Nieuw type 3D print knieprothese voor Chinese patiënt

Door Externe bijdrage op 5 december 2017

Op 27 november brachten Chinese media (1) verslag uit over een wereldprimeur: de 84-jarige patiënt Zhang Jingui kreeg de allereerste 3D-print tantalium knieprothese ter wereld. Een chirurgenteam van een ziekenhuis in de stad Chongqing voerde deze innovatieve ingreep uit.

knieprothese“Een totale knieprothese is de meest efficiënte ingreep bij vergevorderde slijtage van de knie, want het vermindert de pijn en verbetert de levenskwaliteit”, zegt professor Yang Liu, de hoofdchirurg van het ziekenhuis. “Na een dergelijke ingreep met een totale knieprothese treden er vaak botdefecten op rond het nieuwe kniegewricht. De vorm van die botdefecten zijn zeer uiteenlopend en grillig. Die defecten zijn niet te corrigeren met klassiek geproduceerd metalen kunstmateriaal, bijvoorbeeld in titanium of in tantalium.”

Voor die specifieke defecten is een 3D-print aangewezen om ‘stukwerk op maat van de patiënt’ te maken. Bij 3D-print gebruikt men meestal titanium omdat het smeltpunt van tantalium rond 3.000 °C voor klassieke 3D-printers te hoog ligt. Om dit technisch 3D-printerprobleem op te lossen werd echter ‘poreus tantalium’ ontwikkeld. Nu kunnen Tantalium-stukjes individueel op maat van de patiënt worden gemaakt, via computertekeningen in combinatie met precieze 3D-print technologie.

Hierdoor is de ingreep sterk vereenvoudigd en worden veel operatierisico’s vermeden. Mijnheer Zhan Jingui kon de dag na zijn operatie al enkele simpele kniebewegingen maken en mag het ziekenhuis over 4 of 5 dagen verlaten.

Bronnen: CQNEWS.NET en CNTV

Stem of voeg toe aan :Plaatsen/stemmen op NUjij Plaatsen/stemmen op eKudos Plaatsen/stemmen op Digg Voeg dit artikel toe aan Del.icio.us Voeg toe aan je Google bladwijzers Plaats dit bericht op Twitter Voeg toe aan je Facebook-profiel Deel met je MySpace-vrienden Deel met je LinkedIn-contacten Abonneer je op de RSS-feed van deze site Verstuur deze pagina per e-mail via Feedburner

Tags: , ,

Plaats uw reactie

 karakters beschikbaar

Archief