Nieuwe technologie voor zonnepanelen klaar voor productie

Het Shanghai Institute of Ceramics dat al 10 jaar werkt aan zonnepanelen op basis van een fotosynthese heeft haar technologie en productielijn tegen 100 miljoen yuan verkocht aan een bedrijf in Shenzhen dat nu de nieuwe zonnepanelen op industriële schaal op de markt wil brengen

beeldscherm

Straks gevoed met nieuwe zonnepanelen?


Al 10 jaar werkt het Shanghai Institute of Ceramics dat onder de Chinese Academy of Sciences valt aan zonnepanelen van de derde generatie die werken op basis van een nieuwe technologie. Deze veroorzaakt geen milieuvervuiling bij de vervaardiging, vereist minder lichtintensiteit en werkt met lagere hoeken van zonlicht. De onderzoekers van het instituut verwierven er al 50 patenten voor. Deze patenten en de productielijn werden nu tegen 100 miljoen yuan overgedragen aan Shenzhen Precision Light & Automatic Equipment Co. De transfer toont aan dat de panelen het stadium naderen voor praktische toepassing in slimme gebouwen, transport en het Internet of Things.
Terwijl de vorige twee generaties zonnepanelen sterk en direct zonlicht vereisten, kan de derde generatie zelfs binnen werken of op bewolkte dagen. Zo kan de technologie bijvoorbeeld een beeldscherm voeden dat buiten in de schaduw staat onder een boom. Een ander gebruik is voor draagbare opladers bijvoorbeeld in de jungle. Bij de derde generatie simuleerden de onderzoekers fotosynthese: het door de zonnepanelen opgevangen licht wordt omgezet in elektronen en opgeslagen in een speciale stof. Wanneer de elektronen samen een zekere hoeveelheid bereiken, produceren ze spanning en stroom. De gebruikte chemische materialen zijn milieuvriendelijk.
De nieuwe zonnepanelen werden al gebruikt voor beeldschermen aan bushaltes in Shanghai ’s district Pudong. Shanghai bouwt immers een slim transportsysteem uit waarbij de gebruikers onder meer kunnen zien wanneer de volgende bus aankomt. Schermen met de nieuwe zonnecellen besparen meer energie en zijn duurzamer en dat is bevorderlijk voor de uitbouw van slimme steden.
Bron: Chinna Daily
 

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *