Nieuw voedselschandaal in de maak?

Door redactie op 23 januari 2017

Volgens The Beijing News werd bij Tianjin ontdekt dat er in 50 werkplaatsen al 10 jaar lang specerijen en kruiden van bekende voedingsmerken worden nagemaakt. De nepproducten krijgen een origineel lijkende verpakking. De jaarlijkse omzet zou 100 miljoen yuan hebben bedragen.

foodscan1Volgens het blad The Beijing News  kwamen de namaakvoedingsproducten uit een goed georganiseerd netwerk van 50 werkplaatsen, met bewakingscamera’s om buitenstaanders te detecteren. De misdadige eigenaars gebruikten ingrediënten die de gezondheid kunnen schaden. De nepkruiden en specerijen zijn 10 jaar lang door het gehele land verkocht als producten met bekende buitenlandse en binnenlandse merken, zoals Knorr, Maggi, Nestlé, Wang Shouyi e.a. Volgens het artikel werden te Dulkiu in het Jinghaigebied van Tianjin elk jaar voor 100 miljoen nepproducten vervaardigd. Daarmee werd zo goed verdiend dat de producenten in Porsches rondreden.

Bij de ingrediënten werd onder meer industrieel zout gebruikt dat verboden is voor menselijke consumptie. Dit zout bevat zware metalen die schadelijk kunnen zijn voor lever en nieren en zelfs kankerverwekkend. Diegene die de zaak heeft uitgebracht vertelde nog aan The Beijing News dat kleurstof werd gebruikt die verboden is in voedsel. De nepproducten waren moeilijk te onderscheiden van de originele: de namakers kopieerden bijvoorbeeld de QR-barcodes van de originele producten. De werkplaatsen stelden tientallen personen te werk in hun keten voor aankoop, verwerking en levering.

De China Food and Drug Administration (CFDA) heeft een controleteam naar Tianjin gestuurd. Nestlé heeft eveneens een team gevormd voor de bestrijding van namaak. De Chinese merken Totole en Donggu werken ofwel mee aan het onderzoek of leiden zelf een eigen onderzoek. Totole wist sinds 2007 van de namaak en er werd al opgetreden, maar deze acties konden het verschijnsel blijkbaar niet uitroeien. De CFDA belooft vlug de resultaten publiek te maken.  Vorige maand maakten de Chinese media nog gewag van paddenstoelen die in Shanxi werden verkocht en die waren behandeld met gevaarlijke chemicaliën om ze witter en frisser te doen lijken.

Bronnen;  SCMP, BBC

 

Stem of voeg toe aan :Plaatsen/stemmen op NUjij Plaatsen/stemmen op eKudos Plaatsen/stemmen op Digg Voeg dit artikel toe aan Del.icio.us Voeg toe aan je Google bladwijzers Plaats dit bericht op Twitter Voeg toe aan je Facebook-profiel Deel met je MySpace-vrienden Deel met je LinkedIn-contacten Abonneer je op de RSS-feed van deze site Verstuur deze pagina per e-mail via Feedburner

Tags:

Plaats uw reactie

 karakters beschikbaar

Archief