Koning bezoekt China zonder zieke Maxima

Deze week zou het Nederlands koningspaar China bezoeken maar in Beijing stelde een arts bij de koningin een nierbekkenontsteking vast.  Tijdens het staatsbezoek is er onder meer aandacht voor samenwerking op het gebied van landbouw, agrifood, tuinbouw en landschapsontwikkeling, e-commerce, sport en design. Nederland kan op uiteenlopende terreinen bijdragen aan een “duurzame verstedelijking” maar krijgt ook twee panda’s in leen.

xijpwalx

Willem-Alexander ontvangen door Xi Jinping


In maart 2014 bracht president Xi Jinping een staatsbezoek aan Nederland. Sindsdien bezochten  onder meer minister-president Mark Rutte en minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken  China. Het koningspaar bevindt zich al enkele dagen met de kinderen op een privé toeristische toer in China. Toen het staatsbezoek zondag begon, keerden de prinsessen terug naar huis. Koningin Maxima werd tijdens het weekend echter koortsig en ziek en een arts in Beijing stelde nierbekkenontsteking vast. Een nierbekkenontsteking is met een antibiotica-kuur goed te verhelpen. Koning Willem-Alexander bezocht zondag alleen de geplande hutong Dashilar , vlak bij het Plein van de Hemelse Vrede en het voormalige keizerlijk paleis. Dashilar is een traditionele wijk die aan de slopershamer is ontkomen en gerenoveerd is. De koning maakte een wandeling door een deel van de hutong, bekeek een klein museum voor traditionele geneeskunde en bezocht daarnaast de tentoonstelling ‘Next City Living Lab’. Die presentatie over duurzame verstedelijking, die eerder onderdeel uitmaakte van de Beijing Design Week, gaf een beeld van ontwikkelingsmogelijkheden voor steden en wijken van de toekomst. De koning sprak daar onder meer met architecten, ontwerpers en stedenbouwers.
dutchdairct

Sino-Dutch Dairy Development Center


Koning Willem-Alexander bezocht ook het Sino-Dutch Dairy Development Center (SDDDC) net buiten Beijing.  SDDDC is een melkveehouderij en onderzoekscentrum waar Nederlandse en Chinese bedrijven samenwerken aan de ontwikkeling van de zuivelsector in China. Daarnaast woonde het gezelschap een voetbaltraining bij, waar Nederlandse en Chinese trainers op basis van Nederlandse methodiek werken met jonge voetballers. China streeft ernaar voetbaltrainingen onderdeel te maken van de lesprogramma’s op lagere en middelbare scholen. Ook was een ronde tafel bijeenkomst gepland met Nederlandse en Chinese CEO’s. Bedrijven als Friesland Campina, Philips, DSM, KLM, maar ook Universiteit Wageningen, staan klaar om op tal van terreinen overeenkomsten te tekenen en informatie te delen over onder meer voedselveiligheid, duurzame verstedelijking, natuurbehoud, wetenschappelijk onderzoek en geneesmiddelen. Maxima besloot ondertussen om haar reis af te breken en terug te keren naar Nederland, zij het dat ze maandag nog zat aan het banket met Xi  Jinping.
Maandag werd de vorst  zonder Koningin Maxima door Xi Jinping en door premier Li Keqiiang ontvangen. Xi is zopas terug uit het Verenigd Koningrijk en ontvangt op het einde van  de week ook nog de Duitse kanselier Merkel. Minister Koenders deelde vandaag alvast mee dat Nederland ook twee panda’s te leen krijgt die te zien zullen zijn in het Ouwehands Dierenpark in Rhenen. Vanuit de hoofdstad gaat het gezelschap morgen zonder de koningin naar Yan’an in de provincie Shaanxi voor een bezoek aan het Lössplateau. Het
maximajackma

Maxima op bezoek bij Alibaba


Lössplateau is een Chinees voorbeeld van hoe een landschap dat door de eeuwen heen is geërodeerd en verwoest, hersteld kan worden en weer een ecologische en economische functie kan krijgen. In het gebied is de appelteelt geïntroduceerd, waardoor het inkomen van boeren in het gebied is verhoogd. Naast een presentatie door het Institute of Soil and Water Conservation (ISWC) van de Chinese Academy of Sciences, maken de koning en koningin een rit door het gebied en bezoeken zij een appelboer. In het dorp Gaoshishi woont het koningspaar een dansvoorstelling bij.
Nadat op dezelfde dag nog is doorgereisd naar Shanghai, vindt die avond een ontmoeting plaats met de Nederlandse Gemeenschap in China. De volgende dag bezoekt het koninklijk paar CELAP, het Chinese nationale opleidingsinstituut voor hogere bestuursambtenaren. De koning houdt er een toespraak. Vanuit de bestuurlijke invalshoek komt hierin onder meer het vraagstuk van een evenwichtige ontwikkeling op langere termijn aan de orde. Op het eiland Chongming wordt de aandacht gevestigd op het belang van natuurbeheer en recreatie dicht bij de stad. Het koningspaar bezoekt er een rustplaats voor trekvogels, een initiatief van het WWF, en een modelkas met Nederlandse toeleveranciers. Door middel van de moderne en duurzame technieken, zoals toegepast in deze kas kan de voedselproductie in een stedelijke omgeving vergroot worden. Vervolgens bezoekt de koning de Vrijhandelszone terwijl koningin Máxima naar de tentoonstelling ‘The Future of Fashion is now’ zou gaan van Museum Boymans van Beuningen, die drie maanden in Shanghai te zien zal zijn. Aansluitend vindt een receptie plaats met het Nederlandse bedrijfsleven en hun Chinese zakenpartners. Het staatsbezoek eindigt met een bezoek aan de Alibaba-campus in Hangzhou die Máxima al in 2014 bezocht. Nederlandse initiatieven op het gebied van e-commerce in China komen aan bod en het digitale verkoopkanaal “Holland Paviljoen” wordt officieel gelanceerd. Daarnaast wordt aandacht besteed aan de nieuwe directe vliegverbinding van KLM tussen Hangzhou en Amsterdam.

 Handel

Net vorige week maakte de groep Air France-KLM bekend dat China internationaal de tweede grootste markt voor haar vormt met 88 vluchten naar 9 bestemmingen. De omzet op vluchten naar China bedraagt al het dubbele van de vluchten op Japan. Meer in het algemeen leverde de handel met China de Nederlandse economie vorig jaar 4,4 miljard euro op, bijna drie keer zoveel als tien jaar geleden. China was goed voor 68.000 banen in Nederland aldus berekeningen van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Nederlandse bedrijven exporteerden voor 9,3 miljard euro aan goederen en diensten naar China. Voor het Nederlandse bedrijfsleven is China de negende afzetmarkt. Bijna een kwart van het containervervoer vanuit Rotterdam gaat naar China. Er werd voor ruim 7 miljard euro aan goederen uitgevoerd en voor 2 miljard euro aan diensten. De dienstensector levert wel de meeste banen op. Negen op de tien banen die verbonden zijn met de handel met China zitten in de dienstverlening, zo’n 62.000 banen heeft het CBS uitgerekend.
Indirect verdient Nederland nog meer aan China. Er gaan bijvoorbeeld Nederlandse fabricaten en onderdelen via andere landen naar China. Zo zit er Nederlands staal in Duitse auto’s die aan China verkocht worden en maakt ASML chipmachines waarmee in andere landen chips gemaakt worden voor de Chinese markt. China gebruikt Nederlandse exportproducten voor de eigen binnenlandse consumptie, of verwerkt ze als grondstof voor de eigen export. Het is lastig om aan deze indirecte handel bedragen vast te plakken. De OESO schatte in 2011 die opbrengst op ruim 4 miljard euro.
Bronnen: ROYALBLOG.NL, NOS.nl. NRC

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *