum, waar de landen rond de Stille Oceaan elkaar ontmoeten.

Alleen winnaars

Mongolië is door land ingesloten, dus het heeft groot belang bij de toegang tot de Chinese havens en bij de afgesproken inspanningen om het goederenvervoer tussen Azië en Europa te versoepelen via spoorwegen in het grensgebied. Het land ziet ook kansen om zijn economie weer op te krikken, die na een periode van groei te lijden heeft van verzwakkende export en dalende grondstofprijzen. China is geïnteresseerd in de mineralen en de steenkool waaraan het land rijk is en die het grootste deel van zijn economische en industriële activiteit uitmaken. De Volksrepubliek wil ook politiek samenwerken met Mongolië: in de Verenigde Naties, bij onderhandelingen tussen Azië en Europa, in de Shanghai Cooperation Organization en in de Conference on Interaction and Confidence Building Measures in Asia. Xi heeft toegezegd dat Beijing Ulan Bator zal steunen bij zijn initiatief voor vrede en vertrouwen in Noordoost-Azië, de Ulaanbaatar Dialogue. China gaat ervan uit dat Mongolië zijn correcte standpunten inzake kwesties die verband houden met Taiwan en Tibet zal volhouden en president Elbegdorj heeft dat ook beloofd.

Respect + economisch belang = samenwerking

De twee landen zijn overeengekomen om hun bijdrage te leveren aan de ontwikkeling van een Economische zone als variant van de Zijderoute, zoals een jaar geleden door China voorgesteld aan de landen in het gebied. Ze gaan hun wederzijdse handel die de afgelopen tien jaar 17 keer groter is geworden nog opvoeren: van de huidige zes miljard tot tien miljard dollar in 2020. De samenwerking en de betrekkingen zullen zich vooral richten op landbouwproducten, steenkool en energie. China en Mongolië onderhouden nu 65 jaar lang diplomatieke betrekkingen. In het verleden waren er wrijvingen door de stromingen die ijverden voor een Groot Mongolië (er zijn ook Mongoolse regio’s in China en in Rusland), inmenging van derden en uiteenlopende politieke keuzes. Die plooien zijn grotendeels gladgestreken: de beide landen worden steeds betere buren doordat ze elkaars territorium en ieders politieke systeem respecteren, en omdat hun economische samenwerking voor beiden te voordelig is om die op het spel te zetten. Er werd tijdens het bezoek van Xi dan ook al een groot aantal akkoorden en contracten ondertekend over diplomatie, handel, mijnbouw, infrastructuurwerken, bouw, financiën en culturele uitwisselingen.
Bronnen: Xinhua, SCMP
 

Print Friendly, PDF & Email

6 comments for “Mongolië en China, steeds betere buren

  1. Mongolië is ingesloten tussen Rusland en China. Het had eerder een poging gedaan sterkere connecties te maken met de VS, EU en Japan om alzo een tegengewicht te vormen in de betrekkingen met Rusland en China. Nu komt Mongolië min of meer terug op deze beslissing omdat deze politiek niet lonend is. Verre landen in Latijns-Amerika en Afrika doen ontzettend veel moeite om goede betrekkingen te onderhouden met China. Mongolië heeft een strategisch voordeel als naaste gebuur van China en heeft dan ook alle belang om een win-win-relatie op te bouwen met Peking.
    In die zin heeft Mongolië een betere keuze gemaakt dan Oekraine, waar het land nu verscheurd wordt door pro-westerse en pro-Russische krachten: Minder ideologie en meer pragmatisme.

  2. hallo Lok, ik zit een beetje te denken aan dat strategisch voordeel. Waarom denk je dat dat voordeel meer gelegen is bij China dn bij Rusland? Ze zijn ook naaste gebuur van Rusland.

  3. De nadruk van economische ontwikkeling van Moskou ligt in Europa. En de economie van Rusland is qua grootte niet te vergelijken met China.
    In het artikel staat “Respect + economisch belang = samenwerking”. Bij Rusland krijgt Mongolië enkel respect en weinig economisch belang.

  4. aan huub:
    in het oosten van Rusland zitten erg weinig russen.
    er zitten meer chinezen daar (sommige legaal en sommige illegaal).
    zelf meeste zaken zijn in Chinese handen daar.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *